Следва

Не е честно да си толкова прекрасна, Моника Белучи!

Албер Елбаз пусна AZ Factory - ПЪРВАТА колекция

Почти пет години минаха от уволнението на извънредно готиния французин от Lanvin. Сега Албер Елбаз се връща с гръм и трясък 

Runway преди 3 години

"Беше ми нужно време, за да се влюбя отново в модата", споделя Албер на презентацията на собствения си бранд AZ Factory, поднесена под формата на ток-шоу. За времето извън индустрията, дизайнерът пътува извънредно много, напълно сам, от родината си, Израел, до Пало Алто, центърът на Силициевата долина, където именно му идва идеята да обедини традиции и технология. В основата на колекция номер 1 на AZ Factory са 10 рокли от прежда, наречени от самия дизайнер "anatoknit": материалът притежава 13 степени на еластичност върху различните части на тялото. Роклите прегръщат едновременно стегнато и меко, като при това интелигентно поддържат стойката, като държат гърба изправен. Ако сте в настроение за празник, отзад на роклята може да се прикрепи огромна панделка. Един от най-разпознаваемите детайли в дизайн почерка на Елбаз винаги са били мълниите, които майсторът и този път не неглижира, напротив - акцентира повече от всякога. В AZ Factory към мълниите е добавен шнур за удобство при вързване и отвързване. 

Следващата част от колекцията си Елбаз нарича switchwear - тук откриваме пищни поли, худита с драперии, топове с едно рамо. Прилича на сатен, но са направени от преработен полиестер. Дизайнерът вижда тези дрехи облечени направо върху клиновете и спортните тениски, все едно "тъкмо си правите йогата и ви се налага да влезете в zoom среща". Изобилие от остроноси маратонки в най-различни цветови комбинации, спортни костюми, пижамена линия, рокли и костюми от микрофибър - дрехите се предлагат в размери от XXS до XXXL и вече частично са налични в Net-a-Porter и Farfetch. От 15 февруари ще са на пазара и аксесоарите на AZ Factory - крупни колиета от перли и фигуративни обици. 

Албер Елбаз не обича да разделя дизайнерските си произведения на сезони, на вечерно и дневно облекло. Не обича също работата му да се обобщава от названието колекция/колекции, още по-малко - капсулна колекция ("все пак съм хипохондрик, това име ми напомня на антибиотик"). На големия майстор му допада повече думата "история": можем да очакваме, че следващите му истории ще допълват тази, най-първата - постепенно, плавно, елегантно и умно - точно като пъзел.

More Runway

Седмица на модата в Париж Есен/Зима 2024: простата гениалност на Miu Miu

Runway преди 2 седмици

Не знаем как, но Miuccia Prada не спира да ни учудва, впечатлява и вдъхновява с желанието си да разглоби всяка колекция и всеки тоалет, независимо дали в Prada или Miu Miu, на неговите зъбчета и компоненти.