Следва

Ялта открива новия сезон на 30-ти януари с Mark Knight

Усмивки от старите ленти. Изложба Кино на стена

Уникална колекция от филмови ретро плакати, всички създадени в зората на киното у нас. Изложбата включва 80...

Events преди 14 години

Уникална колекция от филмови ретро плакати, всички създадени в зората на киното у нас. Изложбата включва 80 плаката на филми, прожектирани в България през 40-те, 50-те, 60-те и 70-те години на 20 век.

Всеки от тях е придружен от справка за киностудия, режисьор, оригинално заглавие, година на производство на филма, времетраене, български автор на плаката, което придава допълнително изследователско и образователно съдържание на експозицията.

Плакатите са изпълнени в техника литография и са с формати 100х70 см и 50х70 см. Изложбата предлага не само поглед към плакатното изкуство, но и изгражда представа за историята и културната традиция в областта на киното и графичния дизайн у нас в началото на миналия век.

В дните на изложата ще имате възможност и да чуете филмова музика. За това е помислил и специалният ни гост halojo. Тя е подготвила специална селекция от парчета, които са в унисон с духа на онова отминало време.

Българскта национална филмотека ни предостави кадри от филмите. Елате, за да се насладим заедно на осмото изкуство.

В рамките на цял месец (от 25 януари до 25 февруари) ще имате възможност да поръчвате копия на избран от Вас плакат.

Екипът, реализирал тази изложба, я посвещава на покойния режисьор Иван Росенов, спасил плакатите от полуразрушен склад.

Благодарим за съдействието и личното съпричастие на г-н Васил Василев – Vassilevi Bros, и галерия „Индустриална 11”.

Благодарим за подкрепата на Съюз на българските художници, Българска национална филмотека, неправителствена организация „КИТ”, сдружение „Български филмови архиви” за логистичната подкрепа, както и на всички наши приятели, които ни накараха да повярваме, че това, което правим има смисъл.

„Кино на стена”
25 януари,
18:30 часа

More from View Sofia

More Events

10-те най-добри павилиона на Венецианското биенале, от тях - куп източноевропейски

Events преди 3 дни

Обикновено националните павилиони на Венецианското биенале играят втора цигулка на основната изложба - което е иронично, като се има предвид, че в тях има толкова много изкуство, ако не и повече, отколкото това, което се съдържа в Арсенале и Джардини взети заедно. Но тази година, с основна изложба, която поставя под въпрос идеята за държавите като цяло, не е възможно да се пренебрегнат националните павилиони.

Имърсив представленията на Karakashyan & Artists ни водят зад кулисите на професионалната кухня

Events преди 1 седмица

Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и режисьорът и драматург Антония Георгиева отново събират сили с артистичния сладкар Александър Цеков за поредица от завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.

The Heavens - изложба на Паоло Уудс и Габриеле Галимберте

Events преди 2 седмици

Галерия Синтезис и Френският институт в България представят изложбата “The Heavens” на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти, чиято премиера е на фестивала Les Rencontres d'Arles през 2015 г. и оттогава гостува на множество музеи и фестивали. “The Heavens” е мащабен артистичен проект с критичен поглед към офшорните зони, който съчетава дългосрочно журналистическо разследване, фотография, финансови анализи и инфографики. Офшорните зони* тихомълком превземат целия свят. Повече от половината световна търговия преминава през тях. Нарастващият брой статии и доклади по тази сложна тема обикновено са илюстрирани със снимки на тропически плажове с палми. Така ли изглеждат наистина данъчните убежища?