Следва

Chloè, Fall 2021, READY-TO-WEAR

Бойко Борисов като Марлон Брандо: цветната история на черното кожено яке

Марлон Брандо вдъхновява множество градски битки през 1953 г. като лидер на мотоциклетната банда "Джони" във филма „Дивият"

All fashion преди 3 години

Константното удоволствие, с което Министър-председателят Бойко Борисов носи навсякъде черното си кожено яке, главен герой на множеството му пътувания и инспекции, ни накара да обърнем поглед назад към историята и да преговорим на какво тази толкова емблематична дреха е символ. В материала надолу следват епизодите на нейното раждане (на дрехата, синоним на секс, бунт, непокорство и характер), превръщането й в синоним на мачизма и лидерството, и начинът, по който Б.Б. интерпретира всичко това.  

Кога и как черното кожено яке се превръща в толкова важна дреха без аналог? Носейки яке на нюйоркската фирма Schott, модел "Perfecto", Брандо лансира стил, който ще повлияе субкултурата на омазаните в грес моторджии, на пънкарите, както и на онези младежи, които се бунтуват срещу утвърдената в Америка култура след Втората световна война.

Преди черното кожено яке да заживее миролюбиво в гардероба ни, погаждайки се с останалите по-безобидни модни находки, то е почетната броня, носена от недотам нежните мъже, които бродят из мрачните покрайнини на разбуненото общество. Оригиналният силует на BLJ(Black Leather Jacket) всъщност е привнесен от немски пилоти-изтребители, както през Първата, така и през Втората световна война. През 30-те и 40-те години, американската армия последва примера и кожените якета стават стандартна униформа на американските войници и полиция. Не след дълго обаче гражданите и уличните "остриета" ще завладеят този талисман на властта. 

„Навлечените в кожа бабаити всяват страх в сърцата на цивилните, но и в сърцата на ченгетата, докато скитат из градовете с крещяща непочтителност."

Моторджиите са първите, които забелязват утилитарната стойност на черното кожено яке, тъй като благодарение на устойчивостта му, неизбежните им близки срещи с чакъла са белязани от свирепи ожулвания по лицевата черна кожа, а не по сравнително крехката им плът. През 1928 г. дизайнерът от Ню Йорк Ървинг Шот представя модела „Perfecto" с цип и колан, който царува като идеалния BLJ силует десетилетия напред. Тъй като дизайнът на Шот първоначално се разпространява от Харли-Дейвидсън, „Perfecto" скоро се превръща в обруленото от ветрове и бензинови пари знаме, издигано от най-злобните мотоциклетни банди, най-вече прословутите Hells Angels.


Ървинг Шот

Членовете на "Черната пантера" се бронират във високо закопчано с цип яке от черна кожа, за да създадат устойчив, унифициран дрескод на създадения от тях фронт в края на 60-те и началото на 70-те. Тази снимка, която в момента се продава в eBay, показва лидерите на "Черната пантера" Боби Сийл и Хюи П. Нютон, въоръжени до зъби и облечени в черните си кожени якета със запазената марка на бандата.


(сн.eBay)

В действителност, опакованите от глава до пети в кожа улични бандити всяват страх в сърцата както на цивилни, така и на ченгета, тъй като скитат из градовете с влудяваща здравия разум и морал непочтителност. През 1953 г. страховитият образ на мотоциклетната банда е запечатан кинематографично в лентата „Дивият" на Ласло Бенедек, с младия Марлон Брандо в главната роля. Докаран в „Perfecto" на Шот, Брандо с поразяваща лекота пребива сексапилния лидер на конкурентна байкърска банда. Следователно, черното кожено яке е издигнато на национално ниво като емблема на бунтовните младежи, а Брандо е наречен "лошото момче на големия екран". 

След появата си в Холивуд, черното кожено яке губи част от страховитостта си, тъй като е припознато от тълпи крайградски хлапета, които искат да се правят на големи и страшни, и то става част от ежедневния им дрескод. Въпреки това, мрачният му и подривен имидж се поддържа в покрайнините, сред работническата класа, а по-късно и от членовете на "Черната пантера". Тъй като прекалено безобидното хипи движение е изтласкано към 60-те, пънк рокът се превръща в убежище за обезверените младежи през следващото десетилетие. Справедливо узрели с враждебност и нихилизъм, ранните пънкари като Джоуи Рамоне и Сид Вишъс (ръководени от апологетите на пънка, Вивиън Уестууд и Малкълм Макларън) бързо прегръщат гладката лицева кожа на "модния аутсайдер" . И така, факлата е предадена на модната инсустрия. Този път обаче BLJ най-накрая получава благоволението на жените. Джоан Джет, Деби Хари и Пати Смит са само част от дамите в музикалния бизнес, които се наслаждават на тази андрогинна кожена броня.


Деби Хари

Може би задължителното усещане за риск, грубост и безотговорност, с които се асоциира износеното черно кожено яке е това, което го прави толкова съблазнително. Може би илюзията за неуловимост, предоставена на потребителя, е това, което вдъхновява неговата унисекс привлекателност. Каквото и да е обяснението, изглежда съвсем логично, че BLJ намира пътя си до сексуализираните модни върхове. Първоначално вдъхновени от гореспоменатите парчета на Harleys, в които кожата е издигната на пиедестал, те се появяват в края на 50-те години и продължават да процъфтяват до днес.

Разбира се, кожата също често се свързва със сексуално доминиране и фетишизъм в по-голямата общност на BDSM. През 2020 г. черната кожа остава основен елемент на всеки гей парад, независимо от това как участниците се идентифицират, сексуално и/или по пол. В този смисъл кожената броня продължава да прикрива раменете на онези, които карат площадите да стават все по-големи.



След всичко, разказано дотук, обобщаваме накратко дрехата на премиера. За разлика от твърде секси якето на Брандо, това на Борисов е с по-свободен и издължен силует.

Правят впечатление декоративните елементи по шева, удобните обемни странични джобове, както и пухената вътрешна част. Факт е, че коженото яке приляга на Борисов идеално - небрежното му фриволно поведение по различни инспектирани обекти сякаш изисква точно това като внушение от начина на обличане - лекота, липса на прекалено вглеждане, дори пасване на физическите характеристики. Ако трябва да сравним бившата leather визия на господин премиера от времената му на Главен секретар на МВР, налице са скъсяване на дължината, известна скромност, както и по-малко модна пушилка, т.е. търсен ефект на небрежност и работоспособност, а не на мачизъм и сила.

Премиерът комбинира якето си с всичко, което има в гардероба, основно блузи с дълъг ръкав в разнообразни цветове и като правило го носи разкопчано.

Характерен факт е също, че досега нито веднъж не го е подарил, за разлика от едно от по-униформените си сака, което преди дни смени импровизирано собственика си. Щастливецът Янислав Великов, работник на строящия се участък на магистрала Хемус и общински съветник от ГЕРБ, получи дрехата, ведно със запалка в джоба, след направен комплимент, че сакото на Борисов е много хубаво. Черното кожено яке е все още върху премиера, но ако всe пак реши да го подари, ние сме първи в списъка - това е реликва, не просто яке от лицева телешка кожа с подплата. По изчисления, вероятната му пазарна цена е около 1000 лева. Но емоционалната му и историческа натовареност го правят артикул без аналог.


Издължена версия на BLJ, 2010г., сн. Булфото

More All fashion

Аксесоарен флирт: тези 9 модела

All fashion преди 2 дни

И нека сезонът на слънчевите очила, освен да започне, да приеме точно определени форми и окраски: сърца, цветя, животински щампи. Най-добрите модели на Лято 24 следват, като гарантираме, че ще издигнат на друго ниво всяка визия, дори и най-семплата.