Следва

H&M Studio Collection

Кралицата на 95! 5-те й модни тайни, с любезното съдействие на личната й гардеробиерка

В новите си мемоари, Анджела Кели, личен съветник и старши гардеробиер на Нейно Величество, вдига завесата по отношение модните избори на монарха 

All fashion преди 2 години

Ако можете да разкажете много за даден човек, анализирайки начина му на обличане, със сигурност има какво допълнително да научите от хората, които подбират дрехите му. Такъв е случаят с „Другата страна на монетата: Кралицата, стилистът и гардеробът", новоиздадената книга на Анджела Кели, личен съветник и старши гардеробиер на Нейно Величество кралица Елизабет, която работи в Кралското семейство от над 25 години. С благословията на известната си клиентка Кели превежда читателите през тънкостите на връзката си с владетелката, засягайки всичко - от символиката зад конкретни тоалети до чувството за хумор на кралицата.

Козината си мени, нрава - не

Гардеробът на кралицата е пълен с изящни, често исторически, кожени облекла, от късокосмести хермелини през лилавата кадифена "перерина", която носи на церемонията по коронацията си през 1953 г. до стигащото до пода кожено палто, което редовно влиза в употреба от 50-те години на миналия век до момента, в който кралицата се отказа от кажите, припомняме тук. През последните години изборът на Елизабет да носи истинска кожа бе подложен на обстрел от еко активистите, съвсем резонно. „Ако Нейно Величество трябва да присъства на годеж или сватба, например, в особено студено време, от 2019 г. насам тя е решена да използва палта от изкуствена кожа, за да е сигурно, че все пак няма да премръзне", пише Кели.


С чанта из залите на двореца - какво всъщност носи кралицата?


Кралицата е обсебена от джобовете точно като простосмъртните

Другата страна на монетата включва невиждана досега фотография на кралицата с ръце в джобовете на роклята и широка усмивка на лицето. Според Кели кралицата цени безмерно свободата да се снима в неформални пози, но нейните съветници постоянно я предупреждават да не го прави. „Като се има предвид, че в книгата ми става дума за тоалетите на Нейно Величество и връзката й с модата, се чудя дали ще получа прекрасната възможност да сбъдна желанието на кралицата", пише Кели. "И така, въпреки че съм много нервна, накрая все пак я питам:"Ваше величество, бихте ли ми направили услуга? Бих искала да помислите върху идеята да направите фотосесия, на която позирате в рокля с ръце в джобовете". Кралицата се съгласява ентусиазирано и прекарва цял следобед, снимана от Бари Джефри в поредица от лежерни пози.

Няма политическо послание зад т.нар. "шапка за Брекзит"

Когато кралицата открива парламентарното заседание през 2017 г., със синьо-жълта шапка - цветовете на знамето на Европейския съюз - Twitter избухва със спекулации, че Елизабет се опитва да изпрати послание против Brexit, но Кели, която проектира шапката заедно със Стела Макларън, отхвърля категорично спекулациите. „На нас със Стела даже не ни хрумна, че хората може да си помислят, че копираме знамето на Европейския съюз", пише тя. "Това е съвпадение, но по дяволите, то привлича вниманието и със сигурност ни кара да се усмихнем."

Слуховете са верни: някой подносва (или разтъпква, ако предпочитате) обувките й преди нея...

"Както пресата съобщава, действително специален човек разтъпква обувките на Нейно Величество, за да се увери, че са й удобни. И да, аз съм този "някой", признава Кели в книгата си. Тя допълва, че това е по-малко въпрос на привилегия и повече на практичност. "Кралицата има много малко време за себе си, включително да се разхожда в собствените си обувки, а тъй като носим един и същ размер, това е най-смисленото, което мога да направя." Повечето обувки на кралицата са ръчно изработени и следват класическа линия. Когато обаче Кели се опитва да модернизира обувките й в средата на 2000-те, тя казва, че се консултира с Ник Рейн от Rayne Shoes, както и със Стюарт Вайцман, Маноло Бланик и изпълнителния директор на Кърт Гайгер - Нийл Клифърд.

... но тя се гримира сама 364 дни в годината

Вярвате или не, кралицата сама си е гримьор и собственоръчно нанася макиажа за публичните си ангажименти. Единственият път, когато ангажира професионалист (в нейния случай Мерилин Уидес), е за годишното й Коледно послание. Като се има предвид, че 7,1 милиона души гледат програмата на Коледа миналата година, можем да разберем защо Елизабет прибягва до услугата в тази Свята вечер.  

More All fashion

От ципа на Ема Стоун на Оскарите до ципа като символ на независимост

All fashion преди 22 часа

След широко обсъждания фатален цип на роклята, която Ема Стоун беше избрала за Оскарите, се връщаме назад във времето, за да разберем какво общо имат Първата световна война, детска реклама, Елза Скиапарели и Емил Хермес със „закопчаването на кукички за обувки“.

Техни височества Обувките, ревюта Есен/Зима 2024

All fashion преди 1 ден

Вълнението от модния месец отминава бавно и блажено: след като седмици наред пистите бяха сцена за развихреното въображение на най-великите дизайнери на нашето време, следите в съзнанието ни са все още ярки.