Следва

Ваканцията на известните: Никол Шерцингер или другото име на феноменалната фигура

Мелания Тръмп vs Джил Байдън: по какво си приличат и по какво се различават двете Първи дами на САЩ

Сравняваме биографиите на двете жени, пътя им към Белия дом, интересите им и взаимоотношенията с мъжете 

 

Celebrities преди 3 години

Доктор Джил Байдън смени бившия модел Мелания Тръмп на поста първа дама на Америка. С какво новата стопанка на Белия дом ще се отличава от предшественичката си? Сравняваме двете жени и техния път до върховете на американския политически връх. 

Семейство

Мелания Кнавс е родена през 1970 година в словенския промишлен град Севница. Баща й  Виктор е търговец на автомобили, майка й Амалия работи в текстилна фабрика. Семейство Кнавс живеят в осеметажна кооперация с двете си дъщери - Мелания и по-голямата й сестра Инес. В момента родителите на Първата дама живеят в САЩ, в очакване на американско  гражданство.

Джил Джейкъбс е родена през 1951-ва в щата Ню Джърси в семейството на Бони и Доналд  Джейкъбс и е най-голямата от пет сестри. Доналд е касиер в банка, Бони е домакиня. По-голямата част от деството си Джил прекарва в Пенсилвания, недалеч от Филаделфия. Бъдещата първа дама се описва като интроверт, който невинаги се е отличавал с послушание, но от ранното си детство изпитва интерес към английския език, който по-късно се превръща в професия. 

Кариера

Моделската кариера на мис Кнавс започва, когато тя се мести в столицата на Словения Любляна, за да учи в гимнацията, и фотограф я забелязва на улицата. Започва да пътува в Милано, Париж и други важни точки на модната карта, изучавайки английски, немски, френски и италиански, които прибавя към родния си словенски и към сърбохърватския, който говорят всички на територията на бивша Югославия. Мести се в Ню Йорк през 1996 година и започва да се нарича Мелания Кнаус. Съгласно профила й в сайта на Белия дом, мисис Тръмп "е преди всичко майка и жена".


Мелания Тръмп на заседание на целева група за защита на децата от коренните народи в системата на здравеопазване на индианците, 23 юли 2020

Доктор Байдън работи като преподавател повече от 30 години и през 2007 година получава докторска степен по политически науки в Университат на Делауер. Освен това има две магистърски степени и една бакалавърска. Като момиче започва да учи фешън-мърчъндайзинг, но бързо се преориентира към академични занимания. Докато изпълнява длъжността втора дама на Съединените Щати в периода 2009-2017 година, тя не спира да преподава английски в местния колеж във Вирджиния. По време на президентската кампания на съпруга си, мисис Байдън заявява, че планира да продължи с преподаването, ако стане първа дама - прецедент в историята на Белия дом. 

Личен живот

През 1998 година Мелания Кнаус се запознава с Доналд Тръмп, по-възрастен от нея с 24 години, на парти в Манхатън. Моделът твърди, че първоначално страни от ухажванията на бизнесмена, защото на въпросното парти той се появявава с друго момиче, и все пак,  следващата година двамата стават двойка. През януари 2005 година Доналд и Мелания вдигат пищна сватба във Флорида. През 2006-та се ражда синът им Барън, същата година третата съпруга на Тръмп получава американско гражданство.


Доналд Тръмп и Мелания Кнаус на 18-тата ежегодна премия на CFDA в Ню Йорк, 2 юни 1999


Доналд Тръмп и Мелания Кнаус на премиера на филм, 25 септември 1998

Романът на Джил и Джо се увенчава със сватба доста по-бързо: бъдещите съпрузи се запознават на среща на сляпо през 1975-та, женят се през юни 1977-ма. Първата жена на Байдън - Нейлия, и малката им дъщеричка Наоми загиват в автокатастрофа през 1972 година, оживяват синовете Бо и Хънтър (през 2015 година Бо умира от тумор в мозъка на 46 години). За Джил това също не е първи брак - преди това тя 4 години е омъжена за бивш футболист. Във втория брак, съпругата помага много на любмия с отглеждането и възпитанието на момчетата, а през 1981 година се ражда общата им дъщеря Ашли. Днес 69-годишната доктор Байдън и 77-годишният й мъж са баба и дядо. 


Големите любовни истории: Джил и Джо Байдън



Джо и Джил Байдън, юли 1987

Интереси

Профилът на Мелания Тръмп във Facebook през 2016 година твърди, че тя се увлича страстно по изкуство, архитектура, дизайн, мода и красота. Както казва описанието, тази страст се изразява най-вече в "готовността й да помага на другите". А пък на сайта на Белия дом се казва, че мисис Тръмп отделя времето си на "въпроси, засягащи децата", и действително, Първата дама стартира кампанията BeBest, насочена към борба с онлайн опасностите, които дебнат децата и тийнейджърите. 

Профилът на доктор Байдън в Facebook съобщава, че Джил е "пожизнен педагог, майка на военослужещ, баба, сестра, писател и жена". Известно е, че Джил води здравословен начин на живот от най-ранната си младост и с удоволствие участва в бегови маратони. В качеството си на втора дама, съпругата на Джо Байдън впряга всички сили и възможности в помощ на семействата на военослужещи, подчертавайки важността на обществените колежи и повишената осведоменост в области, имащи особено значение за жените, включително профилактиката на рака на гърдата. Определено Джил слага професията си много напред в житейските си приоритети. 


Джил Байдън, Барак Обама и принц Хари на Invictus Games в Торонто, 29 септември 2017

Какво казват за мъжете си

Мисис Тръмп рядко прави публични изявления допреди да стане първа дама, но по време на старта на предизборната кампания през 2016 година, казва за съпруга си: "Макар той не е по-добрият?" Мелания добавя: "Той ще бъде най-добрият президент на света. Обичаме те!" В хода на предизборната кампания тази година, първата дама заявява, че икономиката на САЩ е "полетяла" под ръководството на Тръмп. Между другото, недоволното лице на Мелания на много снимки накара публиката да се съмнява, че хубавицата искрено подкрепя мъжа си


Тръмп на церемония във вашингтонския Капитолий, 28 февруари 2018

След като на 7 ноември миналата година започна реалната президентска надпревара, бъдещата първа дама Джил Байдън публиува съвместна фотография със съпруга си, добавяйки: "Той ще бъде президент на всички наши семейства". Тя обича да нарича Джо, и го прави често, "любовта на живота ми", а той от своя страна я приема за своя най-добър  приятел, доверено лице и съветник. Американските избиратели знаят, че доктор Байдън  нееднократно защитава съпруга си от недобросъвестни представители на пресата, агресивни  активисти и прочие опасности. 


Доктор Джил Байдън и сенатор Джо Байдън след вечеря на Демократическата партия в Илинойс, Чикаго, 11 май 1987 г 

More Celebrities