Следва

Защо Кайзера е най-великото име в модата: 5-те революции на Карл Лагерфелд

Gabriela Hearst, Fall 2021, READY-TO-WEAR

Средновековие, Ренесанс и цветенца 

Runway преди 3 години

Габриела Хърст, говорейки за есенната ready-to-wear колекция, говори за Хилдегард фон Бинген.  Хилдегард е писател, композитор, философ, мистик и бенедиктинска игуменка; класически Ренесансов човек, с изключение на това, че е предшествала Ренесанса с около два века. "Убедена съм - казва Хърст, - че ако тя беше мъж, щяхме да знаем нейното име колкото това на Леонардо да Винчи.“ Всъщност Хилдегард скицира "Универсалния човек" 300 години преди "Витрувианския човек" на Да Винчи. По-късно (през 2012-та), със закъснение, папа Бенедикт XVI я обявява за Доктор на църквата.

Хърст резонира с Хилдегард, тъй като я вижда като Жена с главно Ж. "Тя вярва в "зелената сила“, силата на природата" казва дизайнерът. А околната среда е страст на Габриела. Модата не е най-зелената индустрия, но нейната компания напредва; тя съобщава, че миналата година 40% от материалите, използвани в производството на нейните колекции, са рециклирани или преизпозлвани. Целта на Габриела за 2021-ва е тези 40% да станат 50%. Усилията, вложени в "отговорния" дизайн, са поне отчасти причината тя да бъде назначена за нов творчески директор на Chloé през декември. Изпълнителният директор Рикардо Белини казва за нея: "Заедно споделяме убеждението, че всички носим отговорност и трябва да участваме активно в оформянето на устойчиво бъдеще.“

"Зелена сила“ е двигателят на тази колекция. Габриела Хърст има 12-годишната дъщеря, Миа, която прави собствена интерпретация на рисуваните от Хилдегард цветя, които се появяват като щампа върху копринена рокля, както и като плетени апликации върху пуловери и поли. Виждаме също въху необикновени руани, ръчно плетени от жени от Манос дел Уругвай, родното място на Хърст. Цветята са талисмани, символи, означаващи плодовитост и женска сила.

Работата на Хърст е баланс между природното и светското; тези противоположни полюси се събират синергично. Цялата high-fashion еклектика се състои от 32 визии, всички са в галерията горе. А надолу - няколко детайлни кадъра:

More Runway

Седмица на модата в Париж Есен/Зима 2024: простата гениалност на Miu Miu

Runway преди 2 седмици

Не знаем как, но Miuccia Prada не спира да ни учудва, впечатлява и вдъхновява с желанието си да разглоби всяка колекция и всеки тоалет, независимо дали в Prada или Miu Miu, на неговите зъбчета и компоненти.