Следва

Нарисувай ми слънчице, мече, звездичка - новият симпатичен Nail Trend е тук

Beauty индустрията: какво да очакваме през 2021?

Звучи добре... 

Beauty News преди 3 години

Надяваме се през 2021-ва да влезем в един по-позитивен дневен ред и да забравим за акнето, причинено от предпазните маски. Тъй като стандартите за красота се покачват с всеки изминал сезон, а трендовете, свързани с грижата за кожата, се менят, експертите имат много какво да кажат за предстоящите динамики в бюти индустрията. Четем:

1. Дигитална дерматология

По време на глобалната пандемия гримьори и дерматолози бяха принудени да намерят иновативни дистанцирани начини да работят с клиентите си и преместиха студиата и кабинетите си в онлайн пространството. Един аспект, който изглежда ще остане в животите ни.
“Започването на тази година отново в локдаун означава, че все още ще разчитаме на видео платформи като Zoom за работа“, казва д-р Анджали Мато. “Ние сме постоянно изложени на собственото си отражение за продължителни периоди от време и се страхувам, че това ще доведе до по-голяма фиксация върху възприятието на кожните проблеми. Работата от вкъщи, намаленото социално взаимодействие и финансовите грижи също могат да допринесат за цялостния стрес, който може допълнително да доведе до влошаване на съществуващите кожни състояние или да задейства такива за първи път.“ Мато вярва, че онлайн дерматологията има голямо значение и смисъл както сега, така и в пост-пандемичен свят. Професионалистът казва, че онлайн работата има много предимства, защото продуктите за кожа, които клиентът използва са под ръка, не е нужно дамите да се страхуват, че ще бъдат видени в публично пространство без грим, а и домашният уют осигурява идеално време да се съсредоточим върху дълготрайните кожни проблеми като акнето и розацеята. Това, че сме почти постоянно у дома, е страхотна възможност да се приспособим към нови рутинни грижи. Повечето съвременни дерматолози предлагат индивидуални онлайн консултации, по време на които обсъждат продуктите, които е нужно да използваме; кое върши работа и кое не. Вместо да висим в TikTok и да се чудим кой нов тренд да пробваме, е по-добре да си запишем онлайн час и да получим действителни съвети от професионалист.

2. Акнето е ок!

Благодарение на социалните мрежи като TikTok и Instagram, кожните проблеми се възприемат много по-нормално и позитивно. По-големите акаунти, занимаващи се с красота, разкриват реалността и показват кожата си такава, каквато е, което кара експертите от бранша да последват примера им, показвайки истинската страна на дерматологичната индустрия.
В крайна сметка това широкоскроено възприятие спрямо кожата на хората следва да замести отдавна установените идеали за красота. Време е да приемем себе си такива каквито сме и да забравим за онази бляскава опаковка, която стереотипно се налага на всички ни, време е да забравим за всички токсични стандарти, на които сляпо вярваме. 

"Определено има огромна промяна в индустрията през последните шест месеца“, казва Саша Луиз Палари, гримьор и активист в борбата срещу стереотипните стандарти за красота в социалните мрежи. “Наистина се надявам това да продължи, а не да бъде просто мимолетна тенденция. За първи път виждам толкова много влиятелни лица в Интернет да подкрепят “без филтър“ движението. Смятам, че това ще се отрази страхотно на психичното здраве на жените и младите момичета.“ Палари вярва, че е време рекламните кампании в дерматологичната индустрия да спрат да ползват единствено модели с и без това перфектна кожа: “Нека виждаме повече пори, бръчки, акне и белези - какво лошо има в тях. Те са част от организма на кожата ни все пак.“

3. Бунт срещу грима

Вероятно ще забравим за тежкия грим съвсем скоро, защото според Тери Барбър, директор на отдела грим в MAC, хората започват да се уморяват от стандартите, създадени от феномена Insta-face, който през последното десетилетие диктува възприятието за красота. Новото поколение гримьори използва социалните мрежи, за да показват уменията си, но за съжаление това се отразява по не толкова здравословен начин. Така се задава една грешна преценка за това какво трябва да представлява ежедневният грим; с други думи не е нужно да слагаме 2 слоя фон дьо тен, не е нужно да лепим мигли и със сигурност не е нужно да рисуваме драматична очна линия всеки ден. За щастие, сега, когато границите постепенно се разрушават, младите момичета и жени могат да преоткрият радостта от свободното приложение на грима, използвайки креативността си, за да създадат желаната визия, вместо да опитват да пресътворят нещо видяно в Instagram. Време е да експериментираме, да се отпуснем, да гримираме очите си с лекота, а не с остри линии и тежки сенки.

4. Устойчивост

Устойчивостта е нещо наложително в 21-ви век и се надяваме 2021-ва да даде напредък в тази област. Все повече хора започват да купуват продукти от марки, които се съобразяват с екологичното си влияние, но голяма част от купувачите на дерматологични продукти не знаят как да разберат дали дадена марка е устойчива, а още повече не разбират съставките в продуктите, което прави процеса бавен. За щастие вече има такива примери: брандът Aveda току-що обяви преминаването си към изцяло веган производство, а Garnier скоро ще позволи на потребителите си достъп до рейтинги спрямо устойчивостта на всеки техен продукт. Body Shop и Lush отдавна инвестират във фермите, които наемат, с цел по-голяма устойчивост и качество, а марката REN не само използва рециклирана пластмаса от океаните за опаковките си, но също така активно партнира с благотворителни организации за борба със замърсяването. Това са част от устойчивите брандове на пазара, които със сигурност си струват, но е важно да следим какво купуваме и да се стремим към по-устойчиво пазаруване.

5. Инклузивност

През 2021-ва всяка нова марка ще трябва да стартира с "приобщаваща" палитра (подходяща за всеки тип кожа), а големите търговци на пазара ще трябва да направят място на рафтовете си за брандовете с чернокожи собственици (изискване на кампанията #PullUpOrShutUp на основателя на UOMA Beauty Sharon Chuter). За спазване на изискването ще следи Candor Beauty. Всичко това е нужно, защото “откакто многомилионните марки като Fenty Beauty стартираха, всички малки брандове се оказаха затиснати“, разказва съоснователката на Condor Beauty. “Движението Black Live Matters е като катализатор на промяната, наблюдаваме нарастване на броя на beauty брандовете, лансирани от цветнокожи през последните месеци. Приветстваме тези промени и смятаме, че стремежът към приобщаване в индустрията ще продължи.“

More Beauty News