Следва

Love to Quote: 30 дни до изборите, 30 цитата за повода

10 -те най-гръмки скандала на Оскарите

И тази година, с наближаването на датата, на която ще се раздават поредните Оскари, още повече предвид историческата номинация на Мария Бакалова за Най-добра актриса в поддържаща роля, тръпнем от радост, нетърпение и още нещо... 

Celebrities преди 3 години

Тази година церемонията, по очевидни причини, бе изместена от традиционния февруари за април, така че я чакаме на 25-то число. Дотогава остават 6 дни, усещаме приятна възбуда от очакването, имаме осезаеми надежди, че ще ни се случи голям повод за радост (дано!) и, логично, темата ни е преинтересна - от сутрешните оперативки до леки мисловни отнасяния, докато гледаме филми вечер, вкл. и доста от номинираните тази година заглавия.

Днес решаваме да си припомним някои много интересни факти от историята на Наградите - от напускане на водещия през сгрешени награди за Най-добър филм и гръмки политически изявления до притичвания по подиума в Адамово облекло. Следват някои от най-скандалозните прояви в сакралната вечер, които историята помни и вероятно ще помни завинаги. 

1940: Първата тъмнокожа носителка на Оскар Хати Макданиел е помолена да стои по-далеч от сцената

Играта на Хати Макданиел във филма "Отнесени от вихъра" й носи заслужено статуетката за Най-добра актриса в поддържаща роля. Тя е първата афроамериканка, носителка на Оскар. Само че, по време на церемонията, вместо актрисата да се присъедини към останалите си колеги от филма, тя е принудена да седи на маса в задната част на зала в хотел Аmbassador в Лас Вегас. Помолена е за това от организаторите. 

Хати не допуска инцидентът да развали настроението й и тя произнася трогателна благодарствена реч. "Искам да благодара на всеки, гласувал за мен. Чувствам се неловко, но винаги ще смятам този приз за измерител на това, което ще направя в бъдеще. Завинаги ще съм благодарна на расата си и на киноиндустрията", казва Макданиел, докато получава наградата. За съжаление, независимо че Хати е носителка на Оскар, последното й желание да бъде погребана в гробищата на Холивуд така и не е изпълнено, защото към момента на смъртта й все още действа официалната политика за расова сегрегация. През 1999 година на гробищата Hollywood Forever е поставен символичен кенотаф в памет на Хати. 

1958: Доналд Дък е признат за най-ужасният водещ на церемонията

Забравете за холограмата на Тупак на фестивала Coachella (2012 г.): през 1958 година един от водещите на церемонията е дисни-персонажът Доналд Дък (да, точно така). Героят от анимационните филми на студиото на Walt Disney излиза на сцената заедно с Боб Хоуп, Джак Лемън, Дейвид Нивън, Розалинд Ръсел и Джеймс Стюарт. Доналд, миличкият, често е наричан един от най-лошите водещи на всички времена, съответно подобно "анимационно безобразие" не е видяно на Оскарите повече. 

1973: Марлон Брандо се отказва от наградата

Марлон Брандо е удостоен с Оскар за ролята си на Вито Корлеоне в "Кръстникът". Само че звездата неочаквано бойкотира събитието и се отказва от наградата. Вместо да отиде на награждаването, той изпраща активистката, представител на коренното американско население Сашин Лекото Перо. Момичето излиза на сцената в национален костюм на индианците апачи и прочита изявлението на актьора: "Марлон Брандо ми повери честта да го представлявам на тази церемония и да ви кажа от негово име, че той, за съжаление, не може да приеме тази висока награда. Причината за това е съществуващото в днешно време в киноиндустрията отношение към американските индианци". 

В пълната реч, публикувана в New York Times, Брандо заявява: "Нашата киноиндустрия носи същата отговорност за унижението на индианците, като обществото в цялост. Ние им се подиграваме, изобразяваме ги като диваци и варвари, като врагове и въплащение на злото". До 1973 година главните роли във филмите за индианци се играят от бели актьори. 

Всъщност, Брандо не е първият, който се отказва от наградата за Най-добра мъжка роля - Джордж Кембъл Скот прави същото през 1971-ва (наградата му е присъдена за ролята в биографичната драма "Патън").

1974: Робърт Опел пробягва през сцената гол

Актьорите са хора, които буквално събличат душите си на екрана, но един човек решава да направи същото буквално. На 46-ата церемония за връчването на наградите Оскар, собственикът на художествена галерия и борец за правата на ЛГБТ Робърт Опел излиза на сцената, по-скоро изтичва на нея, съвършено гол. 

Водещият, актьорът Дейвид Нивън точно в този момент представя Елизабет Тейлър и се готви да й връчи наградата, когато ексцентричният мустакат мъж решава, че сега е неговият ред. 

Дейвид Нивън не се смущава ни най-малко, само се разсмива и отбелязва: "Вижте, колко интересно, човекът се раздава, съвсем гол, показвайки всичките си недостатъци, а всичко, което получава е само смях". Разбира се, целта на американския фотограф ни най-малко не е да разсмее залата. Събличайки се, идеята му е не да демонстрира недостатъците на тялото си, а да изрази протеста си срещу забраната за плажуването на нудисти по плажовете на Лос Анджелис. 

1993: Организаторите въвеждат забрана да се говори по политически теми

Не е тайна, че звездите обичат да правят политически изявления от сцената на Оскарите. Само че в един хубав ден, на Академията й писва от тях, до степен, в която, звездите, изказали се по темата, ги грози пожизнена забрана да посещават престижното мероприятие.

През 1993 година Ричард Гиър осъжда нахлуването на Китай в Тибет, а Сюзан Сарандън и Тим Робинс произнасят реч за това какво е отношението към ХИВ-позитивните хаитяни. Продуцентът на церемонията Гил Гейтс е толкова бесен, че им забранява да стъпват на наградите за срок от 20 години. Естествено, забраната скоро минава в забвение. Сарандън взима наградата за Най-добра женска роля точно три години по-късно, а Тим Робинс - За най-добра второстепенна мъжка роля през 2004-та. 

2003: Обвиненият в изнасилване Роман Полански става Най-добър режисьор

Роман Полански получава "Оскар" за най-добър режисьор през 2003 година, но не испява да получи наградата си лично. През 1977 година сценаристът се признава за виновен в изнасилването на 13-годишно момиче и е принуден да емигрира. Роман има интиман контакт със Саманта Геймър (с моминско име Гейли), докато я снима за френския Vogue в дома на актьора Джак Никълсън на Мълхоланд драйв в Лос Анджелис. В резултат, режисьорът е в затвора за 42 дни, след което избягва от САЩ, опасявайки се, че постигнатото съгласие със съда ще бъде отменено. През 2017-та, по молба на Саманта, делото е прекратено. По-рано тя споменава, че е простила на Полански за това, което е напрвал преди 40 години, което обаче  не прави възможно връщането на Полански в Щатите. Той и днес живее във Франция. 

2012: Саша Барън Коен разпръсква "праха" на Ким Чен Ир

Саша Барън Коен, известен с персонажите си Али Джи и Борат, дава интервю на Райън Сикрест точно преди церемонията през 2012 година. То започва доста невинно: актьорът разказва, че Садам Хюсеин го е посъветвал никога да не харчи прекалено много пари за чорапи. Но после комикът показва кутия, в която, по думите му, се намира прахът на Ким Чен Ир. Саша Барън Коен заявява, че последното желание на покойния северокорейски лидер е да присъства на церемонията за връчване на наградите "Оскар". След това посипва костюма на господин Сикрест и обявява: "Сега вече, когато хората ви попитат какво сте облекли, може да кажете: "Ким Чен Ир"". За радост, доста доста специфичен и много далечен от дипломацията стил, не довежда до нова световна война. 

2016: Движението #OscarsSoWhite набира небивали обороти

През януари 2016 година тъмнокожият режисьор Спайк Лий пише в туитър, че в продължение на две последователни години в списъка с актьори, номинирани за Оскар, няма нито един афроамериканец. Подкрепят го Джейда Пинкет-Смит, Уил Смит и други. Едни звезди  бойкотират церемонията, докато други излизат с гневни обръщения към Академията в социалните мрежи. Дава се началото на движението #OscarsSoWhite.

Тогава председателят на "Оскарите" се извинява, но за неколцина това е недостатъчно. Водещ на церемонията тогава е Крис Рок - той започва тържествената вечер с дълъг монолог, посветен на отсътствието на тъмнокожи кинодеятели в номинациите, и нарича Холивуд расистки. 

2017: Филмът "Ла-Ла Ленд" първо получава наградата за Най-добър филм, после му я взимат

Минаваме в 2017 година. На финала на церемонията актрисата Фей Данауей казва от сцената, че главната награда на Киноакадемията отива при триумфатора на вечерта - филма "Ла-Ла Ленд". Актьорите и екипа вече са се поздравили за честта и са в готовност да произнесат благодарствените си речи, когато в един момент продуцентът Джордан Хоровиц хваща микрофона и обявява, че всъщност победител е драмата "Лунна светлина". Налага му се неколкократно да обясни на зрителите и на ошашавените създатели на "Ла-Ла Ленд", че не се шегува. 

Уорън Бийти погрешка дава плика с името на победителя в номинацията "Най-добра женска роля", с която е удостоена Ема Стоун, която играе в "Ла-Ла-Ленд", откъдето идва и грешката. Това е един от най-гръмките скандали, свързани с наградите Оскар.

2019: Кевин Харт отказва да е водещ на церемонията

Американският актьор Кевин Харт е посочен за водещ на 91-ата ежегодна церемония за връчването на наградите на 4 декември 2018 година. Два дни по-късно обаче той съобщава на страницата си в тиутър, че се отказва от тази роля. "Не искам да отмествам вниманието в тази нощ, то се пада на многото невероятни и талантливи актьори", пише комикът. Работата е в това, че към Харт се сипят купища критики за публикувани от 2009 до 2011 година постове, в които той се изказва твърде неласкаво за представителите на ЛГБТ-обществото. Академията иска от него да се извини публично. Първоначално Кевин отказва да иска извинение, но по-късно признава, че не е бил прав и се извинява за "обидните си думи в миналото", с което обаче не приема да води церемонията. Заместник така и не е намерен, така че през 2019 година Оскарите минават без водещ. 

More Celebrities

Внезапно слабичката Кейти Пери и пак ли за онова лекарство става въпрос

Celebrities преди 1 ден

Кейти Пери и силно вталената й фигура, демонстрирана в прозрачна мрежеста рокля на музикалните награди iHeartRadio 2024 възбудиха добре познатия ни шум около "обичайния заподозрян" - Оземпик. 

Pre-Fall 2024 на Dior и всички звездни гости на Мария Грация Кюри

Celebrities преди 1 ден

На 15 април в Ню Йорк беше показана предесенната колекция на френската модна къща Dior. Творческият директор Мария Грация Кюри събра на първия ред куп на шоуто в Бруклинския музей куп звездни посланици на марката.