Следва

Синди Крафорд, 54, "Никога не можех да ям каквото си поискам“

Огнените знаци EXPLAINED: Овен, Лъв, Стрелец

"Имам нужда от някой, който вижда огъня в очите ми и иска да играе с него"

Astro преди 3 години

В съвременната култура не се отказваме от навика да използваме огъня като нарицателно. И за това има и астрологична причина. Наричаме хората "огнени", както като комплимент, така и като обида, защото огненият човек (и хората, които са родени в огнен знак) в силата си става натрапчив, в любовта - себичен, в амбицията - жесток. В същото време е страстен, артистичен, неимоверно духовит. Огънят може както да стопли дома ни, така и напълно да го унищожи, да създаде светлина в тъмата, но и да задуши, изпепели, причини болка. Всеки от трите огнени знака - Овен, Лъв и Стрелец - е олицетворение на огъня.

Връзката между огъня и акта на сътворението кара духовните традиции да се отнасят към него като към страстен, непоколебим елемент. В древната китайска мистика огънят е силата на ян, която символизира ентусиазъм, сила, нетърпение и агресия. В таро науката стихията се превръща в "костюм" на жезлите, конфигурация от четиринадесет карти, наречена "Малката Аркана", която се отнася до действието и създаването. Ритуалите около огъня съществуват във  всяка древна религия и в доста ню ейдж практики - от запалването на свещ в църква до кремирането, все мощни и знакови свещени ритуали.

Овен

Овенът е кардинален знак. Освен че са разделени на елементи, зодиакалните знаци се разделят и на три различни модалности: кардинални, променливи и фиксирани. Кардиналните знаци - Овен, Рак, Везни и Козирог - се падат в началото на всеки сезон. Фиксираните знаци - Телец, Лъв, Скорпион и Водолей - в средата на сезоните си, а променливите знаци - Близнаци, Дева, Стрелец и Риби - са в края на сезона. Сезонът на Овена бележи началото на пролетта и пролетното равноденствие - началото на космическата Нова година. Овенът седи в самото начало на астрологичния цикъл, който завършва с прераждането, в променливия воден знак Риби. Овенът е бебето на зодиака.

На бат мицвите (еврейска церемония по случай пълнолетието на момиче), има обичай да се запалват предмети. Отвън множество гости, често на двойки, седят един до друг в градината или на трапезата, а момичетата ги целят с горящите предмети - салфетки и боклуци. Да уцелиш някого с огън (буквално) е много вълнуващо за евреите, заради, а не въпреки риска да запалят къщата, родата или градината. 

via GIPHY

Такава е енергията на Овена. Заливат хората с огнен поток от действия и думи, за да видят как ще реагират или, в краен случай, как изгарят. Всичко е подчинено на прословутото овнешко нетърпение, импулсивността, неханието по отношение на дългосрочните последици, които са едновременно младежки, но и напълно безотговорни характеристики. Овенът е нагло, раздразнително същество, мотивирано само от най-доброто или най-ужасното в света. Овенът е всичко ново и неизследвано. Той трябва да живее тук и сега. Метафорично казано той е нов играч, който скача на терена, за да облекчи и смени изтощения си партньор в мача. Овенът стартира всичко ярко и експлозивно, но невинаги завършва нещата. Импулсивната му енергия предизвиква конфликти, но от това той не си взима бележка.

Овенът се управлява от Марс, Богът на войната, мъжката планета. Воините често са млади и безразсъдни, невежи в мрачните ужаси на продължаващия конфликт, но нетърпеливи да докажат своята смелост. Това е енергия, която се противопоставя на реалността, но подтиква към действие. Когато изричаме думата "огнен" - огнена личност, огнен темперамент - обикновено се има предвид енергията на Овена: първична, силна и безсрамна.

Някои известни личности, родени под знака на Овена са Винсент ван Гог, Били Холидей, Чарли Чаплин, Елтън Джон, Марая Кери, Лейди Гага, Лил Нас Екс и Хари Худини. Въпреки недостатъците, които тези знаменитости проявяват, и присъщата им безотговорност, ние се възхищаваме на смелостта им да правят нещата първи (да са иноватори) и на смелостта да вярват, че са най-добрите в свят, който обикновено обезсърчава амбициозните детски надежди и мечти.

Лъв

Лъвът е фиксиран, стабилизиращ огън. Лъвът не просто открива огъня - той познава огъня. Иска го. Получава го. Има го изначално. Лъвът прекрасно осъзнава собственото си великолепие и силата си да създава и унищожава едновременно. Той е декадентска камина в луксозно имение, готова да бъде показана като лъскав елемент от Архитектурния дайджест. Лъвът иска да се възхищаваме на естественото му величие. Това огнище може да е експонат, но също така да е топло и безопасно. След дълъг лош ден винаги можем да разчитаме на лъвския огън, защото той дава несравним комфорт. Той е лоялен и постоянен.

Като фиксиран знак, Лъвът не е склонен да променя начина си на живот и да приема съвети. Дори когато промяната е абсолютно необходима, за него може да бъде предизвикателство да направи съществени корекции, особено ако те не са негова идея. Дори ако цялото му имение избухне в пламъци, Лъвът ще остане на мястото си подобно на комин. Огънят е предизвикателен елемент, а Лъвът тлее, отчаян да запази егоистичната илюзия за контрол над ситуацията.

via GIPHY

Управител на Лъва е Слънцето и тъй като Слънцето в астрологията представлява нашето его, Лъвът е естествено егоцентричен. Той винаги е главният герой в собствения си филм. Това е неприятно качество, но също така води до драматизъм и разкош, животът му е изживян с умишлено провокативни намерения. Лъвът е пределно наясно, че е нужната опорна точка, за да се върти света, което често е просто проблемна илюзия за него самия. 

Известни Лъвове са Мадона, Амелия Еърхарт, Мата Хари, Нийл Армстронг, Луис Армстронг, Уитни Хюстън, Джо Роган и Алфред Хичкок. Всичките - абсолютни звезди...

Стрелец

Стрелецът е подвижен, развиващ се огън. Ако Овенът е първото лумване на пламъка, а Лъвът е царственото огнище, Стрелецът е нещо като лагерен огън - единствената светлина сред тъмно небе. Но това не е мекото, интимно пукане на съчките в романтичен филм, с уютните одеяла, чашите с греяно вино и разтопен маршмелоу. Стрелецът е практичният огън, лишен от мекота и чисто естетическа функция. Стрелецът е готов да "топли всички" - приятели от детството, шефове от скучната му работа и безотговорните родители, които оставят децата си да се разхождат без надзор. "Страхотно е, човече", казва Стрелецът, защото той обича колорита.

Стрелецът е най-големият купонджия на зодиака. Няма проблем да организира парти и да споделя искрите си. Той не притежава силата да контролира непрекъснато разрастващите се пламъци, той само им се отдава. Всичко за него е добре дошло - всички идеи, стилове на живот, приключения и наклонности, без значение колко необичайни или неудобни са те. Стрелците имат щедър дух, но също така са нетърпими непукисти - когато огънят неизбежно изтлява и на всички им става студено, Стрелецът не поема отговорността. В известен смисъл му е комфортно с дискомфорта: неговата битийна лекота при извънредни обстоятелства позволява да не се товари, да не се страхува, да не се ангажира въобще, което понякога изглежда като безчувственост. 

 

via GIPHY

Стрелецът се управлява от Юпитер, планетата-покровител на експанзията, ето защо той винаги търси нови пътешествия, езици и идеи. Този дух на безкраен растеж може да доведе до проблеми, ако не бъде укротен, но малко признаци показват такава възможност. Дължим много на неговата готовност да предприема нови начинания, без егоизъм или алчност.

Известни Стрелци са Джими Хендрикс, Били Айлиш, Брус Лий, Неро, Джейн Фонда, Ози Озбърн и Майли Сайръс. Тези огнени хора не могат да бъдат укротени, и това често е срещу собствените им интереси. В същото време обаче те се превръщат в проводници на човечна енергия, давайки място за всички под слънцето.

More Astro