Гугъл дефиницията на пансексуалността? Ръководство за това, какво означава да си пансексуален

Гугъл дефиницията на пансексуалността? Ръководство за това, какво означава да си пансексуален

„Хаосът в човешкия опит е толкова стресиращ за някои хора, че те нормално искат да я опростят" 

 

2020 г. остава в живота ни със спомена да неособено добрите си изненади, но едно е сигурно: тя доближава света до онази точка, в която всички сексуални ориентации не просто се възприемат, а се празнуват.

Понякога може да е мрачно, но не всичко е лошо. Само в САЩ безпрецедентен брой LGBTQ + лидери и управленци на високо ниво встъпват в длъжност, като броят им почти се удвоява през последните четири години. Всенародният любимец, водещият Филип Шофийлд открито заявява, че е гей, а в Disney+ дебютира Out - първият филм, в който главният герой е хомосексуален.

Вероятно знаете, че терминът пансексуален влиза активно в употреба миналата година, тъй като актрисата Бела Торн и депутатът от Lib Dem Лейла Моран се обявяват за пан. И все пак, макар да смятате, че знаете какво означава, определението е по-сложно, отколкото си мислите, и също така в извистна степен се припокрива със значението на бисексуален.


Бела Торн

Настоящата дефиниция, дадена от PFlag гласи, че идентифицирането като бисексуален е както следва:

Обикновено се нарича "би" или "би+". Според педагога и адвокат Робин Окс, терминът "би+" се отнася до човек, който признава в себе си потенциала да бъде привлечен - романтично, емоционално и/или сексуално - към хора от повече от един пол, но не е задължително това да става едновременно, по същия начин или в същата степен. „Би" в бисексуалността може да се отнася до привличане към полове, подобни или различни от собствените. Хората, които се идентифицират като бисексуални, не е задължително да имат конкретно сексуално или романтично преживяване - или еднакви нива на привличане - към хора от различен пол, нито изобщо опит с тях; привличането и самоидентификацията определят ориентацията.

От друга страна, определението "пан" се отнася до:

Човек, чието емоционално, романтично и/или физическо привличане е към хора, включващи всички полове и биологични полове. Хората, които са пансексуални, не е нужно да имат сексуален опит; привличането и самоидентификацията определят ориентацията.

И така, какво означава „пансексуален"?

Както е описано по-горе, това е някой, който е привързан и е привлечен от човек, независимо от неговата сексуалност или полова идентичност, обяснява активистът за правата на LGBTQ + Филип Болдуин. „Това привличане обхваща сексуална, романтична и емоционална интимност и означава, че за паничните лица полът или половете не са определящ фактор за сексуалното или романтично привличане", обяснява той.

Но ето къде може би става малко объркващо: това, че сте пан, не означава, че не можете да бъдете бисексуални, queer или други. Активистката, ораторка и редактор, спомената в дефиницията на PFlag по-горе, Робин Окс, споделя прозрението си за припокриването. „В рамките на LGBTQ + общността се води дебат от десетилетия, може би откакто съществуваме, за това как трябва да се наречем", обяснява тя.

„Какви са границите на всяка дума? Кой може да ги използва? Кой не? Има твърде много "гранична полиция" за идентичността; мисля, че идва от стреса и дискомфорта, защото се опитваме да намерим комфорт там, където той не съществува, понякога за сметка един на друг", добавя тя.

Коментари: 0

За да коментираш, е необходимо да влезеш в профила си. Ако все още нямаш такъв, използвай линка "Регистрация" по-долу.