Следва

Max Mara, Fall 2021, READY-TO-WEAR

Fendi, Fall 2021, READY-TO-WEAR

Отново косъм!

Runway преди 3 години

Миналия месец по време на couture седмицата, английският дизайнер Ким Джоунс представи едно много лично и значимо за него шоу, с което разказва историята на малкото селце Родмел, където е израснал. А за първата си женска ready-to-wear колекция за Fendi динамиката на нещата е обърната в тотално нова посока. Джоунс се потапя в историята на италианската модна къща, за да отдаде почит към предишните й дизайнери, и в същото време да добави своя подпис в биографията на Fendi.


Fendi, SPRING 2021 COUTURE


“Couture колекцията е пътуване от Англия до Рим”, обяснява дизайнерът относно couture колекцията, "а това е Англия в Рим. Мястото, от което започвам.“ Различният поглед на Джоунс е особено интересен и прави много подходящи и остроумни връзки. Подобно на Рим, модната къща е изпълнена с монументални дизайни, исторически забележителности и изумително красиви гледки, а от друга страна градът и брандът си приличат, защото и двата не са построени за един ден: Адел и Едуардо Фенди отварят първия си магазин на площад Via del Plebiscito през 1926-та, където продават първите чанти Salleria и едва шест години по-късно започват да произвеждат и други кожени изделия. Оттгогава модната къща е стигнала до това Fendi да е не просто име, а империя в индустрията.

Имайки предвид всичко това, Джоунс действа разумно и не се ангажира да отрази всеки аспект от историята на бранда (невъзможно), нито се ограничава да използва само дефинирани от самия него елементи. Вместо това той позволява на колекция да се разгърне към света, за да даде един обобщаващ поглед връху това какво всъщност е Fendi.

Всички визии са в неутрални нюанси, които отразяват усещането, което Рим носи, а извивките на дизайните са като фрагменти, подсказващи за различните гласове, изпълнили творческия форум на Fendi. Кожени сака, копринени ризи и рокли, големи палта с широки ръкави отразяват периода на първия голям цъфтеж на бранда под ръководството на петте дъщери на основателите - Паола, Анна, Франка, Карла и Алда. А след това именно те вербуват Карл Лагерфелд през 1965-та, който от своя страна налага известния “Fun Fur” период.
Голяма част от тази колекция се занимава с това да представи виждането и разбирането на Ким Джоунс относно миналoто на модната къща, но той го прави, като надгражда до тук създаденото и въвлича в една нова, по-модерна епоха. 

More Runway

Седмица на модата в Париж Есен/Зима 2024: простата гениалност на Miu Miu

Runway преди 2 седмици

Не знаем как, но Miuccia Prada не спира да ни учудва, впечатлява и вдъхновява с желанието си да разглоби всяка колекция и всеки тоалет, независимо дали в Prada или Miu Miu, на неговите зъбчета и компоненти.