Следва

Последна клечка

Erdem Есен/Зима 2021: Балет, любов моя!

Ердем Моралиоглу показа вчера колекцията си Есен/Зима 2021, а извънредно красивата работа е вдъхновена от балетните легенди Марго Фонтейн и Рудолф Нуреев 

 

All fashion преди 3 години

"Това е обяснение в любов, това е моето безгранично уважение към това изкуство", описва новата си колекция Ердем Моралиоглу, като любовното послание, освен в божествените творения се съдържа и в съпровождащия представянето супер нежен филм, показан в рамките на Седмицата на модата в Лондон вчера, 23-ти февруари 2021-ва.   

Ердем има отдавнашни симпатии към балета. През 2017 година хореографът Кристофър Уилдън поръчва на дизайнера да разработи костюмите за едноактния му балет "Корибантични игри" (корибантични, от гръцки, шумни, весели, буйни), премиерата се състои в лондонския Ковънт Гардън през 2018-та, танцува Кралския балет. Сега се пренасяме в 2021-ва - моментът, в който Моралиоглу решава отново да се потопи във вълшебния свят на танца, като този път негов patner in crime е Едуард Уотсън, водещият солист и хореограф на престижната Кралска трупа. 

Колекцията комбинира два свята - ежедневните дрехи се преплитат загадъчно с вечерните облекла, като границата е толкова неуловима, благодарение на майсторството на дизайнера, че неволно се гмурваш в света на артистите - трудно е да се каже с точност кога свършва сценичния им живот и започва ординерния. Ниско падащи драперии по гърбовете, сложно скроени плисирани рокли от изящен сатен, невероятно нежна украса за главата и силни бижута, клинове, включително от рипсена вълна, балетни пантофки на равен ток съставляват ефирната колекция. Признаваме, че невероятно приятното зрелище ни пренася в ефимерен красив свят, присъщ на балета, разбира се, но не и на творчеството на Ердем, както го познавахме дотук. Обичайно свързваме елегантния британец, роден в Канада, с чудесни вечерни облекла, предпочитани от дами, които нямат изявен афинитет към риска или експеримента, достатъчно е да споменем Мишел Обама и Кейт Мидълтън, които много обичат да се обличат в Ердем. И все пак, видимото преклонение към кумирите на световния танц - Марго Фонтейн и Рудолф Нуреев, правят от тази колекция чудо на модното изкуство.  

На въпроса на колегите от Vogue защо за вдъхновение Ердем ползва именно Фонтейн и Нуреев, дизайнерът отговаря: "Във Фонтейн има някакъв особен глад, ще го нарека драйв, който много ми въздейства. Тя е имала невероятен живот. Била е прима-балерина, най-прочутата танцьорка в света, след което постепенно угасва, до момента, в който среща 23-годишния Нуреев (когато е на 42) и засиява отново. Двамата заедно ме вдъхновяват изключително много." 

Попитан как му хрумва идеята да работи с Едуард Уотсън, Ердем отговаря: "Запознах се с Едуард преди много години чрез близката ми приятелка Лорен Катбъртсън (прима на Кралския балет). Уотсън е един от водещите балетисти в страната, затова го поканих да направи хореографията на филма. Всичко, което той прави, става чувствено, а това безкрайно ми допада." 

В основата на хореографията лежи идеята танцьорите да се разхождат по подиума напред-назад, заемайки позициите си за спектакъла - "Не искахме да показваме танц, а да пресъздадем момента, в който завесата все още не е вдигната и артистите лавират между останалите, заемайки местата си в спектакъла." В снимките участват 4 балерини, две от тях с вече приключила кариера. Това са Маргьорит Портър, Кристина Арестис, Елизабет Макгориан и Зинаида Яновски - всичките свързани с Нуреев. Ердем е дотолкова погълнат от образа на Нуреев, че желанието му да работи с хора, които са познавали балетиста-легенда се реализира без значение от трудностите. 

Дрехите на Erdem се предлагат в размери от 6 до 22 по английската номерация. Марката държи много на инклузивността си, така че жени с всякакви размери да могат да се радват на красивите произведения. 

More All fashion

От ципа на Ема Стоун на Оскарите до ципа като символ на независимост

All fashion преди 22 часа

След широко обсъждания фатален цип на роклята, която Ема Стоун беше избрала за Оскарите, се връщаме назад във времето, за да разберем какво общо имат Първата световна война, детска реклама, Елза Скиапарели и Емил Хермес със „закопчаването на кукички за обувки“.

Техни височества Обувките, ревюта Есен/Зима 2024

All fashion преди 1 ден

Вълнението от модния месец отминава бавно и блажено: след като седмици наред пистите бяха сцена за развихреното въображение на най-великите дизайнери на нашето време, следите в съзнанието ни са все още ярки.