Следва

Giambattista Valli, SPRING 2021 COUTURE

Valentino, SPRING 2021 COUTURE

"Модата е за всички"

Runway преди 3 години

Висшата мода на Valentino този сезон е израз на дългите часове, прекарани в творческа треска, на Пиерпаоло Пичоли, креативният майстор, в ателието му в Рим, и е другото име на свръхлуксозната небрежност. 

“Идеята е да станете свидетели на момента“, обяснява Пичоли преди да представи колекцията, която се казва “Temporal” - устойчиви дрехи, които да отговарят на ежедневния ни живот и в същото време да отговарят на качеството на дизайна, сътворен на ръка. “По-скоро става въпрос за дрехи, които дават лекота“, казва Пичоли. “Разказът за колекцията е самата колекция. Няма история. Няма нищо фигуративно. Исках да работя върху повърхности, не в декоративен смисъл, а да наблегна на изработката, която се превръща в самата повърхност.“ Доста интересен обрат за къщата на Valentino - разликата между ready-to-wear колекциите и познатите ни грандиозни и екстравагантни кутюр шоута, този път е ефектно променена, за да отговори на нуждите на хората в тези времена, а те надали са големи фрапантни вечерни рокли.

На подиума виждаме суитчъри, пуловери, ризи, панталони, сатенени потници, палта и перелини - дрехи, които определено се вписват в ежедневния начин на живот. Цялостно колекцията носи аура на един нов вид минимализъм: “Мисля, че елегантността е свързана с добрия вкус“, подчертава Пичоли, “Нужно е да се предизвикаш.

Друго, което не можем да не споменем, е мъжкото присъствие на подиума, което за Couture Valentino e за “първи път“, пояснява Пичоли. “Модата е за всички хора. Не ми пика за пола. Няма граници, вдъхновението е гъвкаво: тренчкотът е както за мъже, така и за жени.“ И, като споменаваме тренчкот, само да видите за какъв става въпрос, малцина са майсторите на висша мода, които могат да създадат такъв шедьовър.

Valentino е мястото, където работата между дизайнера и шивачите е толкова добре хармонизирана и това си личи на подиума всеки път. Докато гледаме моделите, облечени в тази устойчива кутюр колекция, усещаме разбирателството в процеса, и то е, което ни дава спокойствие и увереност, че всичко е направено с грижа и мисъл. Личи си, че Пичоли е отделил време да помисли за всеки детайл: “За мен същността на модата е в ритуалът, процесът, грижата, човечността. Всичко това прави модата вечна и специална.“

Цялата колекция е в галерията горе.

More Runway

Седмица на модата в Париж Есен/Зима 2024: простата гениалност на Miu Miu

Runway преди 2 седмици

Не знаем как, но Miuccia Prada не спира да ни учудва, впечатлява и вдъхновява с желанието си да разглоби всяка колекция и всеки тоалет, независимо дали в Prada или Miu Miu, на неговите зъбчета и компоненти.