10 -те най-гръмки скандала на Оскарите

10 -те най-гръмки скандала на Оскарите

И тази година, с наближаването на датата, на която ще се раздават поредните Оскари, още повече предвид историческата номинация на Мария Бакалова за Най-добра актриса в поддържаща роля, тръпнем от радост, нетърпение и още нещо... 

Тази година церемонията, по очевидни причини, бе изместена от традиционния февруари за април, така че я чакаме на 25-то число. Дотогава остават 6 дни, усещаме приятна възбуда от очакването, имаме осезаеми надежди, че ще ни се случи голям повод за радост (дано!) и, логично, темата ни е преинтересна - от сутрешните оперативки до леки мисловни отнасяния, докато гледаме филми вечер, вкл. и доста от номинираните тази година заглавия.

Днес решаваме да си припомним някои много интересни факти от историята на Наградите - от напускане на водещия през сгрешени награди за Най-добър филм и гръмки политически изявления до притичвания по подиума в Адамово облекло. Следват някои от най-скандалозните прояви в сакралната вечер, които историята помни и вероятно ще помни завинаги. 

1940: Първата тъмнокожа носителка на Оскар Хати Макданиел е помолена да стои по-далеч от сцената

Играта на Хати Макданиел във филма "Отнесени от вихъра" й носи заслужено статуетката за Най-добра актриса в поддържаща роля. Тя е първата афроамериканка, носителка на Оскар. Само че, по време на церемонията, вместо актрисата да се присъедини към останалите си колеги от филма, тя е принудена да седи на маса в задната част на зала в хотел Аmbassador в Лас Вегас. Помолена е за това от организаторите. 

Хати не допуска инцидентът да развали настроението й и тя произнася трогателна благодарствена реч. "Искам да благодара на всеки, гласувал за мен. Чувствам се неловко, но винаги ще смятам този приз за измерител на това, което ще направя в бъдеще. Завинаги ще съм благодарна на расата си и на киноиндустрията", казва Макданиел, докато получава наградата. За съжаление, независимо че Хати е носителка на Оскар, последното й желание да бъде погребана в гробищата на Холивуд така и не е изпълнено, защото към момента на смъртта й все още действа официалната политика за расова сегрегация. През 1999 година на гробищата Hollywood Forever е поставен символичен кенотаф в памет на Хати. 

1958: Доналд Дък е признат за най-ужасният водещ на церемонията

Коментари: 0

За да коментираш, е необходимо да влезеш в профила си. Ако все още нямаш такъв, използвай линка "Регистрация" по-долу.