Следва

Кейт Уинслет е детектив „Мер от Ийсттаун“ в новия сериал на HBO от 19 април

100 филма, които ЗАДЪЛЖИТЕЛНО гледаме поне веднъж в живота си: първите 25

Може и два, три, четири, сто пъти 

Movies & TV преди 3 години

Ако през последните няколко месеца научихме нещо, това е несравнимата способност на филмите да ни отвеждат във време и място, на които не сме. Можем да преживеем това усещане стотици пъти, затова селектираме 100 обезателно задължителни за всеки филма, модерни класики, the best of the best, за които завиждаме, ако предстои да ги гледаде за пръв път. Този списък е дълъг (и по-скоро недостатъчно дълъг), а самата концепция за "най-добри" филми спорна и вечна, което безусловно ни привлича. Надолу са първите 25 от 100, имате седмица време да ги изгледате, защото част 2-ра предстои следващия петък!  


Какво да гледаме: по препоръка на Куентин Тарантино


Паразит (2019)

Безработно четиричленно семейство се вмъква в живота на безмерно богато семейство (като сещате се какво). "Паразит" е безмилостен в посланията си, а опературата, озвучаването и актьорската игра са плашещо реалистични. Всички суперлативи са оправдани. 

Титаник (1997)

Филмът, който сме гледали десетки пъти (само по телевизията) и който можем пак и пак, защото младият Лео е mood! "Титаник" има 11 награди "Оскар“ и е с дължина малко повече от три часа и това никак не ни демотивира - напротив!

Казабланка (1942)

Действието се развива по време на Втората световна война в Казабланка. Нощният клуб на Рик Блейн (Хъмфри Богарт) е оазис за бежанци въпреки предупрежденията, които получава от местните власти. Но нещата стават проблемни, когато се появят бивша любима и нейният приятел, носейки със себе си предизвикателство, пред което Рик трябва да се изправи. Един от най-известните стари холивудски филми за всички времена, Казабланка е от онези любовни истории - незабравимите...

Отнесена от духове (2001)

Ако никога не сте гледали филм от Studio Ghibli, тогава нека Spirited Away е първият (определено няма и да е последният). Чихиро превръща родителите си в прасета, след като намира мистериозно изоставен увеселителен парк и от там започва красиво-страшната детска история, която порасналите обичат. Това аниме е най-касовият филм в историята на Япония, и с право.


Фантастични светове, в които да се пренесем, докато сме вкъщи


Дяволът носи Прада (2006)

Базиран на едноименния бестселър, "Дяволът носи Прада" също е сред най-излъчваните по телевизията филми. Момиче от Средния Запад, Анди Сакс (Ан Хатауей), по съдбовна благодат, започва работата като асистент на главния редактор на бутиково модно списнание, Миранда Приестли (Мерил Стрийп). Хвърлена в бляскав свят, тя трябва да взема решения, които могат да стимулират професионалното й развитие, но биха оставили други части от живота й сериозно "страдащи".

Любовникът ще отведе булката (1995)

Най-дългият хинди филм на всички времена (продължаващ вече 25 години!) е абсолютна наслада. Боливудският ром-ком за двама млади, които се влюбват въпреки критиките на родителите си, в крайна сметка печели 10 награди Filmfare и е тотален gamechanger.

Прощание (2019)

В ролята на Били, донесла Златен глобус на Awkwafina,  жена, пътуваща към Китай за "семейна сватба“, което всъщност е последно сбогом с баба й. Докато е там, Били се бори да намери по-дълбока връзка със страната и се опитва да разбере решението на семейството си да опази болестта на баба си в тайна.

Писък (1996)

Добре, страшните филми не са за всеки, но ако се решим, избираме "Писък". Страшно многото звезди от 90-те години - от Дрю Баримор до Кортни Кокс -  допринасят филмът да внесе нова светлина в жанра, смесвайки комедия и ужас. И фактът, че героите, преследвани от маскирания убиец, са фенове на филмите на ужасите, е много готин туист. 

Брилянтин (1978)

По време на едно вълшебно лято австралийката Санди (Оливия Нютон-Джон) се влюбва в калифорнийското "лошо момче" Дани (Джон Траволта). Но Санди трябва да се върне вкъщи и да остави Дани зад себе си - или поне така мислят и двамата - докато не се срещат отново в гимназията Rydell през есента. Филмът е най-касовият музикален филм в продължение на 39 години. Едно чувство ни обзема всеки път, в който го гледаме, и то е сладка носталгия. 

Беднякът милионер (2008)

Сладкият Дев Пател е в ролята на 18-годишния Джамал Малик, който се оказва, че знае всичко за всичко в индийската версия на "Стани богат“. Въпрос след въпрос той се оказва все по-близо до голямата награда от 20 милиона рупии, но най-голямата награда от всички идва след играта. 

Момчета от квартала (1991)

Първият филм на легендарния режисьор Джон Сингълтън е толкова catchy, колкото и саундтракът - не може да не си го пуснем още веднага . Сингълтън създава продукцията въз основа на собствения си живот в Южен Лос Анджелис и ни запознава с множество холивудски A-list известни личности като Ice Cube, Куба Гудинг Джуниър, Реджина Кинг и Анджела Басет. "Момчетата от квартала" е номиниран за "Оскар" в категории най-добър режисьор и най-добър оригинален сценарий през 1992-та, което прави Сингълтън първият афроамериканец, номиниран за най-добър режисьор.

Изгубени в превода (2003)

Оказва се, че няма значение дали си избледняваща холивудска звезда или наскоро омъжена колежанка - при всеки случай животът е труден за разбиране. Спечелилият Оскар филм от София Копола за някои хора е досадно бавен, но приятелството, споделено между двамата герои по време на едноседмичния им престой в Токио, ни кара да останем докрая. 

Бунтовник без кауза (1955)

Две думи: Джеймс! Дийн! Във втория (от общо три) филм на сексапилната холивудска икона, виждаме Джеймс като тийнейджъра Джим Старк. Малко вероятната връзка, споделена на екрана между него, Джон "Платон" Крофорд (Сал Минео) и Джуди (Натали Ууд) показва на всеки американски младеж какъв може да бъде. А и на нас понякога ни се иска да сме живяли през 50-те... 

Черната пантера (2018)

Това, което прави този филм болезнено приятен е, че той не просто променя вселената на Marvel към по-добро, а и печели първата номинация за Оскар за най-добър филм за филм за супергерой (плюс още два Оскара!). Това е епохална промяна за филмовата индустрия, определяна като вдъхновение и вяра към чернокожите деца. Това е и една от последните роли на Чадуик Боузман, преди той да почине, след като години наред се бори с рак на дебелото черво, включително и по време на продукцията на този филм.

И твойта майка също (2001)

Завършването на гимназията е чаровен момент, в който най-добрите приятели Хулио (Гаел Гарсия Бернал) и Тенох (Диего Луна) се срещат с Ана (Марибел Верду), зашеметяваща по-възрастна жена. Притиснати от бушуващи хормони и желанието за приключения, момчетата успяват да убедят Ана да ги придружи на роудтрип из Мексико. Резултатът е пътешествие из мексиканската провинция, което е своеобразен тест за приятелството им. След всяко гледане сме на много малко да си купим билет за Мексико...

От другата страна (2006)

Мартин Скорсезе ни е безмерно любим. "От другата страна" разказва историята на ченге под прикритие, натоварено да проникне в безмилостната тълпа от групи в Бостън (версията, признаваме, е по-готина от родната). Солидната игра на Мат Деймън, Леонардо Ди Каприо и Марк Уолбърг е забележима, но появата на плъха в края на филма е проблематична. 

Гранд хотел "Будапеща" (2014)

Кралят на естетиката, Уес Андерсън, удря десетката с този забавен мистериозен филм, сниман в хотел в известен европейски ски курорт от 30-те години. Известнен с това, че забавлява и глези гостите си по вълнуващи начини (да, става въпрос за секс), но нещата започват да излизат извън контрол, когато гост на хотела умира, няма да спойлваме повече... 

Мечтателки (2006)

Филмът, който доказва, че Дженифър Хъдсън е много повече от звезда на American Idol (макар че не можем да забравим, че и Бионсе, позволяваме си да използваме колоритен роден фразеологизъм - изби рибата). Три близки приятелки получават шанса на живота си - да бъдат беквокалисти на националната звезда Джеймс Ерли (Еди Мърфи), но при бързата слава някои неща си имат (висока) цена.

Накисването (1996)

Участват Вивика А. Фокс, Джейда Пинкет Смит и Куин Латифа. Този филм е за обир и се определя като социален трилър, който подчертава икономическата реалност, пред която са изправени чернокожите жени. След като Франки (Фокс) губи работата си като касиер в банка, тя и нейните приятелки казват: "F-U" на системата и решават да "блеснат" като престъпнички. След като привличат вниманието на амбициозен детектив, жените нямат друг избор, освен да продължават докрай.

Кармен Джоунс (1954)

Този недооценен мюзикъл с изцяло цветнокож актьорски състав следва историята на Кармен (Дороти Дандридж), която, въпреки че е желана от всеки мъж наоколо, насочва вниманието си към женения Джо (Хари Белафонте). Изпълнението на Дандридж в ролята на Кармен Джоунс й носи номинация за Оскар, което я прави първата афроамериканка с такава за главна женска роля.

Невъзможно твой (2003)

Нанси Майърс е режисьор на някои емблематични любовни филми, които сме гледали отново и отново - "Капанът за родители“ и "Ваканцията“. Но нейното коронно постижение, мислим, е този малък скъпоценен камък, който всъщност се осмелява да бъде ром-ком, без да включва само секси нюйоркчани на около 30. Вместо това се разгорещяваме на 50-60-годишно флиртуване и влюбване също толково хубаво, колкото и в младостта. Холивуд, вземете си бележка.


20 романтични филма, които гарантирано ще ви разплачат


Дъщери на праха (1991)

Бърз урок по история: "Дъщери на праха" е първият игрален филм, режисиран от чернокожа жена, разпространяван по кината в САЩ. Той разказва историята на три поколения жени от Гюла от времето преди Гражданската война, живеещи на остров Света Елена, заклещени в проблема дали да останат там или да мигрират на север, за да живеят по-добър живот. Декорът във филма в зашеметяващ, но истинската красота на филма са многопластовите персонажи.

Бодигард (1992)

Първият дебют на Уитни Хюстън като актриса е точно такъв, какъвто очакваме: невероятен. Филмът за известна певица и нейния бивш (агент от тайните служби), превърнал се в професионален бодигард (Кевин Костнър), е чуден за спокойна неделна вечер. А саундтракът? Все още е най-продаваният саундтрак албум за всички времена, с над 42 милиона копия, сертифицирани по целия свят. Знаете го. 

Буч Касиди и Сънданс Кид (1969)

Робърт Редфорд! Пол Нюман! Обичаме мъже с бради! Какво може да се обърка ли? Е, всъщност грабежът на влак е потенциален проблем, отвеждащ Буч Касиди (Нюман) и Сънданс Кид (Редфорд) в бягство от закона. Задължителен от уестърн жанра. 

Казино Роял (2006)

В началото Джеймс Бонд е известен във филмовата вселена със своите екшън, обективиращи жените шпионски филми, но всичко това се променя, когато Даниел Крейг поема ролята. Първият му филм като най-известния таен агент във Великобритания е изпълнен с измама, любов, нереални каскади, силни женски роли и объркващ край. Любима продукция от по-комерсиалните филми на 2000-те.


NO TIME TO DIE е заглавието на новия Джеймс Бонд филм


 

More Movies & TV