Следва

Lunchtime Shopping: чудни портмонета (от големите)

Giorgio Armani, Fall 2021, READY-TO-WEAR

Армани надживява спадове, кризи и несигурности както никой друг дизайнер в света

Runway преди 3 години

Запитан миналата година дали сегашната криза му напомня за времената на война, той отговаря: "Не точно." Можем да му вярваме, все пак Джорджо Армани е единственият действащ моделиер, живял през предвоенния период, който има ясни спомени от Втората световна война (роден е през 1934-та). В този ред на мисли дизайнерът отлично разбира понятието Мода на надеждата, което е чудесно въплатено в новата му колекция Есен/Зима 2021. Дрехите навяват същото спокойно усещане за продължаващ живот и естествено прилягаща елегантност, каквото усетихме и когато Армани стана първият дизайнер, който гласно заяви, че отменя шоуто си на Седмицата на модата в Милано преди точно една година, заради пандемията. Тогава изглеждаше стряскащо, но се оказа единственият интелигентен начин да посрещнем обстоятелствата без паника и с разумно изчакване.

"Направих колекцията с идеята за идващите по-добри времена", пише Армани в прессъобщението си, а от изобилието на женственост и нежност в дизайните разбираме, че тези по-добри времена се свързват с изконното в модата според Маестрото - естетика, превъзходно кроене, чувственост. Добавяме луксозните тъкани, в частност тежко падащата коприна и дискретния блясък плюс малко кристали за разкош и много кадифе, и започваме да виждаме постапандемичния етап в живота си като покана за парти.

След момента, в който на всички ни ежедневието се преобърна и разстоянието от работната стая до стаята за релакс, т.е. от единия край на хола до другия, се скъси неимоверно, темата за комфорта е очаквано водеща. Деструктурираните сака, за които е трудно да определим дали са жилетки, ризи, блейзъри или друго, които виждаме и при жените и при мъжете, меките тъкани, напластяването - всичко това опира до новия прочит на живота ни - повече вкъщи, по-малко навън.

"Цялата тази ситуация всъщност се оказа позитивна за мен, защото комфортът е нещото, което винаги е заемало първостепенно място в колекциите ми. Ако се чувствате удобно в дрехите си, веднага придобивате увереност. Но по-малкото и по-целенасочени дрехи не означават по-малко красота или по-малко елегантност. Важно е да помним, че ние все пак можем да изглеждаме елегантно, независимо че се обличаме по един по-неангажиращ и свободен начин. Аз съм убеден, че съвсем скоро животът ни ще се нормализира напълно, и когато се върнем към ритъма, с който сме свикнали, ще видим, че доста неща са се изменили, някои дори са отпаднали, но елегантността не е сред тях."

Двете ревюта - дамското и мъжкото, бяха представени отделно, макар че дизайн-процесът и за двете е вървял синергично и едновременно. Дизайнерът признава, че отправната точка за вдъхновението му е светлозелена статуя на горила, подарена му от сестра му. Освен че виждаме дефинирана в модните му предложения любов към животните - частният зоопарк на Армани в Брони е пълен с животинки - от фламинго до алпака, дрехите придобиват приятна фриволност и закачливост, когато се сетим, че фауната е великолепен източник на идеи. Богато украсеното пончо, симпатичните яки, платовете и кожите, имитиращи влечуги, елеците, прилични на хриле на риби и пр, са в ролята на пътеводители за Новата романтика.

"Модата е изненада, нали? Тя трябва да носи енергия, както и ирония. Доказателствата са много, включително собственият портрет на Джорджо, нарисуван от Боб Кригер, изобразен от кристали върху една от вечерните рокли. Тениски със същия портрет се харчат като топъл хляб в магазина Armani/Silos gift shop в Милано, от което ясно виждаме, че суперзвездният мърчъндайз в постпандемичните времена е нещото, което няма да фалира.

More Runway

Седмица на модата в Париж Есен/Зима 2024: простата гениалност на Miu Miu

Runway преди 2 седмици

Не знаем как, но Miuccia Prada не спира да ни учудва, впечатлява и вдъхновява с желанието си да разглоби всяка колекция и всеки тоалет, независимо дали в Prada или Miu Miu, на неговите зъбчета и компоненти.