Следва

Ваканцията на известните: Кейти Пери и Орландо Блум на Хаваи

Земните знаци EXPLAINED: Телец, Дева, Козирог

"Земята е нещото, което всички ние безапелационно споделяме." - Уендъл Бери 

Astro преди 3 години

В началото на годината един стар и много близък на редакцията приятел (Водолей, разбира се) каза: "....Тази година ЗЕМЯТА И САМО ЗЕМЯТА ИМА ЗНАЧЕНИЕ. Простете, вие огнени, въздушни и водни знаци - ПИСНА МИ ОТ ВАС. МАЙНАТА ВИ. Край с гадните ви номера. Зает съм с ИЗВИСЯВАНЕТО СИ в алтернативните светове и измерения, които дори не можете да си представите. Трябва да се ЗАЗЕМЯ. МИР И ЛЮБОВ...."

От една страна, това е дълбоко тревожно изказване, особено когато е поднесено и написано с толкова много главни букви. Както неведнъж в тази поредица казахме, 12-те зодии са разделени на четири елемента - вода, огън, въздух и земя. И, чувайки това изказване, сериозно се замислихме за земята.


Въздушните знаци EXPLAINED: Близнаци, Везни, Водолей


Разбираме ли тези думи? Може би. В поредицата обсъдихме въздушните знаци, които буквално дишат и издишват идеи и информация; огнените, които изгарят от сила и страст; водните, които плуват в емоции, спомени и мечти... Но всички тези качества са твърде лични усещания и действия: напълно нематериални. Земята е нещо истинско, телесно. Нещата, които идват от земята - скъпоценните камъни, растенията, плодовете и зеленчуците, материалите - имат реална стойност в материалния свят. Можем да ги докоснем, можем да градим с тях, можем да ги споделяме. Земята съществува отвъд личната ни психика като нещо, което всъщност можем да задържим и в което можем да бъдем задържани. Земята дава опора. Не случайно, че и трите земни знака - Телец, Дева и Козирог са стабилни, аналитични и практични.

Преди да се зароди теорията за гравитацията, Аристотел смята, че земята е най-тежкият от четирите елемента. Логично, елементът Земя винаги олицетворява самата материя, биологията на човешкото съществуване, плодородието и земното начало. В таро земята се превръща в пристан на пентаклите (или монетите, в зависимост коя колода използваме). В китайската философия почвата се нарича tǔ и представлява стабилността, баланса на ин и ян и смяната на сезоните. И, както се казва, последно по ред, но не и по важност, говорим за земните знаци. Надолу: 

Телец

Телецът е фиксиран знак. Напомняме отново, че зодиакалните знаци са разделени на три модалности: кардинални (Овен, Рак, Везни и Козирог), променливи (Близнаци, Дева, Стрелец и Риби) и фиксирани (Телец, Лъв, Скорпион и Водолей). Астрологичният календар (зодиакалното колело) започва с Овен, който се счита за бебето на зодиака. Телецът идва веднага след него, което значи, че е най-малко зрелият от трите земни знака. Той е и най-упорит и устойчив на промени. И четирите фиксирани знака вярват, че могат напълно да контролират и представляват своя елемент, но повечето от тези усилия са напразни - Водолеят се носи в пространството, препълнен с въздушна информация; Лъвът се самомитологизира, решен да запази огъня за себе си, Скорпионът потапя личните си страсти толкова дълбоко във водата, че му е почти невъзможно да се довери на някой друг. Земята обаче е твърда и непоклатима. Всъщност тя е и самодостатъчна. Така че за разлика от Сизифовия труд на другите фиксирани знаци, само Телецът е способен да задържи своя елемент, опитомявайки земните енергии.

Той е пример за знак, който може да притежава неща и който обича да притежава неща, но мрази да ги губи, подобно на дете с много любима играчка. Отказът му да споделя притежанията си с другите е израз на нахален егоизъм, но също така говори за любов, нежност и пълна отдаденост на притежанията.

via GIPHY

Телецът, както и Везните, се управлява от Венера. Но Везните олицетворяват ефирните, венериански качества и явления, като поезията, философията и романтичната любов. Телецът харесва "хубавите материални неща": скъпи подаръци, лукс, храна, напитки, красив интериор, фини материи и скъпоценни бижута. Телецът обича да получава и да съхранява всички тези физически блага в едно напълно уютно пространство. И този много физически венериански знак се радва на това да сготви вечеря за любимия човек, да го омайва в леглото и после да го люби с животинска страст. Важно е да предупредим, че Телците трябва да внимават със собствените си незрялост и алчност. Тяхната мания да притежават неща и пари може да се простира от материални придобивки до любовници и макар това да е израз на последователност и стабилност, лесно може да задуши партньорите им. Телецът действа със скъпернически манталитет и трябва да развива способността си да "пуска", да раздава, подарява, дори продава ненужните неща.

Известни хора със Слънце в Телец са Сид Вишъс, Шер, Карл Маркс, Кармен Електра, Харпър Лий, Шърли Темпъл и Джордж Клуни. Всички те олицетворяват изключително човешката красота - нещо, което е възможно, само чрез инат и ентусиазъм във физическия свят.

Дева

Девата е подвижен земен знак. Това може да е изненадващо, като се има предвид тяхната репутация. Другите променливи знаци са малко по-... "несигурни и несериозни". Близнаците, Рибите и Стрелецът не са известни с това, че са маниаци на тема контрол (и то от висшата лига), но Девите всъщност идеално се приспособяват към ситуациите, търсейки и осъзнавайки баланса между своите материални нужди и тези на другите. И винаги държат да имат пространство и свобода на действията. Това е, което ги прави колкото прекрасни, толкова и ръбати. Девите постоянно си водят бележки, правят списъци, планове и графици, гонят резултати и понякога всички останали предпочитат да си замълчат, вместо да им кажат в очите колко напрягащи са.


Водните знаци EXPLAINED: Рак, Скорпион, Риби


Съзвездието Дева е "Девственица", държаща масивни ключове и сноп пшеница. Нека не си представяме тази дева като тийнейджърка с годежен пръстен. Вместо това я мислим като римската богиня Диана, която препуска през горите с лък и стрели, отказвайки да спре заради който и да е мъж, та дори той да е Бог. Девата е яростно независима и непоколебима във вярата, че може да направи всичко сама и то по-добре от останалите. Разбира се, това не винаги е вярно, но Девата ще се нагажда и нагажда, докато успее да направи нещата възможно най-перфектни.

via GIPHY

Девата се управлява от Меркурий, което означава, че истинската ценност, метафорично казано валута, за нея са информацията и съобщенията. Отново нека си припомним гръко-римските корени на тези архетипи - Меркурий е пратеникът, вестоносецът на небесата, единствената сила, която може да пътува навсякъде без да се задръжки на едно място, но която все пак се движи с бързина и грация от върховете на Олимп до дълбините на подземния свят. Ако Близнаците, другият знак, управляван от Меркурий, се свързват с "въздушната" и нематериална информация като клюки, съркастични изказвания и дори спорове, Девата е физическият пратеник - тя прескача от място на място, организираща и разпространяваща наистина важното. Те, Девите, смятат това предаване на информация за свой дълг, независимо дали ви харесва или не.

Известни личности със Слънце в Дева са Майка Тереза, Ингрид Берман, Калигула, Фреди Меркюри, Ейми Уайнхаус, Джеси Оуенс, Бионсе и Мери Шели. Слава им произтича от техните послания: текстове, девизи, произведения на изкуството, които обслужват повече нуждите на другите повече, отколкото тези на тях самите.

Козирог

Козирогът, най-"старият" и най-мъдрият от земните знаци, е кардинален знак. Това означава, че, както при Везните, Овена и Рака, в основата на всичко, което правят, има усещане за непосредственост и неотложност. Те са амбициозни, готови да реализират всяка хрумка и мечта и то веднага. Другата обща черта на Козирога и другите кардинални знаци е игнорирането на всяка елементарна енергия, която не е същата като тяхната - сякаш нещата, в които те не вярват или с които не са съгласни, не съществуват. Това означава, че в света на Козирога няма място за разсейването, което носят въздушният солипсизъм, воднистите чувства или огнената лудост. Има само земя: само нещата, които можем да докоснем и видим, само материални постижения и земни признания, само неща, които можем да свършим на този свят докато сме живи. Това може да направи Козирога студен, отдалечен и несъвместим със собствения си вътрешен свят; Козирозите лесно игнорират останалите аспекти на личността си, за да се справят само и единствено със земните въпроси.


Огнените знаци EXPLAINED: Овен, Лъв, Стрелец


Козирогът се управлява от Сатурн, планетата на структурата и дисциплината, астрологичното въплъщение на Бащата-Време - планетата на спомените и смъртта. Докато Водолеят, другият знак, управляван от Сатурн (по архаични вярвания; днес се смята, че Водолеят е управляван от Уран), има тенденция да прилага строгостта на Сатурн върху колектива, мечтаейки за по-добро бъдеще. Козирогът е по-загрижен за собствените си способности: онези, които всъщност могат да проявят, а не само да си представят или мислят. Правят нещата тук, правят ги сега - иначе няма да има значение...  Правят ги, преди всичко да свърши, защото втори шанс и следващ живот никога не са гарантирани. Козирозите могат да се конфронтират както никой друг знак на зодиака, подобно на емоционално неангажиран, работохоличен баща. Целите и ангажираността да успяват на всяка цена ги карат да пренебрегват личните моменти и междуличностните връзки. Това проявление на Сатурн е едновременно източник на зрялост, но и измислен сценарий, който потапя живота им в самота.

via GIPHY

Има причина нашият приятел Водолей да е толкова "гладен" за чистата, свързана със земята енергия, олицетворена от Козирога. Останалите от нас лесно могат да се изгубят в нереалното - във фантазии, страхове и очаквания - но Козирогът е решен да остане съсредоточен и присъстващ, изцяло отдаден на това да бъде жив тук и сега.

Добре известни представители на Козирога са Жана Д'арк, Грета Тунберг, Мартин Лутър Кинг, Никълъс Кейдж, Дейвид Боуи, Чаро, Бети Уайт и Марлене Дитрич. Всички те притежават почти свръхчовешки вътрешен стремеж, съсредоточеност и безмилостен порив да променят света.

More Astro