Следва

Въздушните знаци EXPLAINED: Близнаци, Везни, Водолей

Гугъл дефиницията на пансексуалността? Ръководство за това, какво означава да си пансексуален

„Хаосът в човешкия опит е толкова стресиращ за някои хора, че те нормално искат да я опростят" 

 

Love преди 3 години

2020 г. остава в живота ни със спомена да неособено добрите си изненади, но едно е сигурно: тя доближава света до онази точка, в която всички сексуални ориентации не просто се възприемат, а се празнуват.

Понякога може да е мрачно, но не всичко е лошо. Само в САЩ безпрецедентен брой LGBTQ + лидери и управленци на високо ниво встъпват в длъжност, като броят им почти се удвоява през последните четири години. Всенародният любимец, водещият Филип Шофийлд открито заявява, че е гей, а в Disney+ дебютира Out - първият филм, в който главният герой е хомосексуален.

Вероятно знаете, че терминът пансексуален влиза активно в употреба миналата година, тъй като актрисата Бела Торн и депутатът от Lib Dem Лейла Моран се обявяват за пан. И все пак, макар да смятате, че знаете какво означава, определението е по-сложно, отколкото си мислите, и също така в извистна степен се припокрива със значението на бисексуален.


Бела Торн

Настоящата дефиниция, дадена от PFlag гласи, че идентифицирането като бисексуален е както следва:

Обикновено се нарича "би" или "би+". Според педагога и адвокат Робин Окс, терминът "би+" се отнася до човек, който признава в себе си потенциала да бъде привлечен - романтично, емоционално и/или сексуално - към хора от повече от един пол, но не е задължително това да става едновременно, по същия начин или в същата степен. „Би" в бисексуалността може да се отнася до привличане към полове, подобни или различни от собствените. Хората, които се идентифицират като бисексуални, не е задължително да имат конкретно сексуално или романтично преживяване - или еднакви нива на привличане - към хора от различен пол, нито изобщо опит с тях; привличането и самоидентификацията определят ориентацията.

От друга страна, определението "пан" се отнася до:

Човек, чието емоционално, романтично и/или физическо привличане е към хора, включващи всички полове и биологични полове. Хората, които са пансексуални, не е нужно да имат сексуален опит; привличането и самоидентификацията определят ориентацията.

И така, какво означава „пансексуален"?

Както е описано по-горе, това е някой, който е привързан и е привлечен от човек, независимо от неговата сексуалност или полова идентичност, обяснява активистът за правата на LGBTQ + Филип Болдуин. „Това привличане обхваща сексуална, романтична и емоционална интимност и означава, че за паничните лица полът или половете не са определящ фактор за сексуалното или романтично привличане", обяснява той.

Но ето къде може би става малко объркващо: това, че сте пан, не означава, че не можете да бъдете бисексуални, queer или други. Активистката, ораторка и редактор, спомената в дефиницията на PFlag по-горе, Робин Окс, споделя прозрението си за припокриването. „В рамките на LGBTQ + общността се води дебат от десетилетия, може би откакто съществуваме, за това как трябва да се наречем", обяснява тя.

„Какви са границите на всяка дума? Кой може да ги използва? Кой не? Има твърде много "гранична полиция" за идентичността; мисля, че идва от стреса и дискомфорта, защото се опитваме да намерим комфорт там, където той не съществува, понякога за сметка един на друг", добавя тя.


Робин Окс

Робин поставя добра поанта в разговора - не е нужно да се идентифицирате с никакви сексуални идентификатори. Да кажеш на човек, че трябва да се идентифицира с определени термини, според нея е арогантно. „Кой съм аз, за ​​да кажа на всички, че всички ние трябва да се идентифицираме като пансексуални, дори ако това е най-отвореният и широк идентификатор, според мен? Аз лично съм привързана към думата "бисексуален". Това е моята история. Това е моята самоличност от 44 години. Харесва ми тази дума."

Но това не означава, че тя не се идентифицира и с други LGBTQ + термини.

Дебатът Bi/Pan

Спорът Bi/Pan се свежда до това коя дума е най-доброто определение, което хората, привлечени от повече от един пол трябва да използват, за да опишат своята идентичност или идентичности. „Мисля, че това е проблемен въпрос", споделя Робин. Защо? „Би било невъзможно да се стигне до консенсус."

„Bi+ е приобщаващ термин, който използваме, за да включим всички немоносексуални идентичности, бисексуални, queer, флуидни, простолинейни, хомогъвкави, омнисексуални, мултисексуални, всички", споделя Робин. „Моята трактовка е, че "би" в бисексуалността означава, че съм привлечена от полове като моя и от различни от моя", обяснява тя.

Според Филип терминът пансексуал всъщност се използва от началото на ХХ век, но все още има дебати около припокриването между определенията за бисексуалност и пансексуалност.

„Терминът пансексуален еволюира", споделя Робин. Тя подчертава, че пансексуалността е идентичност, която започва да се използва по-масово едва наскоро и това се случва заедно с бисексуалността. „Това е като термина queer", обяснява тя. „Queer е дума, която много гей, лесбийки, пансексуални, омнисексуални и други хора използват, за да описват себе си, едновременно с използването на идентификатори като гей или би."

Едно от нещата, които тя чува от много хора, които се идентифицират като пан, поне отчасти? Че терминът се използва ситуативно. „Например, може да използвате различна дума, когато говорите с баба си, или с най-добрия си приятел. Много хора, които се идентифицират като пансексуални, според моя опит понякога казват, че са бисексуални, а понякога казват, че са пансексуални, в зависимост от това с кого говорят."

За съжаление пансексуалността не е толкова известна или разбрана, така че често на хората им е по-лесно просто да използват дума като бисексуални или queer, добавя Робин.

"Изборът на начин за идентифициране е много субективен и личен акт. Ако попитате сто души, които се идентифицират с някоя от тези думи точно какво означава тя, ще получите набор от определения. Няма нито едно общоприето определение", обяснява тя.

Вземете например куиър. Самата Робин се идентифицира така, когато говори за общност, тъй като това е широк термин, който обхваща многото нейни идентичности. „Но това не е основната ми идентичност", обяснява тя. „Моята основна идентичност е бисексуална, а второстепенната ми идентичност е queer".

Справяне с припокриването

Една от основните дискусионни точки в спора Bi/Pan е, че много LGBTQ + термини имат „значително припокриване", според експерта. „Те не са едни и същи: както синьото и тюркоазеното, или лазурното и тъмносиньото не са едни и същи, но всички те имат синьо в себе си. Мисля, че те се припокриват, но не са идентични ", продължава тя.

Как не са идентични, ще попитате? Е, отговорът ще варира в зависимост от човека, споделя тя.

Използване на прилагателни, когато това е необходимо

Давайки кратък урок по история, Робин продължава да обяснява как сексуалната идентичност на хората се развива с течение на времето, за да се използва като собствено съществително. Защо? По нейно мнение, като инструмент за организиране на движението за правата на LGBTQ +. „То се превърна в инструмент за организиране и след това се свръхзатвърди. Започва да се използва прекомерно като съществително - например аз съм лесбийка, бисексуална съм или съм гей човек ", казва тя.

За щастие времената се менят и Робин сега ви насърчава да използвате термините по различен начин - както ви харесва. Сега хората все повече използват термините за идентичност като своего рода дескриптори. Тоест, хората се идентифицират като гей, queer, пан или други, вместо да бъдат това, което са. „Като прилагателни можете да имате толкова етикети, колкото ви трябват", споделя Робин. „Бисексуалността е основната ми идентичност, но аз също се идентифицирам като queer и също така се идентифицирам като пан. Всички те се припокриват и всички работят за мен."

Важно е да правите това със свое собствено темпо, обяснява Филип

„Някои хора може да знаят, че се движат много бързо, но за други може да отнеме повече време. Някои хора възприемат сексуалността като тенденция, но само от вас зависи да решите къде да се впишете в нашето семейство под дъгата", споделя той.

Не изпадайте в паника, ако нямате единно определение

Той също така посочва, че за някои отначало може да е трудно да разберат, че сте пан. Не се притеснявайте - това е напълно нормално. „Където и да седите в LGBTQ спектъра, независимо от това как се идентифицирате, вашето преживяване е много лично и уникално. Не забравяйте, че вие ​​(а не другите) трябва да определяте кой сте", добавя той.

Не се чувствайте притиснати

„Каквото и да решите, до вас ще има хора, които да ви обичат и подкрепят."

3 съвета за това, ако мислите, че може да сте пансексуални:

Споделете с някой, на когото наистина имате доверие

„Що се отнася до обявяването за пан, моят съвет е много подобен на този за всеки друг, който е LGBTQ", споделя активистът. „Първо казвам на доверен приятел, че съм гей. Разговарям с някой, когото познавам, и който ще уважи откровеността ми." Важно е да се уверите, че се доверявате на правилния човек, тъй като той ще ви позволи да приемате нещата със собственото си темпо и няма да ви притиска.

Когато сте готови, прочетете нашето ръководство за това как да се откриете пред света, включващо експертни коментари от водещи LGBTQ + икони.

Разкрийте се едва тогава, когато се чувствате най-удобно

„Най-трудно ми е да кажа на родителите си, но това не важи за всички. Понякога хората избират да си признаят, когато имат връзка с някого. Те искат да запознаят този специален човек със семейството или приятелите си", споделя той. Нейният съвет? Правете това, с което се чувствате комфортно. Ако се притеснявате, може би първо се доверете на инстинктите си и на няколко близки приятели.

Потърсете подкрепа

Според Филип има много страхотни ресурси. „Препоръчвам да разгледате уебсайтовете на Stonewall и LGBT Foundation", добавя тя.

Все още не сте сигурни какво означава пансексуален?

Задайте си въпроса: ами ако вземем цялата енергия, която се изразходва, в спор коя е най-добрата дума, която всеки от нас трябва да използва, и вместо това насочим тази енергия към създаване на защитено пространство за всички нас, пита Робин?

„Хората обикновено се чувстват по-удобно с бинарното мислене. Сложното мислене ви провокира и принуждава хората да излязат от зоната на самодоволството и комфорта", обяснява тя.

„Хората искат нещата да бъдат прости, искат да има една правилна дума, една правилна дефиниция и едно правилно разбиране. Хората искат да има един подходящ термин, който да описва всички неща от този род - те искат нещата да бъдат подредени. Неподредеността на действително изживения човешки опит е стресираща за някои хора, така че те искат да го  направят по-опростен, отколкото е. Но ние сме извън красивите сложни същности и това е прекрасно. "

И така, в заключение: използвайте всички предпочитани идентификатори, думи, термини или сексуална идентичност, които работят за вас. Нека да се образоваме, да уважаваме сексуалната многопосочност на другите и да изградим този многополярен свят заедно.

More Love