Следва

О, да! На Джована Баталя колекцията за Swarovski

Дизайнерът Джейн Петри за внушителния гардероб на Мишел Пфайфър във "French Exit"

"Клише е история толкова хубава, че е остаряла, надявайки се да бъде преразказана"

All fashion преди 3 години

В новата комедия на Азазел Джейкъбс, French Exit, Мишел Пфайфър и Лукас Хеджис играят ролите на Франсис и Малкълм, овдовяла майка и син, чието безцелно, пищно съществуване в Ню Йорк се нарушава, когато парите им свършат. Принудени да разпродадат останалите си вещи, те решават, с каквито останали пари имат, да се оттеглят в Париж, придружени от котката си - която, оказва се, може би е преродилият се дух на съпруга на Франсис. Филмът привлича с необичайната галерия от образи, включително гадател, когото срещат на трансатлантически круизен кораб, самата вдовица и бившата годеница на Лукас плюс настоящия й любовник.


Истории от живота: Мишел “The Ageless” Пфайфър


Всякакъв страх, че филмът може да навлезе твърде дълбоко в причудливостта на Уес Андерсън, е подкопан от язвителния хумор и зашеметяващата заблуда, с която Мишел Пфайфър и най-добрите й реплики напомнят за нещо между Норма Дезмънд от "Upper East Side" и Мойра Роуз oт "Schitt's Creek". Сред акцентите е сцена, в която френски сервитьор се мотае с носенето на сметката в ресторанта и излиза навън за цигара, а в следващата секунда поглежда с ужас през прозореца, гледайки как Франсис пръска парфюм върху ваза с цветя на масата им и ги запалва. 

Мишел е съвършено дръзка и фатална в ролята си не само заради редица брилянтно язвителни изказвания и привидно постоянно повдигната вежда, но и заради безкрайна въртележка от пищни палта и кадифени халати, които перфектно отразяват високомерността и поизбледнелия блясък на персонажа, който въплъщава. Дизайнерът на костюми Джейн Петри е носителка на Еми, известна от 2000-те насам, работи при направата на британски инди филми като "Аквариум" и "Луната", но напоследък е известна повече с работата си по драма филми като "The King“ и втория сезон на "The Crown". Назначаването й за дизайнер във "French Exit" e възможност да се върне към миналото и вече познатата й комедийна среда.

 "Обикновено съм доста добра в следването на инстинктите си, но преди "French Exit" се занимавах с проект, който не ми хареса особено“, разказва Петри. "Говорих със своя агент и казах: "Наистина се нуждая следващият ми проект да е нещо, което наистина искам да правя, което е в мой стил." Исках да направя нещо, което прилича на филм на Джим Джармуш или Аки Каурисмаки или на Харолд и Мод. И тогава получих предложението за "French Exit" и всичко стана просто перфектно. Филмът е толкова характерен и класически, сякаш всичко се случва в един малък, отделен свят."

Именно това усещане за филма, че съществува някак извън времето, Петри иска да отрази в костюмите на героите. Гардеробът на Франсис се променя от минималистична изисканост в стил 90-те в Ню Йорк до луксозен винтидж стил, изразен с кашмир, кожа с косъм и кафяви кожени чанти. "Искам да кажа, че никога не можеш да накараш нещо да изглежда наистина вечно, но се опитах да погледна към неща, които според мен са доста класически, без да се стремя да вписвам визиите в определен исторически период“, казва Петри. "Идеята беше да се намерят начини за постигане на точния баланс и всички дрехи да пасват на общата картина“. Концепцията за загубено богатство се отразява не само в духа на героинята на Пфайфър, но и в цялостния характер на филма, който носи някак оскъдна, независима енергия въпреки разкошните атрибути като дрехите и изтънчеността на Париж.

 

 

С цел да се впише в бюджета на продукцията Петри достига някои от най-творческите си моменти като дизайнер - особено що се отнася до намирането на винтидж парчета, които говорят за богатството, което персонажът на Пфайфър някога е притежавал, и същевременно отразява и леко мрачните обстоятелства, съпътстващи загубата на това богатство. "Снимахме доста в Монреал, а там има невероятни концесионни магазини, в които хората продават наистина скъпи дрехи, носят ги веднъж и след това ги продават“, казва Петри. "Например страхотна розова Céline от 70-те години, която Франсис носи в началото на филма с чифт слънчеви очила Cartier. Има, естествено, и нови, като черния костюм, който тя носи, когато слиза от лодката; Мисля, че е Dolce & Gabbana."


Животът след 60: Неостаряващата Мишел Пфайфър в Armani Privé


Разбира се, помога и начина на работа с актьор като Мишел Пфайфър, чиито инстинкти към облеклото са толкова фино настроени. Тя е винаги готова да порови и в собствения си гардероб, за да намери идеалната дреха за филма. "Действахме двустранно“, добавя Петри. "Мишел е наистина умна, тя обича дрехите, добре познава модата и винаги беше перфектно подготвена с репликите си, така че имахме много време и възможности да опитваме нови неща, свързани със стайлинга. Дори когато избирахме нещо от собствения й гардероб, като ризата, която носи в една от сцените, докато седи в кухнята - тя изглеждаше блестящо."

Тогава остава само един въпрос: Откъде си набавяме златен кадифен халат? Очевидно това е винтидж дреха, но си сипахме по мартини, разгледахме из родните секънд хенд магазини (и в Etsy), поръчахме и вече се чувстваме като банкрутирали, но съвършено изискани американки. Чакаме почти без търпение 26-и февруари, когато е премиерата на "French Exit" в Netflix, знаем как ще сме облечени тогава...   

More All fashion

Аксесоарен флирт: тези 9 модела

All fashion преди 2 дни

И нека сезонът на слънчевите очила, освен да започне, да приеме точно определени форми и окраски: сърца, цветя, животински щампи. Най-добрите модели на Лято 24 следват, като гарантираме, че ще издигнат на друго ниво всяка визия, дори и най-семплата.