Следва

Всичко за Зендая, звездата в един от най-гледаните филми на Netflix в момента - "Малкълм и Мари”

Водните знаци EXPLAINED: Рак, Скорпион, Риби

"Ако на тази земя има магия, тя е във водата" - Лорън Айзли 

Astro преди 3 години

Само за момент се отпуснете и си представете водата: как се стичат сълзите, как ромонят на реките, шумът от приливите и отливите, сеизмичния звук на вълните... Добре дошли в нашето пътешествие по вода - елемент, който прелива от нежни емоции и хаотични чувства.


Въздушните знаци EXPLAINED: Близнаци, Везни, Водолей


12-те зодии са разделени на четири елемента: земя, въздух, огън и вода. Водните знаци - Рак, Скорпион и Риби - са склонни да бъдат (понякога прекомерно) емоционални и (безпогрешно) интуитивни. В китайската традиция водата е позната като "проникване". Тя е в най-голяма степен ин от всичките пет елемента - най-женственият, най-пасивният, най-възприемчивият, най-скритият. Тя управлява луната, пикочния мехур, бъбреците и синия цвят. В древногръцкия херметизъм водата се свързва със зимата (тоест моментът да говорим за нея е съвсем подходящ). В езотериката от 20-ти век елементът вода е представен като чаша: съдът, който едновременно може да задържи бушуващите страсти, но от който може да ги разлеем с ярост, присъща на мистериозната стихия.

В астрологията Луната и водата са неразривно свързани. На базово ниво и двете репрезентират емоциите, интуицията и паметта, и тази връзка се запазва в почти всяка духовна система в различните култури и обичаи, от средновековната "християнска" астрология до хиндуисткия апас и Бога на луната, Чандра. Има връзка дори на научно ниво - приливите и отливите на моретата и океаните са свързани с Пълнолунието и Новолунието, достигайки максимална интензивност, когато Луната е намаляваща. Ако огнените знаци олицетворяват Слънчевата или Марсианска енергия, въздушните знаци са аморфни и Меркуриарни, земните - плодородни и Венерини, а водните знаци са дълбоки и Лунни.


Огнените знаци EXPLAINED: Овен, Лъв, Стрелец


Гледали сме изключителния документален филм на Дейвид Атънбъроу "Синя планета" и обърнахме специално внимание на прекрасната фонова музика в този филм - доста психеделична. Магията, разказваща за природата, започва още на брега и за миг като че се изгубва в безкрайните случвания на необятните океани и завършва с древните останки на свръхестествени морски същества, заровени по сенчестото океанско дъно. Използваме този филм, който така добре илюстрира водната енергия, като метафора, разказвайки надолу за всеки от мистичните водни знаци:

Рак

Ракът е повърхността на водата, на тънката граница между брега и необятното синьо. Той е знак, който не непременно навлиза в дълбокото, но за сметка на това прелива от живот и радостно докосва бреговата линия, където обитават толкова много други живи същества. Наслаждава се на стадата делфини, които разбиват вълните, на воя на китовете, разхождащите се пингвини и горчивия плач на нимфи и сирени, влачещи към дъното неверните моряци. Плитката вода не означава липса на активност. Напротив, плитчината представя прекрасен изглед към магични действия, на които можем да се насладим и без скъпи очила за гмуркане.

Ракът е кардинален знак. Освен че са разделени на елементи, зодиакалните знаци са разделени на три модалности: кардинални (Овен, Рак, Везни и Козирог), променливи (Близнаци, Дева, Стрелец и Риби) и фиксирани (Телец, Лъв, Скорпион и Водолей). Съотнесено към Рака, това му носи образа на бебето, детето в зодиака. Честите инфантилни пристъпи на емоции изграждат на Рака доста "плачлива" репутация, но, от друга страна, по статистика серийните убийци най-често са зодия Рак. Да реагираш на чувствата си с такава непосредственост може да бъде благословия, но често е и проклятие, в зависимост от ситуацията. Раците (обикновено) са напълно искрени в мотивацията си да изразят гласно тревогата си и така да я преодолеят. Може да са хленчещи деца или свирепи убийци, но и в двете роли са болезнено искрени.

via GIPHY

Първият воден знак в зодиака се управлява от Луната и по този начин се свързва с майчините инстинкти. Раците могат да бъдат съвършени възпитатели, защитници, приятели, любовници, но на първо място те са родители - от онзи тип, който, ако е нужно, ще полети с хеликоптер, защото иска да знаят къде се намира и какво правят децата им, когато са извън полезрението им. Това трептене между безопасните милувки и порочната власт е илюстрирано в съзвездието Рак. Там е изобразен ракът - нежен вътре в черупката си, но винаги готов да нанесе болка с масивните си щипки.

Знаменитости със Слънце в Рак са принцеса Даяна, Хелън Келър, Ариана Гранде, Робин Уилямс, Кортни Лав, Фрида Кало, Лана Дел Рей и Алекс Требек. Хората същевременно ги обичат и се възмущават от тях и това е защото те отразяват нашите собствени емоции и дават директен поглед към чувствата и уязвимостта, които обществото изисква да потъпчем - без срам или престореност. Гледайки пред себе си някой, който е зодия Рак, пред нас се надига носталгия по собствената ни емоционална автентичност.

Скорпион

Скорпионът живее дълбоко под водата, под вълнението на приливите и отливите, на място, което не можем да видим, там, където са най-изумителните морски създания, но и вцепеняващи от ужас морски хищници. Скорпионът е фиксиран, консолидиращ знак. Той символизира мрачното самосъзнание на всъщност неосъществената самодостатъчност.

Скорпионът е известен с това, че е интензивен, магнетичен и размишляващ. В съвременната астрология се управлява от Плутон, което има дълбок смисъл: И двамата са ориентирани към секса и смъртта, и се свързват с подземния свят и отвъдния живот. Но традиционно Скорпионът се управлява от Марс, планетата на войната и агресията. Докато Овенът, другият знак, управляван от Марс, е силен и прям в излагането на своите марсиански ценности, Скорпионът е фин и хитър, владее агресията си с много по-преднамерена, манипулативна прецизност.

Плутон е една от най-бавно движещите се планети. В астрологията небето е изобразявано като сфера, чийто център е Земята. Тази сфера е разделена на 12 секции, по една за всяка зодия; всяко небесно тяло се движи със собствена скорост. Тъй като Плутон има огромна орбита, той се движи невероятно бавно - което означава, че повечето хора от едно поколение ще споделят едно и също разположение на Плутон в наталната си карта, защото той прекарва около 21 години във всеки знак. Плутон е бил в знака Скорпион между 1983-та и 1995-та, което означава, че повечето милениали имат Плутон в Скорпион и ярко се идентифицират с периода на 80-те и 90-те. Именно представители на тези десетилетия и специалисти, родени тогава, са отговорни за повечето порочни коментари по повод ненадеждните, хиперсексуални и злонамерени Скорпиони; защото разпознават тези качества в себе си, в собствените тъми на душата си.

via GIPHY

Като фиксиран знак, Скорпионът се опитва да погребе своите дълбини страсти и емоции. Той има слонска памет, специално умение да пази тайни и огнена страст, ненадмината от всеки друг знак в зодиака. Но това също така означава, че Скорпионите никога, никога не пускат плячката си - не забравят миналото, отмъстителни и непрощаващи са. Всички щяхме да полудеем, ако си спомняхме всичко, което някога се случва с нас, ако никога не прощаваме или не забравяме. Е, затова Скорпионите се побъркват ежедневно. Затова повечето хора ги намират за мрачни и неприятни, дори страшни. 

Сред известните личности със Слънце в Скорпион са Хилъри Клинтън, Влад Цепеш (Влад III Дракула), Хеди Ламар, Джорджия О'Кийф, Чарлз Менсън, Вивиан Лий, Силвия Плат, Бьорк, Тилда Суинтън и Тим Кук. Тези провокатори предизвикват силни, дълбоко вкоренени реакции на любов и омраза едновременно. Възхищаваме се на дивите им дълбини и "иконоборската" порочност, но тяхната тайнственост и харизма ни плашат до смърт.

Риби

Рибите виреят в най-тъмните водни дълбини, толкова далеч от земното, че животът там е сякаш на друга планета. В най-отдалечените части на нашето океанско дъно е почти невъзможно да се проникне, но попаднали там, рибите виждат множество същества: скелети на някогашни приключенци, потънали кораби, огъващи се от тежестта на несметни съкровища, раци и морски паяци, толкова титанични, че изглеждат като извадени от филм на ужасите. Това е рибешкият свят.  Рибите съществуват в далечно, подобно на сънища пространство, някъде между плоскостите на реалността.

Един от начините за разбиране на зодиакалното колело е да го разгледаме като кармичен цикъл на раждане и смърт. Овенът е началото, раждането, плътското съществуване във физическия свят. Зодиакалният календар се отваря с Овена, който бележи началото на пролетта и астрологичната нова година. Като такъв Овенът е бебето (в по-буквален смисъл, отколкото е Ракът) на зодиака. А Рибите са изхода, самия край на живота, прехода към трансцедентния свят на духовното. Въпреки това, вместо да възприемаме този знак като нещо сивокосо и кротко (това по-скоро важи за Козирог и Водолей, управлявани от Сатурн, бащината планета), трябва да си представим някаква битийна граница: утроба, нещо плаващо и безформено, което сякаш след миг ще се въплъти в живо същество. Стресирани или разсеяни, Рибите са склонни да изплуват в собствения си фантастичен свят; това ефимерно качество е един от най-очевидните отличителни белези на знака.

via GIPHY

Те са променлив знак, което означава, че са готови да се променят и адаптират и са възприемчиви към външни идеи и разбирания. Според древни вярвания Рибите се управляват се от Юпитер (в настоящето се смята, че управникът им е Нептун), планетата на експанзията и еволюцията, което им позволява да възприемат огромни части от човешкия опит, но тази безгранична плавност ги оставя без критични граници за самосъхранение и оцеляване. Стрелецът, управляван също от Юпитер, се справя с тези качества, като остава непривързан към нещата. Рибите са склонни да се давят в другите хора, във всякакви места и в ужасни за тях самите истории.

В тъмните дълбини Рибите се борят да разберат откъде започват те и къде свършват другите, като често се отнасят към другите като към продължение на себе си, твърде лесно се объркват коя тежест на кого принадлежи. Също толкова лесно могат неволно да пресекат граничната линия на другите, тъй като техните собствени граници са склонни да се размиват. Тези качества правят Рибите истинските "емпати" на зодиака, способни да абсорбират радостите и страданията на другите, като че ли са техни, с яростна чувствителност и без нежелание или отегчение. Свободният им дух може да пътува до най-дълбоките кътчета на човешката психика толкова лесно, колкото и да се носи в дебрите на мечтите, творчеството и духовната фантазия. Те са най-свързани с колективното несъзнавано.

Кърт Кобейн, Джордж Харисън, Елизабет Тейлър, Джъстин Бийбър, Елиът Пейдж, Куинси Джоунс, Глен Клоуз, Тайлър The Creator и Габриел Гарсия Маркес са само някои от многото известни мечтатели, представители на зодияРиби. Те буквално съществъват из сферите на изкуството, магическия реализъм, чувствителността и фантазиите. Въпреки че липсата на граници може да не ги защитава от света, тяхната непреклонна откритост и искреност позволява да се ангажираме и да се идентифицираме с техните преживявания, сякаш са наши собствени.

More Astro