Златен Глобус 2021 - Розамунд Пайк вместо Мария Бакалова

Златен Глобус 2021 - Розамунд Пайк вместо Мария Бакалова

Продължението на филма "Борат" спечели приза за Най-добра комедия, Саша Барон Коен е Най-добрият актьор, а Розамунд Пайк бе предпочетена пред Мария Бакалова за Най-добра актриса в същата категория

Мария Бакалова, родният талантлив сладкиш, не успя да стане първата българка със Златен глобус в историята. Това е една от новините от нощта на наградите на Асоциацията на чуждестранните журналисти в Холивуд. Златните глобуси се състояха тази нощ за 78-и път с  церемония нетипична, но оправдана предвид ситуацията - дистанционно, от две места едновременно и прочие, но със запазената марка именно с нея да се открие сезонът на наградите в киното, което преживява един от най-критичните си моменти заради пандемията и невъзможността филмите да се прожектират, пък и снимат.

За най-добра драма асоциацията обяви "Номадленд", а Клоуи Жао получи статуетката за същия филм, ставайки Най-добър режисьор.

Починалият миналата година Чадуик Боузман стана най-добрият актьор за ролята си в Ma Rainey's Black Bottom. Андра Дей взе наградата при актрисите за ролята си в The United States vs Billie Holiday.

При поддържащите роли Даниел Калууя бе отличен за играта си в Judas and the Black Messiah, а Джоди Фостър - в The Mauritanian.


Джоди Фостър и жена й Александра Хедисън, които се целунаха след новината за победата на Джоди

Дори номинацията за "Златен глобус" се смята в гилдията на кинотворците за особено отличие, включително защото се смята, че асоциацията на чуждестранните журналисти често е по-разкрепостена от Академията, връчваща Оскарите.


Джейн Фонда получи почетната награда на името на Сесил де Мил за цялостен принос към киноизкуството

Мария Бакалова е първата българска актриса, номинирана за наградата, и то във водеща категория в "мюзикъл или комедия" за големия екран. Статуетки се връчват и за телевизионна продукция.

Въпреки че всички погледи бяха вперени в нашата Мария заради ролята й на Тутар, дъщерята на Борат в продължението, а и залозите в нейна полза показваха силни нагласи за преднина пред конкурентките й, госпожица Бакалова не получи приза. Жалко, макар че имайки предвид играта на конкурерентката й, наградената Розамунд Пайк в I care a lot, продукция на Netflix, "загубата" е резонна, Пайк играе като змей в крими-комедията, Мария ни оставя горди и приятно поласкани, че стигна дотук. Преди дни Бакалова каза в интервю за "Асошиейтед прес" следните прекрасни неща: "Няма значение откъде идваш. Трябва да има значение кой си и на какво държиш, в какво вярваш. Тук сме за толкова кратко и светът продължава да се върти, така че наистина би трябвало да се обичаме, да се подкрепяме. Трябва да сме внимателни в действията си, в мислите си, в думите, които произнасяме... И би трябвало наистина да опитаме да сме по-добри хора и да се обичаме повече. Да имаме големи мечти и да поемаме рискове, нищо няма да изгубим от това. Може да паднем, разбира се... но ако подскочим, може и да полетим. Така че, поемайте рискове!"


Аня Тейлър-Джой посреща новината, че е Най-добра актриса в телевизионен филм - за The Queen's Gambit на Netflix


Аня Тейлър-Джой: кое е това момиче


В кинокатегориите, Аарън Зоркин бе обявен за най-добър сценарист - на The Trial of the Chicago 7, а Minari - за най-добър чуждоезичен филм.

Отличия събраха и някои от телевизионните филми и сериали, за които се говори много миналата година - The Queen's Gambit и особено The Crown, от който 4 актриси бяха номинирани в две категории за една и съща награда. The Crown събра 4 Златни глобуса - за най-добра драма, най-добра актриса (Ема Корин), най-добър актьор (Джош О'Конър), най-добра актриса в поддържаща роля (Джилиън Андерсън).

Коментари: 0

За да коментираш, е необходимо да влезеш в профила си. Ако все още нямаш такъв, използвай линка "Регистрация" по-долу.