Следва

Beauty ужас: нечовешките процедури на миналия век

Щом и Кендал Дженър фотошопира тялото си, дали не е време да преосмислим стандартите си за красота

Последователите я обвиняват, че използва „телесни филтри“, но има по-важно послание от това, отколкото просто да я съдят онлайн

Body преди 3 години

Преди няколко дни талията на Кендал Дженър стана изключително популярна в социалните мрежи. Защо? Във видеоклип, публикуван в Instagram Stories, талията на Дженър изглежда се изкривява по средата на видеото. По принцип звездите, които "пипат" тялото си преди пост в IG не са някаква новост, достатъчно е да проверите акаунта на CelebFace за доказателство за това, но когато супермодел го направи, при това на видео, нещата излизат извън контрол като реакция. 

Видеото показва Кендал, коленичила на пода пред огледалото в банята си, позирайки в бикини. Във видеото талията й изглежда "бъгва", докато тя приближава с камерата, преминавайки от мъничка до още по-мъничка - и обратно към начина, по който изглежда първоначално. След като видеото е публикувано в профила Problematic Fame в инстаграм, мнозина буквално избухват относно наглото използване на фотошоп или „филтри за тяло“ в нейните видеоклипове.

Всъщност за втори път този месец красавицата е обвинена във фотошопиране на видеоклипове, като се касае основно за задкулисието на бельото Skims. В друго видео, публикувано отново от Problematic Fame, виждаме неестественото движение на завесите зад нея, докато тя движи кръста и корема си, като изглежда, че променя формата за части от секундата.

„Разликата, която позирането и/или фотошопът може да направи, е поразителна, моля, не се сравнявайте с фотошопирани знаменитости, които имат лични треньори, хирурзи и готвачи“, публикува собственикът на Problematic Fame към видеото. „Не, Кендал не носи отговорност за самочувствието на никого, но е добре да си напомняте от време на време, че никой не е перфектен и това е добре!“

Призовавайки хората да „поддържат коментарите уважителни“, акаунтът се надява да повдигне капака на това как Instagram създава фалшиво усещане за реалност и да напомни на хората, че не трябва да се сравняват с видяното онлайн. 

За тези, които все още не са наясно, да фотошопирате видеоклип всъщност е много лесно. Точно както има изобилие от приложения, които ви позволяват да изгладите кожата си, да промените чертите на лицето си и да изкривите тялото си, има и видео приложения с тези функции. Например, в приложението Facetune 2, докато снимате видеоклип, можете лесно да редактирате тялото или лицето си, още докато записвате.

И докато известните личности често биват хващани да фотошопират своето съдържание, "редакциите на физиките ни" могат да изглеждат и напълно естествени. Това вече не е работа на технологичните магьосници - всеки със смарт телефон може да стане професионален фотошопър за една нощ. Коварното е, че докато неколцина от нас могат да разберат кога някой използва филтър или фотошоп, по-голямата част от ползвателите на социалните мрежи консумират това съдържание напълно незапознати.

Да, собственикът на Problematic Fame е прав, никой не е отговорен за това, че някой подобрява или уронва самочувствието на някой друг. Ако се сравняваме с модели като Кендал Дженър, от нас зависи да поработим върху това, като например спрем да я следваме или направим нужното да се откажем от популярната култура като цяло (по-лесно е да се каже, отколкото да се направи, да бъдем честни). Нещо повече, дори да има публична платформа за целта, би било несправедливо да съдим Кендал за това, че се е поддала на натиска, с който всички ние се сблъскваме, за да се съобрази със стандартите за красота - дори самата тя да е, буквално, стандартът за красотa.

Щом дори най-красивите жени в света редактират телата си, всеки опит за спазване на стандартите за красота е безполезен.

Да, можете да се дразните, че Кендал потенциално заблуждава милионите си последователи - някои от които може би са впечатлителни млади хора - като популяризира нереалистични стандарти за тялото, но тази ви преценка няма никаква тежест, защото в крайна сметка всеки, който фотошопира свои изображения, очевидно не харесва себе си.

Кендал беше и все още е това, което мнозина намират за въплъщение на стандарта за красота. Но с днешна дата е кристално ясно, че никой стандарт не е постижим в общество, което постоянно охулва, обвинява или дразни жените за някакъв техен „недостатък“.

В съвременното общество, където всеки се стреми да печели пари от нечия несигурност, никога не можем да очакваме да се чувстваме истински красиви, когато оценяваме себе си според стандарта, създаден от другите. 

Отговорът е да създадете свой стандарт за красота в собствената си глава - където сте най-красивата, собствената си Кендал Дженър, ако искате, и в крайна сметка да настроите мозъка си да повярва в това, независимо дали обществото казва друго. Блажена заблуда, нека го наречем. Твърде вероятно е някои в този случай да ви визприемат като „надут пуяк“, но на практика това е единственият начин да постигнете желаното ниво на себеприемане. Когато светът около нас непрекъснато ни кара да се чувстваме грозни, да си кажем, че сме красиви, може само да балансира това послание.

via GIPHY

Независимо дали обвиненията срещу Кендал са доказани, отзвукът трябва да послужи като поука. Защото, когато толкова голяма част от живота ни е виртуален и толкова голяма част от тази виртуална реалност е фалшива, най-лесното нещо е да се изгубим в себеоценката си и то въз основа на неща, които наистина нямат значение.

Да бъдеш стереотипно красив е вид цел, нещо като привилегия за тези, които го имат естествено или решават да се съобразят с него - както повечето от нас правят дори просто като рисуваме веждите си сутрин. Но дали ще се възползвате от тази привилегия или не, е второстепенен въпрос - далеч по-важното е да сте наясно със стойността си на база собственото си мнение. А не на нечии стерепотипи. 

More Body