Била ли е Принцеса Даяна психически болна - депресии, булимия, кошмари и начинът да се измъкнеш сам

Била ли е Принцеса Даяна психически болна - депресии, булимия, кошмари и начинът да се измъкнеш сам

Разсекретените писма на психотерапевта на принцеса Даяна хвърлят светлина върху това, от какво всъщност е боледувала “принцесата на народа“

“Вероятно съм била първата в кралското семейство, която изпитва състояния на депресия и говори за това открито. Това даде на всички повод да кажат, че “Даяна е психически нестабилна“ и “нещо не е наред с главата на Даяна“. За съжаление, това започна да се свързва с моята личност, съответно трябваше да живея с това през всичките тези години“, споделя принцесата по време на интервю пред BBC. Разбулването на тайната около болестта на принцесата се случва 20 години по-късно след смъртта на Ди. Причината за това са публикуваните записи на психотерапевта на принцесата, Алън Макглашън, който единствен се противопоставя на “армията кралски лекари“, за да я подложи на интензивно лечение.

Докато кралското семейство не може да разбере как младата съпруга на престолонаследника, изоставена от собственото си семейство и попаднала в брак с мъж, тайно е влюбен в друга, може да бъде депресирана, състоянието на Даяна се влошава с всеки изминал ден. В един момент психиката на принцесата се срива драстично и Короната предава “проблема“ в ръцете на група лекари.

 

Колкото и да се възхищаваме на Ди, животът й като принцеса на Уелс определено не е приказен. Без да знае каква е реалността в Двора, Даяна се жени за принц Чарлз и изведнъж се превръща в едно от най-разпознаваемите лица в света, а всяко нейно действие е следено и диктувано от кралския протокол. Така радостта и еуфорията от това, че е принцеса, бързо са заместени от чувство на подтисничество. (Четете още: Ключовите моменти, направили развода на Чарлз и Даяна неизбежен, според експерти).

Даяна, разбира се, ни най-малко не си представя семейния живот така: тя често се буди от кошмари, в които вижда образа на Камила и различни страшни морски чудовища, често получава пристъпи на параноя и впоследвие булимия, а в даден момент дори обмисля самоубийство. В същото време фактът, че е лишена от волята и свободата си на обикновен човек, я съсипва неимоверно.


Почти принцеса: лейди Даяна, 16 юни 1981г.

Дори меденият й месец е изцяло планиран и ръководен от Елизабет и възможността да остане сама на практика не съществува, защото компанията на кралското семейство никога не напуска младоженците. Именно тогава състоянието на Даяна започва да се влошава, а проблемите започват да се забелязват. Тя отслабва, пребледнява и всяка вечер след вечеря тича до тоалетната. “Спомням си, че си изплаках очите на медения месец. Всичко беше някак неправилно, а аз бях ужасно уморена да съм в тази ситуация“, споделя принцесата в един от аудиозаписите, притежание на журналиста Андрю Мортън. (Четете още: Сватбената рокля-катастрофа на Принцеса Даяна).

Кралското семейтво решава да постави младата съпруга на Чарлз под лекарско наблюдение. Докторите обаче постъпват радикално спрямо проблемите й, считайки симпомите на принцесата за ранни признаци на латентна форма на психично разстройство и вместо да “губят време“ в терапевтични сесии, незабавно й преписват куп силни лекарства. Ди от своя страна се опитва да избегне медикаментите и срещите с лекари, но кралското семейство я задължава да взима предписаните лекарства, които я успиват. Околните са спокойни - така Даяна няма да се самоубие.


Лейди Даяна Спенсър, 16 септември 1980 г.

Общо трима са специалистите, отговарящи за здравето на принцесата: личният лекар на кралицата сър Джон Батън, психотерапевтът Майкъл Паре и специалистът по поведенческа терапия Дейвид Мичъл. Въпреки настойчивите им опити да се погрижат за Ди, психиката й не се подобрява. Приписват й всякакви лекарства: антидепресанти, хапчета за сън, дори използват техники за превъзпитание и хипноза. След като нищо не помага, лекарите решават все пак да разговарят с Даяна, за да определят източника на болестта. Единствено д-р Мичъл прави по-значими усилия, като съветва принцесата да обсъжда състоянието си с Чарлз всеки ден. Според самата Даяна обаче разговорите със съпруга й най-често завършват с упреци и сълзи.(Четете още: Малка тайна: причината Даяна да не празнува рождения си ден).

Всъщност, от всички методи, единствено поведенческата терапия на д-р Мичъл, която предполага, че психическата нестабилност произтича от неправилно насадени социални умения, оказва дорбо влияние върху Даяна. В същото време обаче психотерапъвтът Майкъл Паре гледа песимистично на този метод, а сър Джон Батън наплашва краското семейство, убеждавайки го, че проблемите на принцесата може да бъдат “катастрофална за династията“, тъй като вярва, че болестта на Даяна е наследствена и може да бъде предадена на внуците на Елизабет.


Чарлз и Даяна на медения си месец в Балморал, Шотландия, 19 август 1981г.

Цялата суматоха продължава до 1983 г., когато се установява, че лечението на тримата доктори не дава резултат. Даяна все още страда от чести и резки промени в настроението, депресия и кошмари, но успява да намери собствен начин, по който да се справя с тях: грижи се за малкия Уилям и придружава Чарлз на официални събития, за да държи ума си зает, но в същото време мечатае да води нормален живот, далеч от кралския дворец.

Проблемът е, че вместо Даяна да преодолее проблемите си, тя единствено успява да заглуши меланхолията. Един от най-пиковите моменти на болестта й се случва през 1982-а, когато принцесата, все още бременна с Уилям, след пореден сканал с Чарлз, пада по стълбите в Сандригам, а цялото действие се развива пред очита на самата Елизабет.

В този момент принц Чарлз започва да гледа сериозно на състоянието на съпругата си и, разбира се, опитва да й помогне, като й чете Юнг, но Даяна не разбира нищо от това. Виждайки обаче, че нито книгите на принца, нито лекарствата успяват да подобрят здравето на Даяна, Чарлз решава да вземе нещата в свои ръце, като написва писмо до южноафриканския философ Лорънс Ван дер Пост, който от своя страна използва всичките си връзки и съветва принца да се обърне към доктор Алън Макглашън.

Коментари: 0

За да коментираш, е необходимо да влезеш в профила си. Ако все още нямаш такъв, използвай линка "Регистрация" по-долу.