Следва

Marni, Fall 2021, READY-TO-WEAR

Tom Ford, Fall 2021, READY-TO-WEAR

Много секси е положението в новата Есен/Зима 2021 колекция на Том Форд

Runway преди 3 години

Драматична игра с дължини, много плът на показ, Туиги и Еди Седжуик внушение, бунт и нахалство - това е, което дефинира модата на бранда за следващия хладен сезон.
Форд е едно от най-силните имена в индустрията, но и той усети проблематичността на пандемичното време, което удари всички ни. Шефът на CFDA (Council of Fashion Designers of America) имаше запазеното място на закриващо ревю на Седмицата на модата в Ню Йорк, само че този път му се наложи да направи нещата виртуално, както повечето си колеги, като в добавка отложи два пъти пуска на презентацията поради обстоятелства, свързани с COVID. Том Форд живее в Лос Анджелис в момента, но дизайн студиото му е все още базирано в Лондон, което добавя още повече сложност към обстоятелствата.


Днес Анди Уорхол щеше да навърши 86. Да си припомним за автора в музи...



Том Форд, сн. New York Times

Но да се върнем на колекцията. Извънредно провокативна, далеч повече от всяка друга, показвана от Маестрото в последните години, работата му определено рефлектира новата корона-реалност. "Деликатната деконструкция на луксозните дрехи е нещо, което ще дефинира модата в следващите няколко години, неизбежно, като причината е в пандемията", пише той. В превод, имаме изобилие от фантастични топове от скъпа дантела и луксозен тюл за Zoom срещи, имаме избелени джинси, имаме и много рокли, за които е трудно да определим откъде са вдъхновени - от домашните ни роби или от спортното ни облекло. Многотията от много къси шорти и панталонки, както и поли, е огромна, като Форд обезателно компенсира почти липсващите дрехи долу с плътно количество тъкан горе - комбинациите между шорти-невидимки и дебели пуловери с поло яка или обемни топли шуби и якета са много. Няма какво да се лъжем - това е най-провокативната колекция на Том Форд от времето на незабравимите му дни начело на Gucci.

Относно комбинирането на огромни якета с комплекти бельо, дизайнерът казва, че му навяват младост, защото си спомня подобно обличане от собствените си младежки дни. "Напомня на дните на Еди Седжуик", добавя Форд. Всъщност този тип ансамбли са много познати на всички, които следят тенденциите, в частност в уличната мода - по този начин, бикини и сутиен, комбинирани с широки дънки и дълги поли, се обличаха повечето млади жени миналото лято, както в Ню Йорк, така и в останалите важни модни столици. Т.е., да си секси, е следващият по важност постпандемичен тренд, след спортно-комфортният.

Дизайнерът си признава, че по време на пандемията е бил константно облечен в джинси, тениска и дънкова риза. И допълва искрено: "Не обичам жарсето. Имам необходимостта тялото ми да е облечено в нещо по-твърдо. Например, в пуловер винаги се чувствам слаб. Правя огромен бизнес с плетива и това ми харесва, като го видя на другите хора, но аз не се чувствам добре в плетиво. Харесвам структурите."

Е, в новата колекция има нечовешко структуриране, абсолютно съвършено. Вижте само великолепното сако от копринен жакард, фантастично за вечер, или пък ризите без копчета, както и роклите с коприна на кръста, сякаш луксозен колан обгръща безценните ни талии.

Красив секси разкош, целият - в галерията.

More Runway

Седмица на модата в Париж Есен/Зима 2024: простата гениалност на Miu Miu

Runway преди 2 седмици

Не знаем как, но Miuccia Prada не спира да ни учудва, впечатлява и вдъхновява с желанието си да разглоби всяка колекция и всеки тоалет, независимо дали в Prada или Miu Miu, на неговите зъбчета и компоненти.