Следва

Интериор: парижкият дом на директора на аксесоарите в Louis Vuitton - Камил Мичели

40 години от "Каквото и да означава любов" или деня на годежа на Чарлз и Даяна

На този ден, 24 февруари 1981 година, надеждите на стотици знатни проектопринцеси помръкват. Обявен е годежът на Принца на Уелс и Даяна Спеснър. 

 

Celebrities преди 3 години

24 февруари 1981-ва бележи първата публична поява на двойката след шестмесечно "вътрешноведомствено" приятелство. В рамките на въпросните 6 месеца е официално оповестено, че най-големият син на Кралицата, 32, и помощник-учителката в детска градина, 19, са се видели лично точно 13 пъти. 


Принц Чарлз и Лейди Даяна Спенсър обявяват годежа си на 24ти февруари 1981г.

Годежът е обявен с официална фотосесия и съвместно интервю - традиция, която по-късно спазват и синовете на Чарлз и Даяна - принцовете Уилям и Хари. Според очевидци на историческия момент, Чарлз е приел доста спокойно необходимостта от тази публичност, защото като цяло се страхува и ненавижда моментите, в които се появява с жена някъде и мигновено следващите на сутринта заглавия във вестниците - Е ли тя избранницата? В случая нещата са уредени и принцът няма никакво притеснение да оповести решението на Двора и да приключи. 

Хванати под ръка, двойката поздравява фотографите в градините на Бъкингам, като Даяна носи син костюм с миди пола и бяла риза с панделка, бели чорапогащи и много модерните тогава черни лачени обувки с панделка. На безименния пръст блести прочутия годежен пръстен, днес притежание на снаха й - Кейт Мидълтън.  Твърди се, че бъдещата булка е купила костюма с марка Cojana от луксозния универмаг Harrod's, след като е пренебрегнала посочен й от протокола специален бутик. 


Даяна на работа в детската градина ,1980г.

Предложението на Чарлз бележи драматична промяна в живота на Даяна. До този момент тя работи в детска градина и споделя апартамент в Лондон с трима приятели. Всичко е на път да се промени, както двойката подробно описва в първото си интервю, записано пред едно от огледалата в двореца. Даяна споменава, че ще се изнесе от апартамента, който, смята се, Чарлз никога не е посещавал, и казва за децата, с които е работила: „Ще ми липсват“.

Разказвайки за направеното предложение, Чарлз разкрива, че е задал въпроса три седмици по-рано, няколко дни преди Даяна да предприеме пътуване до Австралия.


Двойката крие годежа си в продължение на 3 седмици

„Мислех, че би било добра идея, че... след това тя би могла да размисли и ако идеята не й харесва, можеше да каже "не“, обяснява принца в интервюто. Изглежда обаче, че Даяна не се нуждае от време, за да се спре на отговора „да“ на наследника „съвсем навреме“, тогава и там.

Двойката информира кралица Елизабет и други членове на семейството, а след това държи годежа в тайна около месец. "Не беше лесно, но бях абсолютно решен да е тайна до самия ден", признава Чарлз.

Чарлз и Даяна обясняват още, че са се срещнали за пръв път през 1977 г., представени от по-голямата сестра на Даяна, лейди Сара, с която бъдещият крал преди време излиза. По това време лейди Даяна е на 16 и Чарлз си спомня, че е „много весела и забавна“; тя от своя страна го намира за "доста невероятен".


Charlie's Angels: С кого се среща принц Чарлз преди лейди Даяна Спенсър?



Обявяването на годежа, пресъздадено в сериала The Crown

Събират се три години по-късно, през 1980 г., развивайки романтична връзка, която Чарлз определя като „постепенен бизнес“. "Имах дълго време да мисля за това. Знаех, че натискът е и върху двама ни", спомня си Даяна. "В крайна сметка не беше трудно решение. Беше това, което исках, това е, което искам."

Бъдещата принцеса на Уелс, наричана от медиите по онова време "Срамежливата Ди", признава също, че мисълта за влизане под кралските прожектори е плашеща.

Допълва и че предходните шест месеца са послужили като добра „подготовка“ към събитието, добавяйки: „До принц Чарлз знам, че не мога да сбъркам“.  

Въпреки че предложението идва три седмици преди съобщението, Чарлз е подарил на Ди известния годежен пръстен едва дни по-рано. Пръстенът, който сега принадлежи на херцогинята на Кеймбридж, включва 12-каратов овален цейлонски сапфир, заобиколен от 14 диаманта в гнездо от 18-каратово бяло злато. Донякъде противоречив, дизайнът, приличен на  брошура за наследствени вещи от колекцията на кралица Виктория, не е направен по поръчка като други годежни пръстени преди него.

Вместо това, Даяна го избира сама от колекцията на бившия бижутер на короната Garraрd, достъпна за закупуване от всеки потребител. В интервюто бившата бавачка изтъква, че нарочно е държала пръстена „скрит“, докато не бъде обявен годежът.


Пръстенът на принцеса Даяна - в новата колекция на Garrard


Може би най-известният момент от годежа на Чарлз и Даяна идва в самия край на съвместното им интервю, когато двамата са помолени да опишат как се чувстват.

След като отбеляза, че е "трудно" да се намерят правилните думи, наследникът отговаря: "Просто се радвам. Изумен съм, че тя е достатъчно смела да се захване с мен."

Журналистът продължава нататък, питайки: "И, предполагам, влюбени?" Докато Даяна веднага отговаря „Разбира се“, отговорът на Чарлз е доста по-двусмислен.

"Каквото и да означава "влюбен ". Можете да поставите своя собствена интерпретация там", отбеляза той с иронична усмивка, докато Даяна се кикоти отстрани.

Репортерът се осмелява да поясни на принца какво има предвид под влюбени, "Това означава двама много щастливи хора“, на което Чарлз се усмихва и кимва: „Да“.

Коментарът на Чарлз е възприет от мнозина като явна липса на обич към бъдещата му съпруга. Очевидно Даяна също е озадачена от думите на бъдещия си съпруг, както разкрива  документалния филм от 2017 г. „Даяна: по нейните собствени думи“.


Чарлз и Даяна на медения си месец, 1981г.

"Това ме изненада напълно, помислих си "Колко странен (отговор)". Абсолютно ме травмира", спомня си тя в кадри, излъчени в документалния филм. Кралският биограф Сали Бедел Смит обаче защитава коментара на Чарлз като пример за неговото „премисляне“. „Трябва да разгледате тези думи в контекста на поредицата от интервюта, които той дава през 70-те години на миналия век за това какво иска от жена си и за какво става въпрос в любовта“, казва тя пред People през 2017 г. "Той може би е мислил прекалено много и е мислил на глас. Не го виждам като цинично, жестоко изявление. Тя се изкикоти и дори не повдигна вежди."


Сватбата на Даяна и Чарлз, Юли 1981г.


29 юли, Чарлз и Даяна се женят. Непоказвани никога снимки


Пет месеца след като е обявен годежът, принц Чарлз и лейди Даяна Спенсър се венчават в катедралата „Сейнт Пол“ в Лондон. Смята се, че почти 800 милиона души по света са гледали предаването на церемонията. Двойката има двама сина, Уилям и Хари, а раздялата идва 1992г.

Разводът им е финализиран през 1996, година преди Даяна да бъде убита при пътен инцидент в Париж през август 1997г. 

More Celebrities

Драма и възторг: Катрин и всички други принцеси на Уелс в историята

Celebrities преди 1 ден

В историята е имало само 10 принцеси на Уелс. Въпреки че въпросните знатни дами вляха в монархията нова кръв и интелигентна различност, всички те са източник на очарование и... скандални клюки.