Следва

НЕ правете това у дома: 32-стъпковата бюти рутина на Андра Дей

Защо няма смисъл от продуктите с колаген и как да стимулираме продукцията на магичния белтък

Той структурира от 25% до 35% от тялото ни, затова е важен и искаме да знаем повече

Face преди 3 години

Колагенът е главният белтък в съединителната тъкан в тялото ни, съставлявайки 1/4 от всички белтъци. Той е здрав и неразтеглив с голяма издръжливост на опън и заедно с "мекия" кератин, осигурява здравина и еластичност на кожата, като при деградацията му с възрастта се получават бръчки. Обобщено - искаме го в огромни количества, но с времето си отива и почти нищо не можем да направим. 

В козметичната индустрия често се обещава, че определени продукти "попълват липсващите нива на колаген“ или "стимулират производството на колаген“ в кожата. Въпреки че колагенът има много важна роля в грижата за кожата, някои от тези маркетингови твърдения са подвеждащи, защото е доказано, че колагенът, присъстващ в козметиката, не действа анти-ейдж на кожата. Съставната молекула е твърде голяма, за да проникне дълбоко в кожата чрез крем или серум. Много по-умната стратегия е да изпозлваме утвърдени активни съставки, които стимулират производството на колаген, а не да се опитваме да го "доставим" на лицето си. За сметка на това си заслужава да споменем, че колагенът е доказано една от най-нежните и богато хидратиращи съставки, заради което все пак е хубаво да присъства като съставка в рутината ни. С какво обаче да стимулираме продукцията на желания белтък - изброяваме.

Серум с Витамин С

Въпреки че използването на колаген в козметичен продукт е неефективно от гледна точка на справяне със стареенето, това не означава, че няма други локални продукти, които могат да стимулират производството на колаген. Например, доказано е, че витамин С под формата на L-аскорбинова киселина с концентрации между 5 и 15% има анти-стареещ ефект върху кожата, защото индуцира производството на колаген тип I и III.


 Познайте коя е най-търсената skin care съставка в Google тази година...


Ретиноиди

Семейството на ретиноидите включва витамин А (ретинол) и неговите естествени производни като ретиналдехид, ретиноева киселина и ретинилови естери, както и голям брой синтетични производни. Третиноинът е най-изследваното и предписвано синтетично производно от семейството на ретиноидите. Локалното приложение на третиноин може да подобри външния вид на стареещата кожа, защото и той стимулира производството на белтъка в дермалния слой на кожата. Въпреки че има няколко безрецептурни продукта, формулирани с ретинол, третиноинът и други ретиноиди, които се продават с рецепта, са естествено по-мощни и ефективни при лечение на фотостарееща кожа. Поради това е най-добре да се консултираме с дерматолог, за да определим кой ретиноид е най-подходящ за нас и веднага да си набавим такъв продукт, в името на колагена.


Ретинол работи! 6 начина, по които става това


Химически пилинг

Химическият пилинг е ускорена форма на пилинг на кожата на лицето, правена с киселинни продукти, които предизвикват съвсем леко, контролирано нараняване на кожата. Химическият пилинг може да намали появата на бръчки, фини линии и много други проблеми на кожата, като стимулира ремоделирането на колаген. Епидермисът заздравява за няколко дни, което води до подобрен външен вид на кожата, по-гладка текстура и намалени пигментни неравности.

via GIPHY

Лазерни процедури

Подобно на химическия пилинг, лазерните процедури могат да стимулират производството на колаген чрез контролирано увреждане на кожата. Внимателно проведените лазерни лечения,  клинично доказано, помагат на кожата да изглежда и да се усеща по-млада, като насърчава производството на колаген и изглажда появата на фини линии, бръчки и неравен тон на кожата и текстурата. 

Ясно е, че ролята на колагена в грижата за кожата е важна както от функционална, така и от козметична гледна точка. Нормалният процес на стареене води до намаляване на производството на колаген в кожата, което поражда редица често срещани естетични проблеми, включително фини линии, бръчки и отпусната кожа. Въпреки маркетинговите претенции, локално приложеният колаген няма да даде желаните резултати по отношение на стареенето и подобряване стегнатостта и еластичността на кожата, но поне знаем нужните tips and tricks, с които да сияем и запазим нивата на Негово Величество Колагена.

via GIPHY

More Face