Следва

Armani Privé, SPRING 2021 COUTURE

Viktor&Rolf, SPRING 2021 COUTURE

Химия, цирк и младост - това са думите на ТАЗИ колекция

Runway преди 3 години

Кутюр модата при Viktor&Rolf е изпълнена с усещане за пролетно пробуждане. Дори самопровъзгласилите се за интроверти Виктор Хорстинг и Ролф Сноерен са в настроение да раздвижат и разчупят положението; те описват последната колекция (цялата в галерията горе) като "моден рейв".

Този брилянтен състав проектира същинска положителна енергия, те отхвърлят негативното мислене и оспорват идеите за това каква мода "може" и "не може" да бъде. Колекцията, отбелязва Сноерен, е реакция на глобалната здравна криза. "За този сезон бяхме в настроение за нещо очевидно противоположно, нещо, което е ... основно бягство към една своеобразна парти атмосфера“. "Забелязахме, че doomscroll-ваме“, добавя Хорстинг, (това означава, че се поддаваме на негативните онлайн потоци) "и почувствахме, че трябва като дизайнери да предложим нещо леко, но с много енергия и мощ.“

Видеото с колекцията е заснето във фабрика за оръжия от Студената война, която е превърната в съвременно пространство на изкуството. За радост на Хорстинг, той запазва облика на "изоставената фабрика“, с изключение на златната инсталация, направена от разтопени боеприпаси на заден план. Трансформация, която е в съответствие с афинитета на дизайнерите към сарториална алхимия.

Известно със своята концептуалност, холандското дуо използва по-инстинктивен подход през този сезон, превръщайки младостта и рециклирането в основни теми. Въпреки че силуетите се повтарят на моменти, самите ансамбли са разнообразни. Те изпозлват елементи от собствения си архив: парченца от бижута, качулки и обикновени парченца плат, за да създадат нови визии.

"Това, че някои неща не си пасват, създаде напрежение за нас“, отбелязва Сноерен. "Беше съзнателно и хитро решение да съчетая нещо ръчно изработено, стил направи-си-сам, с много изтънчена модна техника“, продължава той. Съставена главно от много отделни модели, тази колекция има някак цирков вайб, както и нотка на еклектика в своята тийнейджърска закачливост. Като такава тя застава срещу традиционните идеи за това каква мода може или трябва да бъде.

 

More Runway

Седмица на модата в Париж Есен/Зима 2024: простата гениалност на Miu Miu

Runway преди 2 седмици

Не знаем как, но Miuccia Prada не спира да ни учудва, впечатлява и вдъхновява с желанието си да разглоби всяка колекция и всеки тоалет, независимо дали в Prada или Miu Miu, на неговите зъбчета и компоненти.