Следва

Прекалено зеленото не е прекалено зелено, щом става дума за Ирина Шейк, звездата на Vogue Русия

Била ли е Принцеса Даяна психически болна - депресии, булимия, кошмари и начинът да се измъкнеш сам

Разсекретените писма на психотерапевта на принцеса Даяна хвърлят светлина върху това, от какво всъщност е боледувала “принцесата на народа“

Celebrities преди 3 години

“Вероятно съм била първата в кралското семейство, която изпитва състояния на депресия и говори за това открито. Това даде на всички повод да кажат, че “Даяна е психически нестабилна“ и “нещо не е наред с главата на Даяна“. За съжаление, това започна да се свързва с моята личност, съответно трябваше да живея с това през всичките тези години“, споделя принцесата по време на интервю пред BBC. Разбулването на тайната около болестта на принцесата се случва 20 години по-късно след смъртта на Ди. Причината за това са публикуваните записи на психотерапевта на принцесата, Алън Макглашън, който единствен се противопоставя на “армията кралски лекари“, за да я подложи на интензивно лечение.

Докато кралското семейство не може да разбере как младата съпруга на престолонаследника, изоставена от собственото си семейство и попаднала в брак с мъж, тайно е влюбен в друга, може да бъде депресирана, състоянието на Даяна се влошава с всеки изминал ден. В един момент психиката на принцесата се срива драстично и Короната предава “проблема“ в ръцете на група лекари.

 

Колкото и да се възхищаваме на Ди, животът й като принцеса на Уелс определено не е приказен. Без да знае каква е реалността в Двора, Даяна се жени за принц Чарлз и изведнъж се превръща в едно от най-разпознаваемите лица в света, а всяко нейно действие е следено и диктувано от кралския протокол. Така радостта и еуфорията от това, че е принцеса, бързо са заместени от чувство на подтисничество. (Четете още: Ключовите моменти, направили развода на Чарлз и Даяна неизбежен, според експерти).

Даяна, разбира се, ни най-малко не си представя семейния живот така: тя често се буди от кошмари, в които вижда образа на Камила и различни страшни морски чудовища, често получава пристъпи на параноя и впоследвие булимия, а в даден момент дори обмисля самоубийство. В същото време фактът, че е лишена от волята и свободата си на обикновен човек, я съсипва неимоверно.


Почти принцеса: лейди Даяна, 16 юни 1981г.

Дори меденият й месец е изцяло планиран и ръководен от Елизабет и възможността да остане сама на практика не съществува, защото компанията на кралското семейство никога не напуска младоженците. Именно тогава състоянието на Даяна започва да се влошава, а проблемите започват да се забелязват. Тя отслабва, пребледнява и всяка вечер след вечеря тича до тоалетната. “Спомням си, че си изплаках очите на медения месец. Всичко беше някак неправилно, а аз бях ужасно уморена да съм в тази ситуация“, споделя принцесата в един от аудиозаписите, притежание на журналиста Андрю Мортън. (Четете още: Сватбената рокля-катастрофа на Принцеса Даяна).

Кралското семейтво решава да постави младата съпруга на Чарлз под лекарско наблюдение. Докторите обаче постъпват радикално спрямо проблемите й, считайки симпомите на принцесата за ранни признаци на латентна форма на психично разстройство и вместо да “губят време“ в терапевтични сесии, незабавно й преписват куп силни лекарства. Ди от своя страна се опитва да избегне медикаментите и срещите с лекари, но кралското семейство я задължава да взима предписаните лекарства, които я успиват. Околните са спокойни - така Даяна няма да се самоубие.


Лейди Даяна Спенсър, 16 септември 1980 г.

Общо трима са специалистите, отговарящи за здравето на принцесата: личният лекар на кралицата сър Джон Батън, психотерапевтът Майкъл Паре и специалистът по поведенческа терапия Дейвид Мичъл. Въпреки настойчивите им опити да се погрижат за Ди, психиката й не се подобрява. Приписват й всякакви лекарства: антидепресанти, хапчета за сън, дори използват техники за превъзпитание и хипноза. След като нищо не помага, лекарите решават все пак да разговарят с Даяна, за да определят източника на болестта. Единствено д-р Мичъл прави по-значими усилия, като съветва принцесата да обсъжда състоянието си с Чарлз всеки ден. Според самата Даяна обаче разговорите със съпруга й най-често завършват с упреци и сълзи.(Четете още: Малка тайна: причината Даяна да не празнува рождения си ден).

Всъщност, от всички методи, единствено поведенческата терапия на д-р Мичъл, която предполага, че психическата нестабилност произтича от неправилно насадени социални умения, оказва дорбо влияние върху Даяна. В същото време обаче психотерапъвтът Майкъл Паре гледа песимистично на този метод, а сър Джон Батън наплашва краското семейство, убеждавайки го, че проблемите на принцесата може да бъдат “катастрофална за династията“, тъй като вярва, че болестта на Даяна е наследствена и може да бъде предадена на внуците на Елизабет.


Чарлз и Даяна на медения си месец в Балморал, Шотландия, 19 август 1981г.

Цялата суматоха продължава до 1983 г., когато се установява, че лечението на тримата доктори не дава резултат. Даяна все още страда от чести и резки промени в настроението, депресия и кошмари, но успява да намери собствен начин, по който да се справя с тях: грижи се за малкия Уилям и придружава Чарлз на официални събития, за да държи ума си зает, но в същото време мечатае да води нормален живот, далеч от кралския дворец.

Проблемът е, че вместо Даяна да преодолее проблемите си, тя единствено успява да заглуши меланхолията. Един от най-пиковите моменти на болестта й се случва през 1982-а, когато принцесата, все още бременна с Уилям, след пореден сканал с Чарлз, пада по стълбите в Сандригам, а цялото действие се развива пред очита на самата Елизабет.

В този момент принц Чарлз започва да гледа сериозно на състоянието на съпругата си и, разбира се, опитва да й помогне, като й чете Юнг, но Даяна не разбира нищо от това. Виждайки обаче, че нито книгите на принца, нито лекарствата успяват да подобрят здравето на Даяна, Чарлз решава да вземе нещата в свои ръце, като написва писмо до южноафриканския философ Лорънс Ван дер Пост, който от своя страна използва всичките си връзки и съветва принца да се обърне към доктор Алън Макглашън.


Чарлз и Даяна посещават Корнуол, 1 май 1983г.

“Младежът (Чарлз) ми се обади и ме помоли да погледна Ди, което направих на следващия ден. Ситуацията беше много трудна и деликатна за мен. Имаше много лекари, но аз бях избран“, разказва Макглашън, чието пристигане в кралския дворец успокоява напрегната обстановка. Докторът работи с принцесата два пъти седмично - главно в двореца Кенсингтън. Той моли Даяна да записва сънищата си всяка сутрин и след това заедно анализират скритите значения на някои от виденията, които Ди сънува. Диагностиката на лекаря е проста, ясна и много различна от предположенията на другите лекари: “Това е едно много нещастно момиче, което се сблъсква с трудности от всички страни, но тя се старае да се справя мъжки с тях. Тя е напълно нормална, проблемите й са емоционални, а не патологични.“

Даяна също признава на Макглашън, че цялата “армия от лекари“ се отнасят с нея “сякаш е направена от порцелан“, докато Макглашън се отнася с нея човечно и нормално. Въпреки че двамата се разбират, методът на лечение много бързо отегчава принцесата, която, уви, не може да разбере, че психоанализата е дълъг процес и не дава моментални резултати.

Сесиите на професора с Даяна скоро са прекъснати, защото не успяват да постигнат очаквания бърз напредък, но пък изиграват много важна роля. Благодарение на тях става ясно, че принцесата няма и некога не е имала органични психични разстройства и всичките й проблеми са от емоционален характер. Тоест, те произхождат от възпитанието, преживяванията в ранна детска възраст и липсата на любов, както в миналото, така и в настоящето. В крайна сметка, никой не успява да помогне на Даяна.


Даяна и Чарлз в Нова Зеландия, 29 април 1983г.

Смъртта на принцесата в края на август 1997г. принуждава разследващи и историци да погледнат с нов поглед върху психологическата обстановка, преобладаваща в британското кралско семейство. Лейди Ди е човекът, отворил очите на хората за факта, че семейството на Елизабет II не винаги обръща внимание на личните преживявания и чувства на членовете си, по начин, който се оказва катастрофален за обикновен човек.

Интересно е, че много британци смятат публикуването на аудиозаписите от психологическото лечение на Даяна като предателство към принцесата. От друга страна, тази информация активно налага професионално проследяване на израстването на принц Уилям и особено на принц Хари.


Принцовете Уилям и Хари са интервюирани шест месеца преди десетата годишнина от смъртта на майка си, 16 декември 2006г.

Днес синовете на Даяна често се въвличат в организации, занимаващи се с психични проблеми, дават откровени интервюта, участват в документални филми по темата и изнасят речи за необходимостта от внимателно отношение към психичното възпитание. Дори по време на едно от посещенията си в Торонто, принц Хари посещава център за психично здраве, където остро критикува медикаментозно лечение за депресия: „Винаги има по-ефективен начин от простото предписване на антидепресанти на пациентите." Майка му определено би подкрепила думите му.


Принц Хари в Центъра за психично здраве в Торонто, 23 септември 2017 г.

More Celebrities

Ричард Гиър, 74, и Алехандра, 41, на гала в Ню Йорк

Celebrities преди 21 часа

Ричард Гиър и Алехандра Силва подкрепиха благотворителната гала City Harvest, която се организира за набиране на средства за осигуряване на топла храна на тези, които имат най-голяма нужда от нея. На събитието присъстваха също Криси Тейгън и Джон Леджънд, тя - в приказна прозрачна рокля.     

Netflix в действие: горещата целувка на Хари и Меган

Celebrities преди 21 часа

Във Флорида се проведе благотворителен мач по поло, организиран от фондацията на херцога на Съсекс и принц Сийсо Сентебале от Лесото. В него участва лично принц Хари - той се състезава с дългогодишния си приятел и съперник в този спорт аржентинецът Начо Фигерас.