Следва

Schiaparelli, SPRING 2021 COUTURE

Тайната история на сватбените обувки на лейди Даяна

Един неудобен детайл, които трябва да бъде избегнат, един търпелив стилист и едно скрито послание - това е историята на сватбените пантофки на тъжната принцеса

All fashion преди 3 години

За лейди Даяна Спенсър, принцесата на Уелс, изглежда сякаш всичко вече е казано. Последният сезон на The Crown обстойно проследява дори и най-тежките й моменти, включително нейните хранителни разстройства, което разгневи английското кралско семейство. И все пак, има нещо около Даяна, за което почти не се говори. Нейният забележителен, но неподозиран от снимките и от документалните филми по онова време ръст, достигащ 178 см. Принцесата е с данни на модел. Висока е точно колкото принц Чарлз, над когото рискува да се извиси, ако е с високи токчета. Благодарение на тази подробност започва историята за създаването на обувките, които лейди Даяна носи на сватбата си на 29 юли 1981г.

В онзи ден милиони зрители са затаили дъх пред телевизионните екрани, в очакване да видят сватбената рокля на лейди Даяна, непознатата до момента, в който Бъкингам официално обявява годежа на първородния син на кралица Елизабет и принц Филип, 19-годишна срамежлива аристократка. Днес тази приказна рокля от тафта, с цвят на слонова кост и  каскаден ефект, с дантелен воал от 7,62-метра и тиара от 18-ти век са добре известни. Колко тежи и защо роклята, колко се мачка и каква е причината да бъде именно тя избраната от Даяна, четем подробно ТУК, където определяме избора на толет като катастрофа.

Но сватбените обувки на лейди Даяна, носени под този тържествен триумф от сватбени тъкани остават скрити от погледите. 40 години по-късно те се явяват метафора на тежестта, която по-късно тъжната принцеса ще бъде принудена да издържи.


29 юли, Чарлз и Даяна се женят. Непоказвани никога снимки


Става дума за чифт пантофки, проектирани от създателя на обувките за модни икони през 80-те - Клайв Шилтън. С нисък ток, без да са тип „балеринки“, те позволяват принцесата да не доминира ръстово над младоженеца. Даяна и Шилтън обсъждат избора на модел в продължение на шест месеца. В крайна сметка принцесата залага на чифт копринени и заострени пантофки, със сърцевиден орнамент отгоре, бродиран с 542 пайети и 132 перли, съответстващи на роклята й.

Подметките също са създадени специално за събитието. Изработени са от специална нехлъзгаща се кожа, украсена с флорални елементи, „които хората биха могли да видят само, ако Даяна беше паднала, но за щастие това не се случи“, споделя дизайнерът. Нещо повече, Даяна, която по това време вярва много в този съюз, моли дизайнера да включи невидимо послание за любов: двата инициала „C“ и „D“, намиращи се точно под петата, със сърце между всяка буква. За съжаление това ни най-малко не помага бракът да е щастлив... 

More All fashion