Следва

РЕСТАРТ - Live пърформанс в сърцето на София

11-те филма в Netflix с Оскар - задължителни преди Оскари 2021

Възможно ли е Netflix да превземе Оскарите?

Movies & TV преди 3 години

2021-ва може да обърне исторически нещата и да се превърне в превратна точка за взаимоотношенията между Netflix и Оскарите. Номинациите все още не са обявени, но предсказанията показват, че продукции на филмовото студио като черно-бялата драма “Манк”, “Da 5 Blood” и “Процесът срещу Чикаго 7” са явни претенденти за наградата “Най-добър филм“, актьорът Чадуик Боузман е водещ конкурент в категорията “Най-добър актьор“ с участието си в “Черното дъно на Ма Рейни”, а Ванеса Кърби е потенциалната “Най-добра актриса“ или заради филма “Светът, който идва”, или за ролята си в “Парчета от жена”.


Шансът е факт: Мария Бакалова сред фаворитките за Оскар 2021. Кои са останалите?


Според спекулациите номинационните места тази година са запълнени от още редица Netflix продукции. Докато очакваме с нетърпение 93-та церемония по награждаването “Оскар“, която ще се проведе на 25 април, си спомняме за тези 11 изключителни филма, създадени от стрийминг платформата, които силно привличат вниманието на индустрията, получават купища награди и проправят пътя си към номинациите за Оскар през годините. Кои са те четем надолу:

“Какво се случи, госпожице Симон?” (2015)

Работата на режисьора Лиз Гарбъс по филма, разказващ за живота и наследството на провокативната политически ориентирана певица Нина Симон, печели награда за най-добър документален филм през 2015-та. Не е изненадващо, като се има предвид колко добре са представени силата на характера и песните на прототипния главен герой.

“13-ти“ (2016)

Активистът Анджела Дейвис, писателката Джелани Коб и активистът за граждански права Мишел Александър са сред многото експерти, участвали в снимките на документалния филм на Ава Дюверней, който засяга историята за произхода на расизма в правната система на САЩ. Подобно на “Какво се случи, госпожице Симон?“, лентата също е номинирана за най-добър документален филм.

“Икар“ (2017)

Режисьорът Брайън Фогел се обръща към Московската антидопингова лаборатория “Григорий Родченков”, за да покаже истината за допинга в спорта. Нечиста урина, необяснима смърт и олимпийски златен медал са част от разкриването на най-големия скандал в историята на спорта. Лентата печели Оскар за най-добър документален филм.

“Фермата Мадбаунд“ (2017)

Тази историческа драма носи редица постижения на замесените в продукцията: Ди Рийс става първата чернокожа жена, получила номинация за най-добър адаптиран сценарий, Рейчъл Морисън е първата жена, получила престижната статуетка за най-добра операторска работа, а Мери Джей Блайдж е отличена за изключителната си поддържаща роля и изпълнението на саундтрака “Mighty River”.

 "Баладата за Бъстър Скрагс" (2018)

Антологията от шест уестърн късометражни филма, които разказват за престрелките, неуспешните грабежи и експедициите на ловци на злато по време на годините след Гражданската война от 19-и век, носи на Джоел и Итън Коен популярност из целия свят. Филмът е номиниран за Оскар заради остоумния сценарий, точната стилистика и саундтрака “When a Cowboy Trades His Spurs for Wings”

“Рома” (2018)

Черно-белият шедьовър на Алфонсо Куарон, който разказва за тежкия живот на камериерка в Мексико Сити, е единствената продукция доближила се толкова близо до спечелването на наградата за най-добър филм. От десет потенциални статуетки “Рома” успява да вземе три: за най-добра режисура, най-добър филм на чужд език и най-добра операторска работа.

“Краят на демокрацията” (2019)

Въздушни кадри, поразителни архивни видеозаписи, поетичен разказ - това представлява филмът на Петра Коста, почти спечелил Оскар за най-добър документален филм, който засяга темата за падането на два бразилски президента под натиска на популизма. Разследване на корупция с помощта на внимателно записани телефонни разговори определено си струва да се гледа.

“Американска фабрика“ (2019)

Години след затварянето на завода на General Motor в Охайо, китайският милиардер е решен да върне загубените работни места на местни жители. Какво се случва по-нататък разказва филмът “Американска фабрика“, режисиран от Джулия Райхърт и Стивън Богнар и спечелил Оскар за най-добър документален филм за 2020-та.

“Ирландецът“ (2019)

Уви, въпреки десет номинации на 92-рата церемония на Оскарите, авторите на този криминален филм си отиват с празни ръце: Мартин Скорсезе не получава статуетка за режисьорска си работа, която критиците обаче наричат възхитителна, а Ал Пачино и Джо Пеши
за прекрасната си актьорска игра. Дори подмладяващите визуалните ефекти върху лицата на актьорите не получават признание.

“История за брака” (2019)

Филмът на Ноа Баумбах се отличава с безупречния си сценарий и помага на Лора Дерн да получи дългоочаквания Оскар. Получава цели 5 номинации, включително за най-добър актьор (Адам), най-добра актриса (Скарлет Йохансон) и най-добър добър филм.

“Двамата папи“ (2019)

В тази вълнуваща откровена драма за предаването на власт, режисирана от Фернандо Мейрелиш, Антъни Хопкинс играе ролята на папа Бенедикт XVI, а Джонатан Прайс - неговия прогресивен наследник, папа Франциск. И двамата получават номинация, заедно с Антъни Маккартън за най-добър сценарий.

More Movies & TV