Следва

Valentino, Fall 2021, READY-TO-WEAR

Marni, Fall 2021, READY-TO-WEAR

Хм, какво ли се опитва да ни предложи Франческо Рисо с втората си колекция за италианския бранд, сътворена в условията на пандемия?

Runway преди 3 години

Като разглеждаме предложенията му, на първо четене ни хрумва, че модата му, макар и богата, интересна и нетрадиционна, е на практика неносима, на втори прочит се замисляме, че със сигурност и на него не му е лесно с всичките промени, които ни се случиха, и да предложиш адекватна, комерсиално подходяща и способна да се хареса на аудиторията творческа работа е задача трудна, да не кажем невъзможна.

Запитан какво го тормози в този момент на развитие на нещата, Рисо отговаря: "Непрекъснато ми се казва: трябва да е дигитално атрактивно, трябва да е дигитално разбираемо, да изглежда добре на екран. Fuck that!"


Франческо Рисо, снимка: Willy Vanderperre

В отговор на разбирането си за неадектватността на моментната ситуация, дизайнерът залага на старите, но златни прийоми при възприемането на всичко на този свят - докосването, осъзнатостта, близостта до природата. Осъзнавайки, че днес имаме нужда от всичко друго, но не и от страх, сивота и затваряне, той залага на романтизма, като го прави щедро и почти безотговорно. Създадена почти изцяло на ръка, колекцията идва да ни помогне да осъзнаем колко важна е романтиката в ежедневието ни. "Живот! Животът е романтичен. Животът е даден за радост, смях, позитивно мислене, и в никакъв случай за отхвърляне на чувствата, които карат нещата в крайна сметка да се случват."

Вижданията на Рисо се въплъщават в цялостна трансформация на виждането за спортно облекло и облекло за релакс и домашно обитаване, като се променят драстично формите, които продължават да изглеждат като заимствани от висшата мода. Пухенката ни е не е просто скъпо яке с пух, а едновременно наметало и одеяло, полата тип русалка се комбинира с долнище на анцуг, а тенис обувките се издигат до вечерни такива. Прозира нахалното надиграване с дигиталната реалност, с фрустрираните обеми и многото натрупан цвят от типа "не може да не ме забележиш". Практичната елегантност е раздута до невъзможни пропорции, така че чантата е като гардероб, а вечерните ръкавици приличат на такива за вадене на тавата от печката.

"Корозията създаде нашите принтове. Това е катарзис, - обяснява Рисо. - Цялото това търпение се оказа романтично... нека не бързаме, защото и без това всичко е дигитално".

Показана в Zoom, презентацията рамкира познатата локдаун ситуация, като всичко е снимано в апартамента на Рисо в Милано. Виждаме едно холно шоу, докато си задаваме простия въпрос: "Добре, де, какво в края на краищата ще обличаме, когато всичко това свърши?". Отговорът на Марни и Франческо Рисо е: "кутюр надграден комфорт". Дали маркетинг машината на времето ще приеме този вариант е сложно да отгатнем, но дизайнерът остава верен на идеята си: "Дано не забравим това, което научихме в последната година. Идеята е да спрем да правим тъпи неща и гадни дрехи".

More Runway

Седмица на модата в Париж Есен/Зима 2024: простата гениалност на Miu Miu

Runway преди 1 месец

Не знаем как, но Miuccia Prada не спира да ни учудва, впечатлява и вдъхновява с желанието си да разглоби всяка колекция и всеки тоалет, независимо дали в Prada или Miu Miu, на неговите зъбчета и компоненти.