Следва

Fashion Starter: Сестри Хайм - 7 days, 7 outfits

Christian Dior, SPRING 2021 COUTURE

Вещаем бъдещето... 

Runway преди 3 години

В навечерието на кутюр ревюто на Dior в инстаграм на бранда се появиха няколко видеа, на които специалистката по таро Антонела Треза прави прогнози за бъдещето на Мария Грация Кюри и работниците в ателието й.

Обяснението: "Всички знаят, че мосю Диор е бил много суеверен, затова поканихме Антонела в кутюр ателието ни, за да разкрие съдбата ни. Как мислите, това дали е свързано с колекцията?"

Свързано е, разбира се. При това директно. В мистичния (на места дори еротичен) филм на италианския режисьор Матео Гароне, наречен "Домът на Таро" виждаме огромен дворец, изпълнен с героите от същите тези карти. Всяка рокля в колекцията висша мода е наречен в тяхна чест: "Правосъдието", "Луната", "Слънцето", "Смъртта", "Любовниците", "Фокусникът", "Дяволът", "Глупакът", "Императрицата" и "Колелото на съдбата".

Обсипаната с цветя бледо розова рокля, в която се появява главната героиня на филма, е изпълнена в техниката от XVIII век Lacca Povera (дословно преводима като "лак за бедни"). Тази техника е ползвана при направата на мебели - покривали са ги с лак и отгоре са гравирали. Дизайнерите от ателие Диор изпълват гравюрите на хартия, пренасят я на плата и я рисуват ръчно. За процеса майсторите от модната къща разказват в специално снимано за целта видео.

Опирайки се на внушенията и смисъла на картите Таро в своята колекция висша мода Пролет 2021, Мария Грация Кюри избира арканите, за да ни помогне да се ориентираме във времената на катаклизъм, когато нашите човешки емоции се нуждаят повече отвсякога от вяра и надежда. "Това, което харесвам в таро е, че когато сме в труден момент, нещо магично може да ни се притече на помощ, да ни помогне да видим нещата от по-оптимистичен ъгъл", каза Кюри в Zoom разговор от Париж. Емоционалният натиск от изолацията по време на пандемията е основната причина дизайнерът да интерпетира нещата по този начин. "Дълго време ни се наложи да бъдем сами. Така успяхме да премислим множество аспекти от живота ни, да видим себе си по нов начин. В едно съм сигурна - всичко това ни промени много", добавя Мария Грация.

За втори път креативният директор ангажира режисьора Матео Гароне да направи видео интерпретацията на колекцията. "Взехме решението филмът да разказва за момиче, което попада в замък. Това е лабиринт, символ на пътуването навътре към себе си. Срещайки се с всяка отделна (таро) фигура, момичето трябва да вземе решение, касаещо собствения й живот. В същото време, тя открива аспекти на своя характер, учейки се да не изпитва страх от бъдещето." Главната героиня се среща с фигурите от таро, изброени по-горе. Дрехите, в които тези сакрални срещи се осъществяват, са вдъхновени от Ренесанса корсети с висока талия, тежки брокатени роби, деликатни плисирани рокли. Съдбата се явява - символично изразена чрез смесването на мъжката и женска идентичност - с гола целувка в банята.

Способността да предвидиш бъдещето - какво ще мотивира хората да пазаруват едно или друго нещо в рамките на идните няколко месеца - е една от най-съществените длъжностни характеристики на всеки дизайнер. Кристиан Диор е бил изключителен в това. "Той опознава картите Таро през Втората световна война, когато сестра му, Катрин, която участва във френската съпротива, изчезва", обяснява Кюри. "Моето убеждение е, че той е бил толкова уплашен от случващото се със сестра му, че се обръща към Таро в желанието си да научи повече, да получи надежда, че тя ще се върне. Бил е безкрайно тревожен, това е причината да потърси упование и надежда в езотериката".

Тази история, вплетена в самото ДНК на модна къща Диор, е известна на малцина. Подробности разкрива книга, излязла от печат миналата есен, под авторството на Жюстин Пикарди, с активното участие и на Мария Грация Кюри. Катрин Диор е изключителна жена, която е била много близка с брат си. Въдворяването й в концентрационния лагер Равенсбрюк, заниманията й с градинарство след осбвождението й, и начинът, по който този факт вдъхновява брат й Кристиан да обожава цветята и всеки израз на женственост в работата си, са съществени детайли за всеки, влюбен в историята и смисъла на Dior.

Самата Кюри е изключително привлечена от картите Таро, още една причина да виждаме толкова иконография в колекцията й висша мода. Цялата атмосфера е освен магична, още много силно ориентирана към италианското Средновековие и неговите безкрайни дълбини - препратка към родината на Кюри. Част от вдъхновението й идва от изучаването на първия известен комплект карти Таро в света, става дума за Висконти-Сфорца тестето, направено от Бонифачо Бембо около 1400-та година, за да забавляват семейството на Херцога на Милано. Три века по-късно, французите са тези, които добавят мистичната, четяща бъдещето сила на Таро. Така нещата си идват на мястото, векове по-късно, и Диор-Кюри Френско-Италианските корени изграждат новата 2021-ва колекция Висша мода на престижната модна къща - мистична, дълбока, изумителна.

More Runway

Седмица на модата в Париж Есен/Зима 2024: простата гениалност на Miu Miu

Runway преди 2 седмици

Не знаем как, но Miuccia Prada не спира да ни учудва, впечатлява и вдъхновява с желанието си да разглоби всяка колекция и всеки тоалет, независимо дали в Prada или Miu Miu, на неговите зъбчета и компоненти.