Следва

Три десетилетия haute beauty: моментите в индустрията, които счупиха стереотипа

Защо Кайзера е най-великото име в модата: 5-те революции на Карл Лагерфелд

Сбогувахме се с Маестрото преди точно две години...

All fashion преди 3 години

В памет на големия дизайнер, днес припомняме кое направи така, че Кайзерът да се превърне в най-влиятелният човек в света на модата в продължение на много десетилетия, вклчително и днес.


Карл Лагерфелд със своята муза Инес де ла Фресанж

"Когато споменем думата "дизайнер", повечето хора се сещат веднага за Карл Лагерфелд. Представят си тъмните му очила и странната му малка бяла опашка, искрящо белите ризи и черни джинси. Сещат се също за черните му ръкавици без пръсти и сребърните бижута Chrome Hearts. Разбира се, сещат се и за остроумието и остротата в изказванията му, възприемани от мнозина за възмутителни. После идва ред на изключителните му ревюта, включително като сценография, както и безграничната преданост към котката Шупет, която стана един от наследниците му", - пише за Карл Лагерфелд колумнистът на The New York Times Ванеса Фридман след неговата смърт. На 19 февруари 2019 година животът на великия дизайнер приключи, но на практика Маестрото е дотолкова свързан с модната индустрия, че усещането е, че все още е някъде наоколо и всъщност ще присъства вечно. Точно така и става - дори след кончината на Кайзера, наследниците му в модна къща Chanel, където той задава тона в продължение на дълги години, вървят дословно по стъпките му, старайки се да запазят всичко безценно, създадено от Лагерфелд последователно в продължение на страшно много години. Днес уверено можем да кажем - в историята на съвременната мода няма да има друг толкова влиятелен човек, колкото Лагерфелд, а също и не съществува друго, по-отличимо ДНК на бранд, отколкото в Chanel.


Карл работещ в модната къща на Жан Пату, 1960 г.

И все пак, в цялата тази канонада от талант, можене и характер, има една особеност, която е извънредно отличителна за Карл - въпреки извънредно силния му авторитет в модата, Лагерфелд няма собствен разпознаваем дизайнерски почерк. В продължение на страшно много години той изгражда бизнес империя, на която няма равна в модата, като го прави по следната изпитана схема - адаптира съм настоящето, безкомпромисно и непрекъснато, ценните достояния на някой друг. Той надгражда и надгражда, и надгражда денонощно наследството на Габриел Шанел, с което буквално завладява модния свят. В редовете надолу обобщаваме 5-те най-важни особености на Карл, които му позволяват да създаде Империя, черпейки от наследството на предшественичката си и защо друго подобно чудо в модния свят няма. Вероятно няма и да има.

Поразителна работоспособност


Лагерфелд на проба в студиото на Chloé в Париж, 1983

Съдейки по количеството работа за разни брандове, както и производството на собствени кампании и личното ръководене на личния му едноименен лейбъл Karl Lagerfeld, дизайнерът не е спал никога, нито пък е почивал - при такава натовареност за това просто не би имало време. През 1958 година той е поканен в модна къща Жана Пату, седем години по-късно оглавява италианската модна къща Fendi, създавайки невероятни красоти от кожа и кожа с косъм, на което преди него никой не се решава. Година по-късно го вербуват от Chloé: не всички помнят, но много от най-важните елементи, формиращи ДНК на марката, са заложени именно от Карл в далечните 70-те. От 1983 година Лагерфелд оглавява модна къща Chanel, което съвместява с работата си в Fendi, и на която всъщност подарява 54 години от своя живот.


Карл Лагерфелд със своята муза Инес де ла Фресанж в студиото на Chloé

Той работи буквално денонощно, при това едновременно над съвършено различни задачи - даже на 85, на трудолюбието и активността му завиждат повечето далеч по-млади световни модни дизайнери.

Преосмисляне на чуждите идеи и превръщането им в хитове


Карл с модели след шоуто на Chanel есен/зима 1996-97

Съвременниците не се уморяват да сравняват Карл Лагерфелд с другия култов герой на XX век - Ив Сен Лоран. Двамата са жестоки съперници, както в индустрията, така и в личния живот. Само че Карл никога не би могъл да бъде причислен към категорията на "изобретателите", каквито са, например, Кристиан Диор, Кристобал Баленсиага и същият този Сен Лоран. Карл има друг талант - толкова гениално надстроява работата на своята предшественичка, че никога (дори докато основателката на модната къща Коко е жива) брандът не е толкова популярен, колкото става с идването на дизайнера-немец.


Карла Бруни на шоуто на Chanel пролет/лято, 1995 г.

Нито една друга модна къща не може да се похвали с такова огромно количество общопризнати символи - от туидените костюми със сака от букле, през камелиите и чантите на баклавички до малките черни рокли и дългите нанизи от изкуствени перли. Съгласете се: когато видите на подиума костюм от туид, първата ви асоциация е Chanel.


Карл с модели след шоуто на Chanel есен/зима 1995

Изключително е, че един човек в средата на 90-те си години, приживе има съвършен усет за нагласите на младите поколения. Лагерфелд е един от първите дизйнери, създаващ нов и интересен контент за милениалите, разширявайки възможностите на Chanel далеч отвъд "за богати успешни жени", като превръща лукса в истински култ. Той чупи бариерите, разделящи модата от разкоша - мнозина го сравняват с Анди Уорхол, с когото Карл се запознава през 70-те.

Провокира силно, без това да накърнява репутацията на бранда


Каролина, принцеса на Монако, Карл Лагерфелд и Клаудия Шифър през 1990г.

"Те са тлъсти мумии, седящи на диваните си пред телевизора с пакет чипс, докато се дивят, че моделите били "страшни"", тази фраза за пълните момичета отдавна фигурира в златния фонд цитати на Карл Лагерфелд. Невъзможно ни е да си представим кой от съвременните дизайнери би си позволил да каже подобно нещо сега, но от Карл можеше да се очаква всичко. С възрастта той става по-мек, но не престава да критикува колегите с в бизнеса, нито пък култови звезди. Под ножа на Карл можеше да попадне буквално всеки - на него му бяха позволени тежки думи по адрес на самото британско кралско семейство. "Лоши пропорции, уродливи шапки, къси поли на дебели крака", така описа той сватбата на Кейт Мидълтън и принц Уилям, а сестрата на бъдещата кралица-консорт на Великобритания, по-добре, по мнението на Карл, да бъде показвана само в гръб. Удивителното е следното: макар че Карл Лагерфелд винаги е бил неотменна част от френската модна къща, тези му крайни изказвания никога не са приемани като позиция на бранда.


От Архива: "Тялото ви трябва да бъде безупречно...", каза Лагерфелд


Избира музите си сам


Карл и Инес де ла Фресанж, 1990г

Сред музите на Карл Лагерфелд са десетки неординерни момичета, с които брандът се асоциира, на пръв поглед, много трудно. Например, Кристен Стюарт - едва ли без подкрепата на Лагерфелд тя би могла така бързо да се очисти от вечния образ на неемоционалната Бела Суон от "Здрач". Точно нея е съвсем неочаквано да видим сред култовите посланици на Chanel - и все пак, тя дотолкова леко се плъзва в естетиката на Шанел, че и до днес е едно от най-предпочитаните рекламни лица на марката. През 90-те Карл се вдъхновява от младата Ванеса Паради, няколко десетилетия по-късно - и от дъщеря й Лили-Роуз Деп. Признайте, че всичките му удари са в десетката - трудно е да се каже коя се справя по-добре, просто всички избрани са избрани гениално.


Карл и Клаудия Шифър,1992г


Ванеса Паради


... и дъщеря й Лили-Роуз Деп в реклама на Chanel

Отглежда достойни приемници

След новината за смъртта на Кайзера светът завря: беше трудно да си представим достатъчно адекватен наследник на трона, поне малко доближаващ се до Карл. И макар че на финала на ревютата Лагерфелд излиза в продължение на много месеци, придружен от своята помощничка Виржини Виар, като лице в индустрията тя все още бе слабо позната през пролетта на 2019-та. Съответно след своето новоназначение като креативен директор на Chanel, дясната ръка на Лагерфелд понесе десетки критики.


Виржини Виар: Коя е наследницата на Карл?



Лагерфелд и Виар поздравяват публиката след шоуто пролет/лято 2019

Очевидно е, обаче, че Карл се е готвил за смяната дълго, а Виар е всичко друго, но не и случаен избор. А че Карл не е сбъркал, стана ясно още след първата колекция, разработена изцяло под ръководството на Виржини. Същият разпознаваем дизайн, всички съставки на универсалната формула "Карл за Chanel", но толкова свежо и смело, че обновената Chanel изглежда точно толкова добре, колкото и в десетилетията на властване на Кайзера. Карл не просто не сбърка, той направи най-доброто, гарантирайке, че Chanel завинаги ще е в добри ръце. Тънките сметки, в най-добрия смисъл на това словосъчетание, оказва се, са най-важната черта в характера на този гении на модата.

More All fashion