Следва

Erdem Есен/Зима 2021: Балет, любов моя!

Еволюция на вечността: красивата обувка Monk

Не можеш да ги сбъркаш, усещайки, че уникалността им е не просто във външния вид, но и в произхода 

All fashion преди 3 години

По-голямата част от класическите модели обувки произтичат от кралските семейства или от армията. Комбат ботите и дерби обувките са просто прекрасни примери за това. Но Монки имат съвсем друга история.


Margaret Howell

Не е възможно да се изчисли точният момент на появата на тази обувка. Историците са склонни да приемат, че монки се появяват в Европа през Средновековието (около 1000-1350 година) и ги носят монасите, откъдето идва и името им (monk от английски - "монах"). Монасите живеят лаконичен и беден живот, в който количеството на дрехите е сведено до един кат. Изначално монасите използват обикновени сандали, които обаче не осигуряват достатъчна защита при работа на полето и върху пресечена местност. Съответно се налага необходимостта от практичност, което е и моментът, в който се раждат монки. В същността си, те представляват закрита версия на по-ранните сандали, като се прикрепят с катарами. 


Giorgio Armani

Съвременните монки са хибридна обувка. Нямат връзки, затова повече напомнят лофъри, а поради детайлите им можем да ги отнесем и към дерби обувките. Най-характерният белег на този чифт е, разбира се, катарамата отгоре. Късче кожа, което обиковено минава над свода, като идеята е да затегне обувката и да осигури стабилност на крака. 


Giorgio Armani

Съвременните версии на обувката с една или две катарами придобиват огромна популярност и се видоизменят многократно в последното столетие. Монките с една катарама са най-популярни, но вариантът с две е супер любимец в последните няколко години. Подемът на този вариант, с две катарами, започва от времето на Александър Маккуин и Ив Сен Лоран. Дизайнерите боготворят модела и сътворяват десетки интерпретации в колекциите си. 


Moschino

Днес монки се възприемат едновременно като формална и универсална обувка. Носим ги си делови костюм или с чифт широки или не, скъсени джинси. При всички случаи и във всички варианти - с една, две или дори три катарами, монки определено заявяват наличие на вкус и стил у този, който ги носи. Отговорът на въпроса Защо се корени в традициите. 

More All fashion