Следва

Друго си е свободният живот: първа поява на Мелания Тръмп след Белия дом

Beauty Expertise: трима експерти за това защо да спрем да ядем месо

Изпитано, работи! 

Health преди 3 години

Веганството е избор на начин на живот, който все повече от нас правят. Според проучвания, поръчани от The Vegan Society и FSA, броят на веганите във Великобритания се увеличава четирикратно между 2014 и 2019 г., нараствайки от 150 000 британци до зашеметяващите 600 000. С търсенето идва и предлагането - през 2020 г. всеки добър британски супермаркет предлага собствена веганска гама, докато всеки топ ресторант в Обединеното кралство вече има веган предложение в менюто си. Пазарът процъфтява, с по-голям избор и възможности отвсякога. Но въпросът стои - защо толкова много от нас правят промяната?

"Човешките същества са плодоядни хора по устройство на храносмилателната система - казва Никола Джос, специалист по грижа за кожата и лицето, среди чиито клиентки са Кейт Мос, Меган Маркъл, Скарлет Йохансон, Марго Роби и др., - телата ни не са предназначени да разграждат животински продукти. След като се разболява сериозно през 2017 г., Никола взема решението да премине към веганство. "Вече съм веган на 85% и съм убедена, че преминаването на растителна диета е това, което излекува тялото ми. Но, казвайки това, аз не съм проповедник на веганството - просто мисля, че то е полезно и за вас."


Никола Джос, снимка: Tatler

Никола не е сама в тези си разбирания, компанията за пазарни проучвания Mintel установява, че 49% от заинтересованите да намалят консумацията на месо заявяват, че ще го направят по здравословни причини. Други големи двигатели са хуманното отношение към животните, както и околната среда. За да разберем повече за реалността да станем вегани, се обръщаме към трима експерти по красота, за да разберем защо са променили храненето си, какви ползи забелязват за здравето и/или грижата за кожата, и кои са най-добрите им съвети. 

Да станеш Веган

За грим-легендата Андрю Галимър, изцяло растителната диета (въпреки че Андрю не яде животински продукти, признава, че не е веган на 100%) е преход от вегетарианството. "Винаги мисля за окончателен преход към веганство, но, откровено, обичам сиренето твърде много." Впоследствие работата му го среща с голямата активистка за правата на животните - Шарин Дейвид (@energyeyes в Instagram), дотолкова отдадена на каузата за прекратяване на жестокостта към животните и толкова вярна на идеята бъде веган, че не може да не се зарази от ентусиазма й. Малко след срещата им той вече е почти напълно веган, при това няма никакво намерение да се връща към старите си хранителни навици.  


Андрю Галимър, снимка:models.com

Пособна е историята и на експерта по лазерна дерматология Деби Томас, която преминава от вегетарианство към веганство преди шест години. „Имам редица причини, но хуманното отношение към животните определено е на първо място в списъка ми." Преминавайки към новия режим, Деби си дава време да намери алтернативи на храните, които обича. "Преминаването изцяло на растителна храна не е трудно, успях да го направя бързо, като същевременно поддържах балансирана в хранително отношение диета. Освен от животински продукти, се опитвам да се ограничавам като цяло от нездравословната храна. Все пак ако ми се доядат тестени изделия или чипс, ще си взема - просто се опитвам да гарантирам, че 70-80% от диетата ми е полезна за мен." 


Деби Томас, снимка: Stylist

И Андрю, и Деби не забелязват съществени промени в здравето си, откакто са вегани, което обясняват с факта, че и преди това са вегетарианци и отдавна практикуват здравословна и балансирана диета. „Тези, които ще забележат ясно ползите за здравето си, може би имат липса на фибри и хранителни вещества, които много растения, плодове и зеленчуци могат да ни дадат", казва Деби. „Единствената незабавна промяна, която виждам, е в кожата ми", добавя тя, „млечните продукти активизираха акнето ми, така че, след като ги премахнах изцяло, то просто изчезна." Набеждаването на млечните продукти за основен виновник за неприятните обриви, Деби обяснява с наличието на лактоза и хормони в млякото, които изваждат нашите собствени хормони от равновесие. 

Никола също забелязва огромна промяна в кожата си - „преди да стана веган, кожата ми беше сивкава, уморена, просто не толкова здрава. Сега тя е по-дебела, плътна и блестяща. „По въпроса за нейните клиенти, при около 70% от тях промяната към веган или вегетарианска диета дава невероятни резултати. "Не само се подобряват здравето на червата и енергийните им нива, но се забелязва отчетлива разлика във вида на кожата им". 

Най-добрите съвети за тези, които обмислят да станат вегани

Деби подчертава значението на баланса - „винаги има хора, които се опитват да стигнат в хранителните тенденции до краен предел, за да се нарекат „истински здрави ", но всъщност се ограничават и губят от удоволствието и възможността да добавят вкусни храни. Ако предприемате промяната по здравословни причини, Деби препоръчва да не се лишавате от тези вкусни и забавни храни - „не оказвайте твърде голям натиск върху себе си при преминаването на растително хранене. Просто се отпуснете, четете, събирайте информация и изградете собствен маниер на веган хранене".

Никола вярва, че бавният и стабилен преход е от ключово значение - "започнете с, да речем, един ден в седмицата без месо и бавно преминете към ядене на месо само веднъж седмично. В противен случай ще получите шок от промяната и може да се откажете твърде рано". 

„Ако спазвате правилата по етични причини, няма лесен начин да се пренастроите, просто трябва да скочите в дълбокото, както се казва. Има толкова много форуми и страници, към които да се присъедините, които ще ви дадат допълнителни чудесни съвети относно рецептите, вашата диета и избора ви на начин на живот. Трябва само да се сприятелите с нови хора, които имат подобна гледна точка на вашата, които да ви подкрепят в "пътуването" с полезни съвети и помощ", добавя Деби.

Ако искате да направите промяна и да станети "по-зелени" в грижите за красота си, открийте любимите вегански продукти за грим на Андрю Галимър. 

Веган грим

1. MILK грим за устни + бузи, 23 паунда

„Обичам серията "MILK" и нейните продукти. Стиковете им Cheek & Lip са не само подхранващи, но имат великолепни допълващи се нюанси. Фаворит ми е Werk, прашна роза, която подхожда на почти всички и изглеждат все едно нямате нищо върху кожата си".

2. Karla Cosmetics Multi Chrome Eyeshadow, 19,99 паунда

"Karla Cosmetics от Karla Powell правят невероятни, силно пигментирани пресовани и леки многоцветни сенки за очи, които са мега яки, те буквално променят цвета си, докато се движите или мигате!"

3. Ciaté London x Smiley World Stick-On Sticker за нокти, 16 паунда

„Ciatè прави някои наистина забавни цветни продукти, които са вегански. Обичам техния комплект Smiley, който включва цветна спирала и дори стикери за нокти и лице". 

4. Вечно течно червило KVD Vegan Beauty, 18 паунда

„KVD, известни с веганския грим, имат всичко - от наистина разнообразни палитри сенки до невероятно пигментирани продукти за устни (особено течни матове). Техните Super Pomade са страхотни". 

More Health

Детокс напитката, която топи мазнините за 14 дни

Health преди 1 месец

Търсите решение за изгаряне на мазнини и възстановяване на силуета за само 14 дни? Не търсете повече! Ето една магическа детокс напитка, която, ако включите в ежедневната си рутина, ще стимулирате метаболизма и ще постигнете целта си, ако тя е здравословно отслабване.