40 години от

40 години от "Каквото и да означава любов" или деня на годежа на Чарлз и Даяна

На този ден, 24 февруари 1981 година, надеждите на стотици знатни проектопринцеси помръкват. Обявен е годежът на Принца на Уелс и Даяна Спеснър. 

 

24 февруари 1981-ва бележи първата публична поява на двойката след шестмесечно "вътрешноведомствено" приятелство. В рамките на въпросните 6 месеца е официално оповестено, че най-големият син на Кралицата, 32, и помощник-учителката в детска градина, 19, са се видели лично точно 13 пъти. 


Принц Чарлз и Лейди Даяна Спенсър обявяват годежа си на 24ти февруари 1981г.

Годежът е обявен с официална фотосесия и съвместно интервю - традиция, която по-късно спазват и синовете на Чарлз и Даяна - принцовете Уилям и Хари. Според очевидци на историческия момент, Чарлз е приел доста спокойно необходимостта от тази публичност, защото като цяло се страхува и ненавижда моментите, в които се появява с жена някъде и мигновено следващите на сутринта заглавия във вестниците - Е ли тя избранницата? В случая нещата са уредени и принцът няма никакво притеснение да оповести решението на Двора и да приключи. 

Хванати под ръка, двойката поздравява фотографите в градините на Бъкингам, като Даяна носи син костюм с миди пола и бяла риза с панделка, бели чорапогащи и много модерните тогава черни лачени обувки с панделка. На безименния пръст блести прочутия годежен пръстен, днес притежание на снаха й - Кейт Мидълтън.  Твърди се, че бъдещата булка е купила костюма с марка Cojana от луксозния универмаг Harrod's, след като е пренебрегнала посочен й от протокола специален бутик. 


Даяна на работа в детската градина ,1980г.

Предложението на Чарлз бележи драматична промяна в живота на Даяна. До този момент тя работи в детска градина и споделя апартамент в Лондон с трима приятели. Всичко е на път да се промени, както двойката подробно описва в първото си интервю, записано пред едно от огледалата в двореца. Даяна споменава, че ще се изнесе от апартамента, който, смята се, Чарлз никога не е посещавал, и казва за децата, с които е работила: „Ще ми липсват“.

Разказвайки за направеното предложение, Чарлз разкрива, че е задал въпроса три седмици по-рано, няколко дни преди Даяна да предприеме пътуване до Австралия.


Двойката крие годежа си в продължение на 3 седмици

„Мислех, че би било добра идея, че... след това тя би могла да размисли и ако идеята не й харесва, можеше да каже "не“, обяснява принца в интервюто. Изглежда обаче, че Даяна не се нуждае от време, за да се спре на отговора „да“ на наследника „съвсем навреме“, тогава и там.

Двойката информира кралица Елизабет и други членове на семейството, а след това държи годежа в тайна около месец. "Не беше лесно, но бях абсолютно решен да е тайна до самия ден", признава Чарлз.

Чарлз и Даяна обясняват още, че са се срещнали за пръв път през 1977 г., представени от по-голямата сестра на Даяна, лейди Сара, с която бъдещият крал преди време излиза. По това време лейди Даяна е на 16 и Чарлз си спомня, че е „много весела и забавна“; тя от своя страна го намира за "доста невероятен".


Charlie's Angels: С кого се среща принц Чарлз преди лейди Даяна Спенсър?


Коментари: 0

За да коментираш, е необходимо да влезеш в профила си. Ако все още нямаш такъв, използвай линка "Регистрация" по-долу.