Следва

Седмичен ХОРОСКОП - 25.01 - 31.01

Големите любовни истории: Джил и Джо Байдън

Любовта е даване, безрезервно

Love преди 3 години

Минути преди да положи клетва като 46-ия президент на САЩ, Джо Байдън публикува много сладък и личен Инстаграм пост, който определено е сърцеразтапящ и нежен: кратък видеоклип, на който виждаме съпругата му, Джил Байдън, да му подава ръка по време на мемориала за Ковид, деня преди инаугурацията. Публикацията е придружена от думите: “Обичам те, Джили, и не бих могъл да бъда по-благодарен, че си с мен.“


Джил Байдън - някои подробности от живота на First Lady-Elect


Двамата изминават дълъг житейски път, от студентка и вдовец до първата двойка на САЩ, и преминават през редица трудности и премеждия, но винаги заедно. Вече 46 години. Четем за дългата и силна “първа любов“ на семейство Байдън надолу.

Годината е 1972-ра. Шест седмици след като е избран за сенатор на Делауер, Джо получава съдбоносното телефонно обаждане, в което му съобщават, че съпругата му и трите му деца са претърпели тежка катастрофа. Жена му Нейлия и дъщеря му Наоми умират веднага при злополуката, а двамата му сина, Бо и Хънтър, оживяват, но остават дълго време в много тежко състояние. Тогава 30-годишният Джо остава самотен родител, нагърбен с тежката задача да отглежда децата си, докато работи за правителството.

Време за мъка между задълженията като сенатор и баща няма и Джо стоически се справя съвсем сам, докато не среща Джил три години по-късно. Всъщност брат му урежда първата им среща. В интервю пред Vogue Джил си спомня за деня сякаш е било вчера, което свидетелства за безвремието на влюбването им: “Бях млада и преди да го срещна излизах с момчета, които се обличаха с дънки и тениски. Той се появи на вратата в спортно-елегантно палто и мокасини, тогава си помислих: Боже, това никога няма да се получи, дори след милион години. Та той е с девет години по-възрастен от мен, но някак си се получи... Отидох в стаята си и се обадих на майка ми в един часа сутринта и казах: Мамо, най-накрая срещнах един джентълмен...“

Връзката става сериозна почти веднага, в мемоарите си “Обещания за спазване“ от 2007-ма, Джо пише за Джил: “Тя ми върна живота. Накара ме да започна да мисля, че семeйството ми може отново да е цяло.“ Още в началото младата Джил помага на Джо в родителските грижи: “Когато Джо работеше до късно, аз приготвях вечеря и им правех компания. Понякога ги взимах от училище и прекарвахме вечерта, гледайки телевизия. Аз и децата му започнахме да градим свои собствени отношения.“

И въпреки силната връзка, Джил отказва на Джо предложенията за брак цели пет пъти. Наскоро разведена с бившия си съпруг, Бил Стивънсън, учителката е предпазлива по отношение на брака и се страхува да не загуби собствената си кариера, ставайки съпруга на политик. Всеки път, когато Джо коленичи пред нея, тя му казва: “Още не. Още не. Още не. Защото по това време, разбира се, бях влюбена в момчетата и наистина чувствах, че този брак трябва да проработи, но не веднага. Тъй като те бяха загубили майка си скоро, не исках да ги наранявам, не исках да губят още една майка. Трябваше да съм на 100 процента сигурна“, споделя Джил пред Vogue.

Джо обаче не се отказва и през 1977-ма, когато предлага за шести път, Джил най-сетне приема. Сватбената им церемония се състои същата година в параклиса на ООН в Ню Йорк, медения  месец прекарват семейно с двамата синове на Джо. 4 години по-късно се ражда и дъщеря им Ашли - тяхното малко ангелче. Нещата вървят чудесно за семейство Байдън, същата година Джил получава магистърска степен от Университета Уест Честър и след като почива няколко години след раждането, се връща към преподаването на английски език, като същевременно се бори за още една магистърска степен от Университета Виланова, която успява да получи през 1987-ма.

През 1988-ма обаче Джо претърпява две тежки операции в следствие на мозъчен аневризъм, но според доктора, извършил лечението, хирургическите намеси по никакъв начин не са увредили психическото здраве на бъдещия президент. Джил споделя, че това са едни от най-страшните мигове в живота й, но винаги е била силна, когато се е налагало: “Децата никога не са ме виждали да плача, дори когато Джо лежеше в болницата след двата аневризма, или когато медиците го носеха на носилка по стълбите на къщата ни, след като получи белодробна емболия.“ Възстановяването е дълго и тежко, но Джо се стабилизира и връща на работа. Двойката се справя стоически, сякаш нищо не се е случвало, и двамата продължават да градят индивидуалните си кариери, докато  любящо отглеждат трите деца.

През 2008-ма, когато е обявен за вицепрезидент по време на мандата на Барак Обама, Джо излиза на сцената, за да представи Джил с думите: “Съпругата ми Джил, която съвсем скоро ще срещнете, е убийствено прекрасна. Жена ми, Джил... тя също така има и докторска степен, което е проблем.“ Въпреки закачките, Джо подкрепя безусловно кариерата на жена си, която по това време работи на пълен работен ден и в същото време изпълнява задълженията си на партньор в президентската кампания и тези на Втора дама.

Двамата изглеждат изключително щастливи заедно, животът и кариерите им вървят повече от добре, до момента, в който синът на Джо, Бо, умира от рак на мозъка през 2015-та. Семейството преживява загубата изключително тежко: “Беше разбиващо. Животът ми се промени за миг. По време на болестта му наистина вярвах, че той ще живее, до момента, в който затвори очи“, споделя Джил.

Както казват, “времето лекува“, и с годините семейство Байдън успява да се справи. Джо решава да намери утеха в работата и се кандидатира за президент. През цялата 2020-та Джил подкрепя съпруга си безусловно и се бори за неговата победа - веднъж дори буквално, когато яростно грабва протестиращо момиче, което се опитва да връхлети върху Джо по време на митинг. Той от своя страна също продължава да бъде най-големия фен на жена си, дори я похвалва публично на Демократичния национален конвент, наричайки я “най-силният човек, когото познавам. Тя има силата на шампион. Тя обича страстно и е искрено грижовна.“

В интервю за CBS Джо споделя: “Обожавам я. Ще прозвуча глупаво, но онзи ден, докато тя просто слизаше по стълбите, аз я погледнах и сърцето ми все още подскача.“ Двамата често посвещават малки сладки послания един на друг в социалните мрежи и никога не крият привързаността и любовта си.


Джил Байдън в Брандън Максуел в първия си ден в Белия дом



 

More Love