Следва

100 филма, които ЗАДЪЛЖИТЕЛНО гледаме поне веднъж в живота си: третите 25

100 филма, които ЗАДЪЛЖИТЕЛНО гледаме поне веднъж в живота си: вторите 25

Петък Всеки ден е ден за филми 

Movies & TV преди 3 години

От миналия петък до днес изгледахме 25 филма... Тези. Продължаваме, давайки си сметка, че за месец ще изгледаме 100. По-точно 100-те, които обезателно трябва да гледаме веднъж в живота си, както се казва тази поредица. Ето и програмата ни за идните седем дни: 

Пристигане в Америка (1988)

Тъй като ще има продължение, отделяме малко време, за да си припомним оригинала. Чуден 80-тарски хумор. Принц Аким (Еди Мърфи) е резервиран по отношение на предстоящия му уговорен брак и тръгва към Куинс, за да намери жена, която всъщност може да заобича. Цялата продукция е много игрива. 

Мементо (2000)

Преди Кристофър Нолан да е известен като лицето зад "Батман": 1, 2 и 3, режисьорът работи със сюжети, буквално извиващи мисловните способности. Този филм е такъв и ние го обожаваме. Става дума за мъж, който няма краткосрочна памет. Не искаме да издаваме нищо повече, даваме само съвет: Гледайте "Мементо" на свежа глава.

Шаферки (2011)

Този филм е нещо като анти-"Сексът и градът" продукция. Всяка жена, която е била булка, кума, шаферка или е сватбен организатор, ще се припознае в този весел филм. Какво е сватбата според него ли? Пасивноагресивна борба. Ние бихме добавили определението "все пак чаровна". 

Тя е пич (2006)

Първото десетилетие на века нямаше да е същото без Аманда Байнс и филмът "Тя е пич“. Когато Виола (Байнс) разбира, че нейното училище разпуска женския футболен отбор, тя решава да рискува и се маскира като "близнака си" (който не съществува), за да играе с момчетата. И, естествено, се влюбва в Дюк (Чанинг Тейтъм), а нещата стават объркани.

Роки (1976)

Това е класическа история за аутсайдера. Бедния аутсайдер. Смята се, че тази роля на Силвестър Сталоун му дава възможност да блесне в индустрията. Във филма боксьорът Роки Балбоа, който е "никой", ще се бие с шампиона в тежка категория Аполо Крийд, който е повече от "някой". Сценарият е на самия Слай Сталоун, а продукцията печели Оскар за най-добър филм през 1977-ма.

Байото на Ив (1997)

Джърни Смолет и първата й роля като 10-годишната Ив Батист, малко момиче, което научава тъжната истина за богатството на семейството си. Написан и режисиран от Каси Лемънс, този шедьовър се обръща в свръхестествен мистицизъм, който добавя поетичен слой към семейната драма, случваща се през горещото лято в Луизиана. Не е за изпускане. 

Челюсти (1975)

Не сме сигурни дали когато Стивън Спилбърг прави този филм е знаел, че това ще стане лицето на "пропагандата срещу акулите" и ще накара цялото поколение да се страхува да ходи на плаж. За статистиката казваме, че всъщност акулите не са толкова лоши и убиват по-малко от 5 човека годишно (това в "Челюсти" става за минути, буквално). Независимо от това, този филм за шериф, морски биолог и рибар е готино хорър преживяване. 

Списъкът на Шиндлер (1994)

Филмите за Холокоста е почти гарантирно са трогателени, но този (освен че е съвършен) е под експертното ръководство на Стивън Спилбърг, и изненадва със своята сдържаност. Това е умишлено - тъгата и символиката се натрупват през целия филм, така че да усетим напълно случилото се - кой какво е направил и защо е толкова важно. Филмът е в черно и бяло, но има нотка цвят, символизираща надеждата. 

Сиянието (1980)

Джак Никълсън се появява в тази поредица, но това е може би най-известната му роля. Семейство Торанс - Джак, Уенди и сина им Дани, отсядат в хотел през зимата. След това хотелът започва да оживява по страшен и ужасяващо зъл начин. Стивън Кинг мрази тази адаптация, защото Стенли Кубрик "съвсем изкривява нещата", което съвсем пробужда любопитството ни. Погледнато през модерен подглед, това също е страшен филм за последствията от домашно насилие.

Селма (2014)

За Мартин Лутър Кинг-младши са правени много филми и темата привидно изглежда изчерпана, но не и когато е в ръцете на режисьора Ава ДюВернай. Филмът разумно избира да се придържа към кратък период от време: маршовете за правата на чернокожите от Селма до Монтгомъри, завършващи с известната реч на Мартин Лутър Кинг на Капитолийския хълм. Той също така разумно представя всеки герой, включително самия Мартин, като човешко същество с всичката му дълбочина и недостатъчност.

Мандарина (2015)

Заснет изцяло с iPhone 5S, този филм е новаторски и по друга причина: трансджендър актьори играят транссексуални герои. Колко актуално. И въпреки това, този филм е най-известен с това, че е напълно истеричен и красиво трогателен. Проститутки, които обикалят LA в търсене на приятели, клиенти и стари любовници. Филмът не е перфектен и не е за всеки, което го прави хубав. 

Унищожение (2018)

Филмът е базиран много, много бегло на едноименната книга, а в него Натали Портман е учен, който търси съпруга си. Тя навлиза в зона X, "мутирал", трипи пейзаж, който се променя откакто там се разбива метеорид. И нещата вървят все на зле. Режисьор е Алекс Гарланд, същият човек, който режисира Ex Machina. Не сме по научната фантастика, но това ни харесва.

Объркани и непокорни (1993)

Филм за последния учебен ден на група тийнейджъри в Остин, Тексас, през 1976-та. Участват Матю Маконъхи и Бен Афлек? Бройте ни. Винаги, след като го гледаме, цитираме Матю седмици наред. 

Гордост и предразсъдъци (2005)

Единствената приемлива филмова адаптация на любимия роман на Джейн Остин, заедно с тази от 95-та, е този филм. В този филм откриваме, че Елизабет Бенет и господин Дарси се борят с чувствата си един към друг в продължение на два "молим вече да се целунете!“-часа. И, да, ако се чудите, плакали сме. 

Мълчанието на агнетата (1991)

Този е оправдано хвален. И е пример за умно направен филм на ужасите, невероятно иновативен за времето си, благодарение на интегриране на съвременни изследвания за социопатите от звеното за поведенчески науки на ФБР. Ханибал Лектър е умен и харизматичен, както и ужасяващ. Не случайно е мислен за един от най-добрите злодеи от книги и филми на всички времена.

Обществото на мъртвите поети (1989)

Действието се развива в частно училище в Нова Англия през 1959-та, главният герой е учител по английски (Робин Уилямс), а най-важното - връзката му с учениците и начинът, по който ги учи да живеят по-"поетичен" живот. "Обществото на мъртвите поети" носи на Робин Уилямс втора номинация за Оскар, а Итън Хоук казва, че работата по този филм го вдъхновява да продължи да бъде актьор.

Принцесата булка (1989)

Това е най-добрият филм на Роб Райнър, без съмнение. "Принцесата булка“ е приказна история за една принцеса и нейното истинско любовно пътуване след много години самота. Преживяването е много забавно, психически здравословно и разпускащо. Май днес това ще гледаме.

Почти известни (2000)

Базирайки се донякъде на живота на писателя и режисьор Камерън Кроу, "Почти известни“ е история за 15-годишно момче, на което се предлага шанс да пише за "Ролинг Стоун". Това е любовно писмо до културата на 70-те, написано по най-добрия и грамотен начин. Имаме сантимент.

Убий Бил Vol. 1 (2003)

Ума Труман kills it (буквално) в ролята на бивш наемен убиец, който се събужда от кома, търсейки отмъщение. Тарантино си е Тарантино. Vol. 2 реално е по-интересен, но логично първо се гледа този, така че тази препоръка я броим 2в1.

Джурасик Парк (1993)

Малко е трудно да се повярва, че режисьорът на "Списъкът на Шиндлер" е сътворил и този филм за приключения с динозаври, но още по-впечатляващото е, че двата филма излизат само с месеци разлика. Самюел Л. Джаксън в една от най-добрите си роли, любов и динозаври - окей!

Призови ме с твоето име (2017)

Първата роля на Тимъти Шаламе е в компанията на Арми Хамър в този сърцераздирателен романтичен филм. Мястото е Ломбардия, Италия, годината - 1983-та, историята - за Хамър и Халамет и лятната им любов. Имайте кърпичка.

Джуно (2007)

Филмът има Оскар за най-добър оригинален сценарий от 2008-ма и следва историята на случайнозабременяла тийнейджърката. Основна тема е порастването, а Майкъл Сера е готин..

Черният рицар (2008)

Споменахме "Батман". Тази част е обезателно най-добрата. Точка. Хийт Леджър (един от най-красивите мъже изобщо, според нас) задава стандарта за ролята на Жокера, естествено, взима Оскар. Обратното би било престъпно. Някои казват, че това е най-добрият филм за супергерои, правен някога, и охотно се съгласяваме.

Римска ваканция (1953)

"Закуската в Тифани" е страхотен, разбира се, но Одри Хепбърн печели Оскар за тази роля на принцеса, която се отказва от позицията (и възможностите си), за да опознае Рим, заспи на пейка и да бъде спасена от нахален американски репортер, изигран от Грегъри Пек. Добър избор.

Преди изгрев (1995)

В този зашеметяващо романтичен филм от Ричард Линклейтър, Джули Делпи и Итън Хоук играят пътуваща двойка - тя е французойка, а той - американец, които се срещат случайно във Виена и решават да прекарат вечерта заедно, разхождайки се из града и разговаряйки. През 2005-та продължението "Преди залез" продължава историята, а след това през 2015-та трилогията е завършена с "Преди полунощ“. Значи задачата ни се удължава с още два филма.

See you next friday!

More Movies & TV