Следва

Щом и Кендал Дженър фотошопира тялото си, дали не е време да преосмислим стандартите си за красота

От десетките beauty брандове на звезди ще се задържат само няколко. Ето защо?

Кайли Дженър. Rihanna's Fenty. Ким Кардашян. JLo Beauty, а сега и Halsey's About-Face. В пренаселения пазар на бюти брандове, онези от тях, които носят подписа на знаменитости, ще се нуждаят от автентичност, достоверност и качество, за да оцелеят през 2021 г.

 

Beauty News преди 2 години

През ноември 2015 г. Кайли Дженър пуска три комплекта гримове за устни, състоящи се от молив и течно червило в нюд розово, натурално бежово и наситено кафяво. Разпродадени са веднага. 

Kylie Cosmetics не е първата марка за красота на знаменитост, естествено. През 2009 г. австралийският модел Миранда Кер основава Kora Organics, докато актьорисата Дрю Баримор стартира Flower Cosmetics през 2013 г. Но Jenner's е първият бранд, който използва мащабите, популярността и влиянието на своята основателка в ерата на социалните медии. Почти шест години по-късно комплектите за устни еволюират до пълен набор от гримове и грижа за кожата, и през 2019 г. тя продава 51% от бизнеса си (на стойност 1,2 млрд. долара) на Coty за 600 млн.


Fenty

Възходът на звездните бюти брандове

Днес наследството на Kylie Cosmetics - както и напасващата се спрямо пазара Fenty Beauty на Риана, която стартира през 2017 г. - е навсякъде, тъй като самите знаменитости са естествено продължение на бизнеса с красотата. В "клуба" са още Haus Laboratories на Lady Gaga; Rare Beauty на Селена Гомес; Ким Кардашян с KKW Beauty; Pharrell Williams и неговата  Humanrace; Дженифър Лопес с JLo Beauty; About-Face на Halsey; Виктория Бекъм; Про ДНК на Парис Хилтън и много други.

Cardi B пусна тийзър, разкриващ предстояща гама гримове, докато Хейли Бийбър, Гуен Стефани и Ариана Гранде съобщиха, че са подали заявки за патент на собствени търговски марки козметика. Добре дошли в ерата на бюти брандовете на знаменитости.


Fenty от Риана

Не е далеч времето, когато известните бяха просто лица на марки за красота, участваха в кампании, подкрепяха продуктите в интервюта и носеха грима на червени килими. Но това да са нечии лица вече не им е достатъчно - звездите искат собственост, ставайки сами по себе си големи играчи в бранша. И с нарастването на световния пазар за красота през последните няколко години (индустрията е оценена на 532 млрд. долара през 2019 г.), това им желание никак не е изненадващо.

„Знаменитостите все повече осъзнават бързите финансови печалби, които могат да бъдат постигнати чрез монетизиране на лоялните онлайн фенове. Те използват страницата си в социалните медии като маркетингова платформа", казва Габриела Бекуит, консултант по красота в компанията за проучване на пазара Euromonitor.

Все пак всички, които преследват историята на успеха на Fenty, трябва да са наясно, че славата и милионите последователи сами по себе си не водят до продажби. Тъй като пазарът става все по-пренаселен, марките ще трябва да разчитат на прословутата концепция за автентичност, за да спечелят доверието на целевата си аудитория.

Силата на автентичността 

Днес потребителите са по-образовани и знаещи отвсякога по отношение на продуктите, които поставят на лицето си, и все по-взискателни към качеството. Ето защо е важно, че Фарел Уилямс си сътрудничи с дългогодишния си дерматолог, д-р Елена Джоунс, в производството на собствения си бранд Humanrace.


Humanrace от Фарел Уилямс

По същата причина Холзи подготви анонса на марката си за грим About-Face през януари с предизвикващата доверие реплика в Туитър: „Много от вас знаят, че сама си правя гримовете от дълго време". Това е и причината актрисата Мили Боби Браун да отнесе критики, след като публикува видео урок по грижа за кожата, в който не ползва нито един от собствените си продукти. Браун се измъкна от конфуза няколко дни по-късно: „Все още се уча кой е най-добрият начин да споделям и разкривам любовта си към здравословните процедури и грима. Ще мине време докато опозная интернет пространството по-добре и усвоя законите на маркетинга. За жалост не съм експерт."

Доста потребители повдигат критично вежди и когато Дженифър Лопес гръмко обявява, че кожата й, пробедила възрастта, е главно резултат от дългогодишната употреба на зехтин. При положение, че съвсем наскоро пусна в продажба нова линия продукти за кожата (нейният мултифункционален серум струва 118 долара). Последователите й са скептични към тези твърдения, като някои дори предполагат, че певицата има ботокс, на което Лопес отговара: „За 500-милионния път казвам. Намам ботокс, нито филъри, нито операции!" 


Victoria Beckham Beauty

В другия край на спектъра, Виктория Бекъм се утвърждава като сериозен играч, като си партнира с любимия в бранша д-р Августинус Бадер за първата си линия грижа за кожата. „Склонни сме да възприемаме знаменитостите като подставени лица и красива фасада. И често това е точно така", казва Сара Крийл, съосновател и главен изпълнителен директор на Victoria Beckham Beauty. „Знаменитостите вече не могат просто да пльоснат името си върху нещо, без да мотивират и защитят решението пред последователите си. Тези, които са в бизнеса в краткосрочен план или не са автентични посланици на бранда си, няма да издържат - потребителите не са глупаци." 

Дългогодишният изпълнителен директор в бюти компании Крийл се среща с Бекъм в шоурума на Estée Lauder, с които дизайнерката лансира капсулна колекция козметика, а брандът бива привлечен от нейната страст и визия. Въпреки че „няма съмнение", че бившата Spice Girl е знаменитост, те не смятат Victoria Beckham Beauty за марка на звезда, възприемат я по-скоро като благонадежден стартиращ бизнес проект. „Присъствието на Виктория като партньор очевидно прави супер популярна марката, която иначе не бихме лансирали, но все пак трябва да настояваме за маркетинг достоверност, както подобава на всеки нов бранд."


Виктория Бекъм

Значението на качеството превъзхожда влиянието 

Знаменитостите неоспоримо оказват голямо влияние върху своите последователи, но ако искат да убедят потребителите да купуват техните продукти, доверието и, най-важното, златният стандарт за качество, не подлежат на коментар. „Хората не купуват само заради рекламното лице - те също така очакват продуктът да работи толкова силно, колкото всяка друга марка, с която биха се ангажирали", казва Виктория Бюканън, старши анализатор на фючърсите в стратегическата прогнозна консултантска лаборатория The Future Laboratory.

Публиката е съгласна. „[Мисля, че някои] продукти от известни личности са с лошо качество, защото се смята, че хората ще ги купуват, независимо от всичко", казва Марион, 17-годишна  потребителка от Торонто. „Но самият продукт трябва да е по-важен от знаменитостта или рекламата." Качеството е, което тя посочва като причината за малкото звездни продукти, които купува.

Въпреки че известна личност може да информира потребителите за марка (те ще обърнат голямо внимание, ако е някой, на когото са почитатели), те рядко ще купят продукт за красота само заради името. Като цяло хората остават предпазливи, особено когато става въпрос за грижа за кожата; правят собствени проучвания и винаги се вслушват в съветите на експерти. 

Както всички тенденции, бюти балонът на знаменитостите в крайна сметка ще се спука. Рязкото намаляване на звездните аромати, например, след върха на тренда през 2011 г. показва какво може да се случи, когато потребителите пренебрегнат момента качество. Нищо не трае вечно и вече виждаме постепенното детрониране и отегчение от марките за коса, като Pattern на Tracee Ellis Ross, Anomaly на Приянка Чопра Джонас или от продуктите за сексуален уелнес на Кара Делевин, каквито прави и Дакота Джонсън.  

Когато настъпи този момент, брандовете, които останат над водата, ще са онези, които докажат автентичност и достоверност, осребрят силните страни на личността и идентичността на създателите си и преди всичко докажат качество. Колкото и шумно и силно да е присъствието ви в социалните медии, в крайна сметка нищо не говори така, както резултатите.

More Beauty News