Следва

Viktor&Rolf, SPRING 2021 COUTURE

Giambattista Valli, SPRING 2021 COUTURE

“Go big and stay home”

Runway преди 3 години

Традициозните пампозни рокли на Giambatistta Valli може да ни се струват ненужни по време на глобална пандемия, но данните за продажбите на модната къща от миналото лято говорят друго. На въпроса дали успява да продава дизайните си, Вали отговаря с “И още как! Имам някои много необикновени китайски клиенти. Също така продавам много добре в Близкия изток и имам много ангажименти в Европа. Винаги има търсене на Висша мода.“

Окуражен от постиженията си, Вали се придържа към познатото и посвещава този необичаен сезон на тоновете тафта, близки до сърцето му. “Понякога разглеждам други модни къщи и виждам прекомерното използване на декорация. Но кутюрът не е свързан с декорация. В кутюр модата става въпрос за обем“, заявява той. “Когато правиш скици за ready-to-wear, трябва да мислиш като дизайнер, но когато става въпрос за висша мода, трябва да си скулптор. Това е разликата между изграждането на пространство и декорирането му“ - 101 Couture Fashion урок директно от Джамбатиста.

Въоръжен (и най-вероятно задушен) с хиляди метри тафта, Вали сглобява педантично всеки сантиметър плат, за да създаде тези прекрасни творения, олицетворяващи Giambatistta Valli Spring 2021 Couture. Разбира се, за да бъдат задоволени всички клиенти, в колекцията са включени и по-обраните многослойни бонбонести дизайни. Някои с изящна лебедова форма, други наподобяват взривена плисирана панделка, а трети връщат класическия силует на Висшата мода. “Опитвам се да следвам това, което платът ми предлага. Следвам го и той ми дава обем“, споделя Вали относно процеса на работа по колекцията, представена под формата на кратък филм, който отдава почит на неговата любов и страст към скултурата.

Моделите се разхождат в чисто бяла стая в големите си рокли, а около тях танцува мъж балетист. Това е начинът, по който Вали държи да демонстрира на клиентите си това, от което черпи вдъхновение, но в същото време кадрите имат и скрито послание: “Времето, в което живеем, е свързано със събирането и свързването на различните култури. Избрах да снимаме в Севиля - място, където испанската и ислямската култура се сливат и създават трета нова култура.“

И в действиелност, върху дизайните можем да видим мотиви, вдъхновени от фламенкото, като големите поли с къдрици или драматичните полупрозрачни воали. “Ако трябва да добавя още една визия, сигурно би била раирана джелаба“, добавя Джамбатиста. Но и така колекцията е повече от прекрасна. Разглеждаме всяка кутюр визия в галерията горе.

More Runway

Седмица на модата в Париж Есен/Зима 2024: простата гениалност на Miu Miu

Runway преди 1 седмица

Не знаем как, но Miuccia Prada не спира да ни учудва, впечатлява и вдъхновява с желанието си да разглоби всяка колекция и всеки тоалет, независимо дали в Prada или Miu Miu, на неговите зъбчета и компоненти.