Следва

Erdem Есен/Зима 2021: Балет, любов моя!

Еволюция на вечността: красивата обувка Monk

Не можеш да ги сбъркаш, усещайки, че уникалността им е не просто във външния вид, но и в произхода 

All fashion преди 3 години

По-голямата част от класическите модели обувки произтичат от кралските семейства или от армията. Комбат ботите и дерби обувките са просто прекрасни примери за това. Но Монки имат съвсем друга история.


Margaret Howell

Не е възможно да се изчисли точният момент на появата на тази обувка. Историците са склонни да приемат, че монки се появяват в Европа през Средновековието (около 1000-1350 година) и ги носят монасите, откъдето идва и името им (monk от английски - "монах"). Монасите живеят лаконичен и беден живот, в който количеството на дрехите е сведено до един кат. Изначално монасите използват обикновени сандали, които обаче не осигуряват достатъчна защита при работа на полето и върху пресечена местност. Съответно се налага необходимостта от практичност, което е и моментът, в който се раждат монки. В същността си, те представляват закрита версия на по-ранните сандали, като се прикрепят с катарами. 


Giorgio Armani

Съвременните монки са хибридна обувка. Нямат връзки, затова повече напомнят лофъри, а поради детайлите им можем да ги отнесем и към дерби обувките. Най-характерният белег на този чифт е, разбира се, катарамата отгоре. Късче кожа, което обиковено минава над свода, като идеята е да затегне обувката и да осигури стабилност на крака. 


Giorgio Armani

Съвременните версии на обувката с една или две катарами придобиват огромна популярност и се видоизменят многократно в последното столетие. Монките с една катарама са най-популярни, но вариантът с две е супер любимец в последните няколко години. Подемът на този вариант, с две катарами, започва от времето на Александър Маккуин и Ив Сен Лоран. Дизайнерите боготворят модела и сътворяват десетки интерпретации в колекциите си. 


Moschino

Днес монки се възприемат едновременно като формална и универсална обувка. Носим ги си делови костюм или с чифт широки или не, скъсени джинси. При всички случаи и във всички варианти - с една, две или дори три катарами, монки определено заявяват наличие на вкус и стил у този, който ги носи. Отговорът на въпроса Защо се корени в традициите. 

More All fashion

Кой би предположил, че ципът е свързан с история за независимост?

All fashion преди 7 часа

След широко обсъждания фатален цип на роклята, която Ема Стоун беше избрала за Оскарите, се връщаме назад във времето, за да разберем какво общо имат Първата световна война, детска реклама, Елза Скиапарели и Емил Хермес със „закопчаването на кукички за обувки“.

Техни височества Обувките, ревюта Есен/Зима 2024

All fashion преди 1 ден

Вълнението от модния месец отминава бавно и блажено: след като седмици наред пистите бяха сцена за развихреното въображение на най-великите дизайнери на нашето време, следите в съзнанието ни са все още ярки.