Следва

Roberto Cavalli, Fall 2021, READY-TO-WEAR

Кой е Алдо Чипуло: човекът, сътворил Love на Cartier

За Алдо Чипуло, дизайнерът зад емблематичните гривни на Cartier Love and Juste un clou, излиза с нова книга, която хвърля светлина върху необикновения му творчески път

 

All fashion преди 3 години

Когато Алдо Чипуло създава гривната Cartier Love в Ню Йорк през 1969 г., това възвестява нова епоха на модерността и начина, по който носим бижута.


Алдо Чипуло, снимката е предоставена от Ренато Чипуло, автор Гари Бърнщайн

Това унисекс златно бижу с микроскопичните си винтове оспорва традиционната идея, че основната роля на бижутата е да етикират вашите статус и богатство. Проектирано не за специални случаи, а за ежедневно носене, като се закрепва към китката със собствена безценна отвертка. „Това бижу улавя духа на времето, когато сексуалната революция и непринуденият лукс излизат на преден план", казва Вивиен Бекер, автор на новата книга „Cipullo: Making Jewelry Modern", която излезе миналата седмица. 


С поръчковата си шапка стетсън, Алдо Чипуло обича Америка от ранна възраст, печелейки фамилния прякор Алдо Американо

Повече от 50 години след създаването си, гривната Love остава фаворит и източник на вдъхновение за много други подобни бижута, създадени по-късно, а модните редактори и днес признават, че шедьовърът с болтчетата се класира като едно от най-търсените бижута в света и има завидната способност да пази продажната си стойност (Love-гривните са с начална цена от 6 000 паунда). Талантът на Cipullo се простира далеч отвъд най-известното му творение. „Той е много рядък екземпляр: дизайнер на бижута, който разбира дизайна в най-широкия смисъл на думата", обяснява Бекер. „Има толкова дълбок смисъл в работата му, че той се издига над бижутерския свят, за да се превърне в един от малкото хора, които наистина представляват най-доброто от дизайна на 20-ти век."


За да бележат старта на продукта, Картие подаряват от новите си гривни на емблематични двойки, вкл. на  Елизабет Тейлър и Ричард Бъртън и на херцога и херцогинята на Уиндзор

Мнозина познават името на Cipullo (той е единственият човек, който до ден днешен се ползва с привилегията да слага подписа си върху своите произведения, редом с известното лого на Cartier), но малцина знаят нещо друго за него отвъд гривните му Love и Juste un Clou, която той създава в 1972. Това обаче се променя с публикуването на книгата, която разкрива истинския размах на гения на Cipullo и вълнуващия живот, който води в артистичното сърце на Ню Йорк, преди да умре от масивен инфаркт през 1984 г., на само 48 години. „Искам светът да знае колко талантлив е Алдо. Кариерата му не се отнася само до един емблематичен дизайн, той е способен да сътвори всичко", казва Ренато Чипуло, негов брат и съавтор на книгата, който днес отговаря за архива от хиляди дизайни на Алдо - от висококачествени бижута до калъфи за мебели.

Алдо Чипуло е роден в семейство на бижутери в Неапол през 1935 г. Отгледан в Рим, той и четиримата му по-малки братя и сестри са принудени да работят всеки ден след училище за техния суров авторитарен баща. Ренато казва, че очарователният и креативен Алдо решава да се измъкне от зоркото око на баща си още в ранна възраст и се вдъхновява от нарастващото влияние на американската култура в следвоенна Италия, и популярността на филмови звезди като Марлон Брандо и Джеймс Дийн. „Мечтата му бе да отиде в Америка", казва с нежност Ренато, също бижутер, в телефонно интервю от Ню Йорк, където все още живее.


На парти през 1978 г., Чипуло работи усилено и купонясва усилено, също така е и важна част от социалната сцена на Манхатън

Алдо най-накрая пристига в Ню Йорк през 1959 г., а през 1961 г. започва работа за топ бижутера от Манхатън Дейвид Уеб. 60-те и 70-те години са време, когато градът, който е в икономически и социален упадък, кипи от креативност, благодарение на приятеля на Cipullo Анди Уорхол и други художници, които се възползват от евтините наеми. Харизматичният и добре изглеждащ Чипуло бързо се превръща в част от висшите кръгове на Ню Йорк и преминава към дизайна на Tiffany & Co, където внася богата скулптурна динамика в Blue Book, емблематичната колекция бижута на Tiffany.

В края на 60-те години почеркът на бижутера в Ню Йорк отразява графичния модернизъм, с който по-късно става известен и едва когато договорът му изтича през 1969 г., романтична раздяла го кара да замисли гривната Love. Вдъхновен от американските магазини за хардуер, които той обича да посещава с брат си, привидно минималистичният, функционален дизайн всъщност има дълбоко романтичното намерение да задържи спомените за изгубена любов. „Чувствам се много тъжен. Искам нещо, което никой не можеше да ми отнеме. Търся постоянен символ на любовта", казва той. Едва когато Тифани отхвърля дизайна, Cipullo го предлага на Cartier.


Демонстрирайки трайната привлекателност на емблематичния дизайн, Роузи Хънтингтън Уайтли носи гривна Love в британския Vogue през март 2011г.

По това време Cartier New York се управлява независимо от Cartier Paris и неговият главен изпълнителен директор Майкъл Томас незабавно прегръща предложението на Cipullo. Гривната бележи главоломен успех, приета е от знаменитости като Елизабет Тейлър и Ричард Бъртън, София Лорен, принцеса Каролина от Монако. Али Макграу, най-печелившата актриса в началото на 70-те години, я носи като подарък от съпруга си, филмовия продуцент Робърт Евънс. Всъщност тя я носи и докато снима „The Getaway" от 1972 г., където се влюбва в бъдещия си съпруг Стив Маккуин.


Али Макграу, вдясно, носи гривната „Love“, със Стив Маккуин на снимачната площадка на филма им „The Getaway“ от 1972г


Меган Маркъл често е забелязвана с гривната си Cartier Love, която притежава от години

Самият Чипуло продължава да създава изключителни дизайни за Cartier, включително "гривна за нокти" - продължение на хардуерната тема, която той обича - шарнирната висулка Hand of the Heart, базирана на древния символ на Хамса, която носят също всички - от Елтън Джон до Елън Бърстин в The Exorcist, и множество други дизайни на луксозни бижута. „Напълно невъзможно е да си представим Картие днес без приноса на Алдо Чипуло. Това несъмнено е перфектната среща, между самата природа на Cartier и таланта на Cipullo ", казва Пиер Райнеро, директор на имиджа, стила и наследството в Cartier International.

След Cartier следва десетилетие на независим дизайн, през което Cipullo се превръща в знаменитост сам по себе си и обръща внимание на всичко - от модата до бижутата за мъже. Докато наследството му най-добре живее чрез творенията му за Cartier, Ренато се надява, че книгата ще оживи невероятната личност и огромен талант на италиански дизайнер, който успява да осъществи собствената си американска мечта.

More All fashion