Следва

Истинско: Жизел Бюндхен и децата греят от победата на татко Том Брейди на Супер Боул

Знакът, в който е Луната, е по-силен от всичко. Как го тълкуваме

Луната е мрачно светило, безкрайно "бременна". В митологията тя олицетворява божествената майка: като гръцката богиня Селена с 50 дъщери; като Абук, богинята на жените и градините Динка; като Ала, алузий от Один, който покрива мъртвите души в нейната свещена утроба.

 

Astro преди 3 години

Майчинството е твърде натъртено тук, за да прегърнем горещо тази лунна метафора. Отделно, отношенията със собствените ни майки често са сложни. Бременността е винаги плашеща, поради неизвестността, която носи, от друга страна болезнената или неболезнена менструация е с нас всеки месец, перфектно синхронизирана с лунните цикли. Космосът е твърде голям, за да можем да го обхванем в един или няколко материала, но мрежата от свързани символи, в която неизбежно живеем, се развива и продължава да бележи знаци в паметта и културата в колективното несъзнавано. Луната олицетворява майчински архетип извън собствения ни опит или опита на някой друг.

Когато обсъждаме слънцето в астрологията, ние разглеждаме архетипния мъжки род. Той е целенасочен, насочен навън, олицетворяващ фройдисткото его. Луната обаче е нашият идентификатор. Тя управлява нашето вътрешно дете: как се чувстваме в безопасност, как се чувстваме защитени и как се защитаваме под натиск. Луната предсказва нашите непосредствени реакции в отчаяни моменти и как се чувстваме успокоени, когато сме най-у дома. Тя е импулс и изтласкана памет, метафорично плодородие - възможност и прераждане - във всичките му озаряващи чудеса и сакрален ужас.

Луната е и едно от най-бързо движещите се тела на астрологичната карта.

Тя сменя знаците на всеки няколко дни В астрологията небето е замислено като сфера със Земята в центъра. Тази сфера е разделена на 12 секции, по една за всяка зодия и всяко небесно тяло се движи със собствена скорост. Луната преминава бързо през знаците, като остава във всеки около два дни и половина, минавайки през цялото зодиакално колело за месец. Тя е една от причините астролозите и калкулаторите на натални карти да се фиксират върху точното време на раждане: Няколко часа могат да направят драматична разлика между луна в Риби и луна в Овен, например.

Познаването на слънчевия знак може да осигури обобщено ръководство за вашата личност, но разбирането на разположението на луната ви позволява да отключите възприятието за емоциите си във всеки миг. (Ако още не сте го направили, можете да разберете своя лунен знак чрез калкулатор на диаграми, в Cafe Astrology, да речем.)

Луната в Овен, който е първият знак в зодиака, съответно думичката първи му е най-важната от всички, е щастлива и огнена и реагира с особено импулсивна интензивност, когато бъде предизвикана директно.

Хората с такава луна мразят всеки намек за слабост и са склонни да компенсират чрез ярост и агресия, когато се чувстват нападнати. Бързо се гневят, но също толкова бързо прощават. Искат всичко и то веднага. Физическият израз на емоциите е много "техен", те отлично се справят с емоционалните си изблици, отивайки например на тренировка по бокс. Ако някой ви посъветва, когато имате проблем, да си захлупите възглавница на главата и да крещите колкото можете в нея, той със сигурност има луна в Овен. На въпроса, какъв е смислът да крещиш, щом никой няма да чуе, луната в Овен няма да отговори, но знае отговорът.  

Луна в Телец се връща към земните желания в моменти на несигурност.

Хората с такава луна са склонни да натрупват материални притежания и луксозни стоки, за да се чувстват сигурни и защитени. Добрата храна, красивият интериор, ароматните свещи са като емоционален балсам за материалните им души. Те, например, намират мастурбацията за изключително успокояваща. Обикновено са меки и отпуснати, на моменти мързеливи, и със сигурност няма да ги видите да изливат емоциите си във фитнеса или на стадиона. Домашен любимец е must have за хората с луна в този знак, добре е също да помнят, че в грижата за себе си няма нищо лошо, напротив, задължителна е. Те често бъркат себеотрицанието и вторачването в грижите на другите като грижа за собствените си емоции, а това са различни понятия.   

Луната в Близнаци, дуалистичен знак, който има проблем с това да застави двете си страни да се координират меко и безпроблемно, има затруднения да идентифицира как се чувства.

На притежателите й им харесва да им се казва как се чувстват и след това да решат дали в действителност се чувстват така. Те са склонни да се върнат в изходна позиция, когато наоколо им е тревожно и напрегнато, но процъфтяват в моменти на промяна и нови предизвикателства. Близнаци имат за планета-управител Меркурий, следователно по отношение на емоциите, нищо няма по-голямо значение от адекватната и на висота комуникация. 

Луната в Рак е силно чувствителна и склонна към емоционални изблици.

Тези хора често се възприемат като „емпати" и се отнасят към дълбоката си способност да чувстват като към магическа сила. Ракът е знакът, управляван от Луната, а разположенията на Рака са най-податливи на влиянието на бързо променящите се лунни транзити. Те закрилят другите, за да се чувстват сигурни и да се защитят. Домът, в най-интимния и естетски прочит на тази дума, е най-важното място на земята за тях. Всяка грижа и внимание, свързани с обиталището на хората с луна в Рак се възвръща многократно на емоционално ниво. Рядко са изчерпани емоционално, но когато това стане, възстановяването е трудно. 

Луна в Лъв е прекалено самовлюбена и нарцистична.

Тя иска да бъде видяна, отчетена, по възможност аплодирана. Нещата са особено видими в този им аспект, ако човекът е под стрес. Неразвитите представители на лъвската луна са прекалено горди и мудни в извиненията си. Това ги прави трудни за общуване, дори непоносими. По-еволюиралите лъвски Луни използват цялото време, мислейки за себе си, като така се надяват да осъзнаят емоционалните си нужди и модели. В този случай се гордеят много, че работят усърдно, за да регулират чувствата си. Докато не схванат обаче, че нямат нужда от стотици поклонници, за да се движи спокойно емоционалният им свят, няма да намерят спокойствие. Можеш да светиш прекрасно, ярко и стоплящо и на себе си, не е нужно да се мъчиш да огрееш целия свят.  

Луна в Дева реагира на стреса, като търси контрол.

Тези хора лесно се дразнят дори от дребни корекции на своите навици и са склонни да критикуват близките си, когато са подложени на стрес. Те се чувстват най-успокоени, когато им кажат, че са прави или са доволни от изпълнението на планирана задача. Способни са да идентифицират чувствата си с работен график - от този до този час - чувствам това, след това - другото. Ако са емоционално разбити, ще познаете това по преподреждането на цялата къща - способни са да лекуват вътрешни травми чрез външен израз на слагане на ред.  

Луната във Везни трябва да е заобиколена от красота.

Управителят на Везни е Венера - средата е безкомпромисно важна, изкуството - също. Хората с тази въздушна луна имат  тенденция към самоотричане. Не е важно какво чувствам аз, важно е какво чувстват тези около мен. Тези типове са сладки, нежни и съзависими. Те се страхуват толкова много да не загубят другите, че са склонни да натъпкват дълбоко в себе си емоциите, които възприемат като нежелани. Така, разбира се, затрудняват другите да им помогнат.

Луната в Скорпион се вълнува дълбоко и негодува дълбоко.

Тези хора умишлено са потайни в изразяването на емоциите си, но рядко се доближават до подобно на дзен състояние на необвързаност. Вместо това експлодират силно. Чудесно правят секс от омраза и за отмъщение. Душата им е заключена в подземие под подземието, защото това е начинът в техните очи да не бъдат уязвени. За тях няма табута, отлично изразяват емоциите си чрез занимания с ръцете си, обожават татуировки, така изразяват нещо външно, но каква е вътрешната реалност, остава заключено за любопитните. Големият проблем при хората с луна в Скорпион е прошката. Не съумяват нито да простят на себе си, нито на тези, които са ги наранили. Никога.     

Луна в Стрелец е най-щастлива на път.

Опитималният успокояващ сценарий е еднопосочен самолетен билет - далечна дестинация - нова идентичност. Тези хора се чувстват най-уязвими, когато са в някакъв вид капан. Те се нуждаят от свободата да напуснат работата, връзките и странните партита, за да процъфтяват. Склонни са да имат много познати и висока толерантност към дивото и непредсказуемо поведение на другите, но също така разполагат с твърде малко близки доверени лица. Нищо не е по-важгно от свободата за луната в Стрелец, всяко ограничение е пагубно, но огненият знак умее да си помогне сам - чупи оковите и тръгва.  

Луна в Козирог намира емоциите, идентификацията и подсъзнателните си страхове за обезпокоителни и изтощителни.

Тези хора са професионални нагаждачи и победители. Те са склонни да реагират на стреса, като стартират проекти, поставят амбициозни цели и очаквания и се преструват, че чувствата не съществуват. Майстори на дебелите основи и дългосрочните цели, те са най-щастливи, ако имат перспективата да свършат нещо и го направят устойчиво. Големият страх на луната в Козирог е, че времето е ограничено, а смъртта - неизбежна. В този смисъл, най-доброто, което могат да направят за себе си, е да проумеят, че живеем днес, не в бъдещето. И радостта от чувствата, емоциите, любовта, също е приоритет на днешния ден, не на утрешния.    

Луната във Водолей е ексцентрична и трудна за четене.

Те са изцяло откъснати от социалните норми за щастие и емоционална сигурност, и, макар че се борят да станат емоционално достъпни за другите, не разбират, че уязвимостта е сила. Луната във Водолей би била повече от щастлива да излее емоциите си, например чрез безкрайна плейлиста или нескончаем поток от думи, но същата тази луна често сама се ограничава в това изразяване. Освен това, луната във Водолей има достатъчно плътен вътрешен емоционален живот, затова и често й се струва ненужно да споделя емоционалния си свят с околните. 

Луната в Риби е мечтателна, изкусна и въображаема.

Тяхното безопасно пространство е  обширният им вътрешен пейзаж. Те са извънредно артистични, нищо не се получава при тях без осезаемото присъствие на изкуството. Тези хора са състрадателни съюзници, но им липсват здрави граници. Тенденцията им към ескапизъм по принуда може да стигне навсякъде - от обсесия по Netflix до развратна едноседмична оргия. Поставянето на здрави собствени граници е от извънредна важност за луната в Риби, обратното е равносилно на разпиляване, затъване и дори погром. 

Има една наистина добра книга, наречена „Майки, които не могат да обичат", написана от д-р Сюзън Форвард, за дъщери, чиито майки не могат да обичат. Може би не сте дъщеря и се надяваме, че майка ви може да обича, но все пак я препоръчваме. Решението за майка, която не може да обича, е да поеме майчинство над себе си. Предотвратете вътрешното си дете да диктува най-тъпите ви грешки, като се самоучи. Опитайте да се усетите сигурни и защитени, като сами се успокоявате в най-мрачните моменти. Успокойте собствената си луна, преди да разпръснете енергията й към околните. Само така емоциите стават градивни и изпълват съществата ни с радост, спокойствие и чувство за адекватност. 

More Astro