Следва

The Bloody Feet са новото Tabi? Ами, не.

Beauty Starter: Бар Рафаели, прекрасната майка на три деца, без грим и преструвки

Тя е най-известният израелски модел. Днес в интимен разговор за баланса, тайните на красотата и чувството за щастие 

 

All fashion преди 3 години

Рафаeли е най-популярната (и най-високоплатена) мацка в модата с израелски произход. Светът заговаря за нея в средата на 2000-те, когато красавицата за известно време е гадже на Леонардо ди Каприо. Бар е въплащениe на идеалното: усмихната, светлокоса, с разкошна тънка фигура. В архива й са повече от сто корици на луксозни издания, стотици рекламни кампании и вероятно хиляди дефилета. Днес тя е на 35, щастливо омъжена, и продължава да работи, което съвместява с най-важното занятие - майчинството. Госпожа Рафаели има три деца, най-малкото от които току-що навърши година.


Тренч и пуловер от памук, всичко Nili Lotan; памучни бикини Intimissimi

Разговорът с Бар е като персонална тренинг-сесия за постигане на щастие, баланс и себеприемане. Срещата е в Zoom, а колегите от Vogue, които я интервюират, завиждат на топлината, излъчвана от кадрите по време на включването на Рафаели от Тел Авив, защото там климатът е прекрасен, а слънцето - щедро. Моделът носи бяла тениска, джинси, пусната коса, нито грам макиаж. Очевиден е стремежът към естественост и опростяване, към човещина и естественост - в снимките няма и намек за преувеличение или маскиране, напротив, всичко изглежда сякаш проследяваме съвсем ежедневния живот на Бар. Особената атмосфера на кадрите се подсилва от факта, че са направени от отдавнашния приятел на модела - Саймън Елмалем. Той има достатъчно силна кариера като стилист, но и зад камерата се справя удивително перфектно, макар че, по собствените му признания, това е съвсем новооткрит негов талант. "Беше прекрасен ден. Толкова топъл, сякаш не е зима, - припомня си Рафаели. Саймън изведнъж предложи: Хайде да поснимаме малко". Отправят се към дома на свой стар общ приятел-колекционер, Саймън поръчва необходимите му модни дрехи, Бар взима неща от своя гардероб. Започва страхотно приятелско, но и професионално забавление с прекрасен резултат - в микса между лични вещи и висока мода от подиума с още неотстранени етикети струи неподражаем чар. 


Вълнен блейзър Saint Laurent; памучен суичър Sporty and Rich; памучни бикини Intimissimi; маратонки adidas; вълнени чорапи Calvin Klein

Настроението в снимките задават не само дрехите. "Раждането на третото дете много повлия на самочувствието ми, - споделя Бар. - Чувствам се много по-комфортно и уверено, макар че светът наоколо е полудял, втрисан от катаклизми". Два месеца след като Рафаели ражда бебето, Давид Езра, започва карантината. Най-голямата й дъщеря е на три и половина, средната - на току що навършени две. Помощници, освен съпруга, няма. Двамата заедно приготвят храната за семейството, гледат бебето, забавляват по-големите деца, стерилизират шишета, сменят памперси, къпят децата, чистят и подреждат, а през нощта- стават по ред с малкия. "Най-важното беше да не пропуснем да вземем по един душ в суматохата", смее се Бар.

Дори и при този график обаче тя тренира всеки ден. Не заради красотата, а заради усещанията, които й носи спортът. "Той изпълва с щастие, - признава Бар. - Чувствам се много по-енергична, ако посветя на фитнеса един час на ден". Тя обявява на мъжа и децата: "Не ме безпокойте!" и тренира. Чувството на следващия ден след тренировката, когато усещаш всеки мускул по тялото си, и едорфините, които се произвеждат при заниманието със спорт, - именно те са, които ви мотивират да продължите. Бар е зависима от тренировките, но не крие, че ако й се налагаше да се занимава само заради физическата си форма, надали щеше да издържи повече от няколко месеца. "Харесва ми да изглеждам добре, но преди всичко ми харесва да се чувствам добре", споделя красавицата. 


Рокля от вискоза и полиамид, Bottega Veneta; сребърна гривна H.Stern; часовник Cartier

Сега тя прави два пъти в седмицата силови упражнения и кардио - с треньор ("Тъкмо днес му изпратих съобщение в месинджър, че го обожавам"), два път в седмицата - пилатес, веднъж - йога. "Всъщност излиза, че всеки ден тренирам. Но го правя за духа си, напълно сериозна съм", уверява тя. 

Говорим много за огромните промени от началото на локдауна досега. Бар определено не е типа човек, който права драма от карантината, по-скоро оценява възможността. "Да поостанеш вкъщи е най-добрата отпуска, която мога да си представя, единственият шанс да си почина истински. Не се налага да проучвам нови места за отдих, не ме блазнят красиви снимки в Instagram", - казва Бар и наистина се наслаждава на всяка минута със семейството си ("има нещо много стабилизиращо в това"). Начинът да се разсее - не вана, масаж или спа, а организация на пространството, както учи известната японка Мари Кондо. "Взимам един сандък и започвам да прибирам. Обичам да се разтоварвам от притежания - всякакви предмети, кукли, играчки, дрешки, всичко, с което израстват децата ми, раздавам, на тези, които имат желание". 


Вълнено сако Saint Laurent; гривна и обици от сребро и перли, всичко H.Stern

Бар се отнася извънредно сериозно към потреблението: не купува нищо излишно ("Против трупането съм"), изхвърля отделно, така че да осигури рециклиране, не потребява нищо в пластмасова опаковка, а ако й трябват бутилки (например, за вода), използва стъклени. И двамата със съпруга й карат хибридни коли, отдавна са се отказали от сламките в напитките, в магазин не стъпват без собствени еко торби, а ако шопингът се случи внезапно, Бар трупа покупките направо в багажника. На въпроса на какви еко навици приучва децата, Бар отговаря, че в Израел децата се учат да пазят природата от детската градина. "Децата знаят, че пластмасата замърсява планетата. Вчера, разхождайки се на улицата, дъщеря ми видя пластмасова бутилка. Възмути се, че не са я хвърлили, вдигна я и я отнесе в контейнера за пластмасови отпадъци". 


Памучен блейзър Saint Laurent; памучно бра Intimissimi; джинси Re/Done; кожени пантофки Сhanel; колие он копринен конец и перли Coconut Love; часовник Cartier

Бар е от жените, които не се притесняват да се показват без грим, в което не влага никаква особена философия. "Аз просто не успявам, - признава си тя. - Сутрин имам тренировка, какъв е смисълът да се гримирам? Освен това, аз не излизам от вкъщи, освен до супермаркета. Господи, дори фон дьо тен или сенки не успявам да сложа". За излизане с приятели или с мъжа, гримът й е лаконичен - кремообразен руж Bobbi Brown, течно червило Benefit или червило-молив Clinique Chubby Stick - и на клепачите, и на скулите, и на устните. Това е всичко - стига текстурата да е като крем, а не като пудра. В грижата за кожата също няма и следа от фанатизъм. "Постоянно сменям средствата. Сега, например, използвам пяна за измиване Dr. Barbara Sturm, а и се върнах обратно към Clinique, която обичах като тийнейджърка". Бар има спартански по днешните стандарти набор от дерматологични продукти: лосион, серум, крем за около очите и толкова. "Опаковката, фолиото, пластмасата - всичко това е толкова излишно", коментира моделът. Слънцезащитата на Рафаели също е икономична - само през лятото и само на челото. "Все пак през другото време, лицето е покрито с маска, смее се. - А и ние никъде не ходим. А заради няколко минути на ден на слънце - не виждам смисъл". Beauty-гаджетс и масажори в дома също не са сред фаворитните й придобивки. "Притеснявам се, че аз просто нямам време за това. Едва успяват да се измия и да си взема душ. Дори не си суша косата - мия и бягам". Тези прости признания звучат страхотно откровено: твърде вероятно е beauty-невротиците на XXI век, които превърнаха грижата за кожата и външния вид в религия, да се възмутят искрено.  


Памучен суичър винтидж, колие от копринен конец и перли Coconut Love; обици от сребро и перли H.Stern

Бар редовно ходи на козметик, но няма никакво понятие за процедурите, нито за това какви апарати и средства се използват, просто се наслаждава на масажа и допира. Инжекции и прочие пластики не прави, но смята предразсъдъците за излишни: "Ако това помага на жените да се чувстват по-добре - защо не? - разсъждава моделът. - Важното е да не се почва твърде рано". Тя предпочита чистите, свежи, искящи аромати. Всеки ден ползва прозрачния и лек  Byredo Tulipe. "Той ухае точно сякаш току що си взел душ и си облякъл свежо изпрана дреха. Глътка свеж въздух". 

В Бар няма нищо крайно или драматично, тя е спокойна и естествена, до степен, която ти идва да наречеш превъзходна. Още повече, че тя е в рейтинга на най-секси моделите в света на  models.com. На въпроса как приема това, отговорът гласи: "Истинският феминизъм се състои в това да правиш, каквото искаш, - смята тя. - Дори ако става дума за снимка по бикини. Когато се чувстваш секси и си в мир със себе си, можеш да правиш каквото искаш. Без да те интересува или вълнува критиката". 


Тренч и пуловер от памук, всичко Nili Lotan; джинси Levi's; колие Coconut Love

Въпреки че Рафаели се наслаждава на прекъсването, наложено от карантината, тя все пак усеща липсата на ангажименти и особено на пътувания. "Аз и без това поемам само ангажименти, които ми харесват истински". Два епизода от кариерата й са й особено скъпи. Единият от тях - снимките за Sports Illustrated, правени в Израел. Бар се радва, че екипът е във възторг от красотата и гостоприемството на родината й, нещо, което чрез снимките ще усети целият свят. Вторият епизод е ревюто Есен/Зима 2010, когато Марк Джейкъбс, тогава креативен директор на марката, решава да пусна на подиума най-различни момичета, и супер популярни и напълно нови. Концепцията на шоуто се върти около понятието diversity. Бар е горда, че е излязла на подиума тогава, представляваща жените в реален размер. "Естествено, ако попитате моите приятели, ще ви кажат, че съм слаба, но по моделските стандарти, аз съм си момиче с форми", смее се тя. 


Боди от памук Khaite; вълнени чорапи Calvin Klein; гривна от жълто злато и диаманти H.Stern

Както и всички останали жени, Бар Рафаели също има проблемни моменти със себеоценката. "Дори най-красивите момичета на света от време на време се съмняват в себе си, - казва тя. - Аз не съм изключение". Като тук става дума не само за външния вид, но и за работата, майчинството, реализацията. "През каквото и да съм преминала, знам за себе си основното: аз съм добър човек, добра майка, добра съпруга. Дори когато понякога ме застига чувство на вина, аз все пак дълбоко в душата си знам, че всичко е наред". 

"Решението, според мен, е да се обграждаме с хора, които ни ценят и благодарение на които се чувстваме красиви. Защото в края на краищата, аз съм ценна, и какво значение има, че понякога не мога да вляза в джинсите си. Не джинсите са най-важното нещо в живота", заключава Бар.  

Интервюто с Бар Рафаели е в Vogue Украйна. 

More All fashion

Аксесоарен флирт: тези 9 модела

All fashion преди 2 дни

И нека сезонът на слънчевите очила, освен да започне, да приеме точно определени форми и окраски: сърца, цветя, животински щампи. Най-добрите модели на Лято 24 следват, като гарантираме, че ще издигнат на друго ниво всяка визия, дори и най-семплата.