Бойко Борисов като Марлон Брандо: цветната история на черното кожено яке

Бойко Борисов като Марлон Брандо: цветната история на черното кожено яке

Марлон Брандо вдъхновява множество градски битки през 1953 г. като лидер на мотоциклетната банда "Джони" във филма „Дивият"

Константното удоволствие, с което Министър-председателят Бойко Борисов носи навсякъде черното си кожено яке, главен герой на множеството му пътувания и инспекции, ни накара да обърнем поглед назад към историята и да преговорим на какво тази толкова емблематична дреха е символ. В материала надолу следват епизодите на нейното раждане (на дрехата, синоним на секс, бунт, непокорство и характер), превръщането й в синоним на мачизма и лидерството, и начинът, по който Б.Б. интерпретира всичко това.  

Кога и как черното кожено яке се превръща в толкова важна дреха без аналог? Носейки яке на нюйоркската фирма Schott, модел "Perfecto", Брандо лансира стил, който ще повлияе субкултурата на омазаните в грес моторджии, на пънкарите, както и на онези младежи, които се бунтуват срещу утвърдената в Америка култура след Втората световна война.

Преди черното кожено яке да заживее миролюбиво в гардероба ни, погаждайки се с останалите по-безобидни модни находки, то е почетната броня, носена от недотам нежните мъже, които бродят из мрачните покрайнини на разбуненото общество. Оригиналният силует на BLJ(Black Leather Jacket) всъщност е привнесен от немски пилоти-изтребители, както през Първата, така и през Втората световна война. През 30-те и 40-те години, американската армия последва примера и кожените якета стават стандартна униформа на американските войници и полиция. Не след дълго обаче гражданите и уличните "остриета" ще завладеят този талисман на властта. 

„Навлечените в кожа бабаити всяват страх в сърцата на цивилните, но и в сърцата на ченгетата, докато скитат из градовете с крещяща непочтителност."

Моторджиите са първите, които забелязват утилитарната стойност на черното кожено яке, тъй като благодарение на устойчивостта му, неизбежните им близки срещи с чакъла са белязани от свирепи ожулвания по лицевата черна кожа, а не по сравнително крехката им плът. През 1928 г. дизайнерът от Ню Йорк Ървинг Шот представя модела „Perfecto" с цип и колан, който царува като идеалния BLJ силует десетилетия напред. Тъй като дизайнът на Шот първоначално се разпространява от Харли-Дейвидсън, „Perfecto" скоро се превръща в обруленото от ветрове и бензинови пари знаме, издигано от най-злобните мотоциклетни банди, най-вече прословутите Hells Angels.


Ървинг Шот

Членовете на "Черната пантера" се бронират във високо закопчано с цип яке от черна кожа, за да създадат устойчив, унифициран дрескод на създадения от тях фронт в края на 60-те и началото на 70-те. Тази снимка, която в момента се продава в eBay, показва лидерите на "Черната пантера" Боби Сийл и Хюи П. Нютон, въоръжени до зъби и облечени в черните си кожени якета със запазената марка на бандата.


(сн.eBay)

В действителност, опакованите от глава до пети в кожа улични бандити всяват страх в сърцата както на цивилни, така и на ченгета, тъй като скитат из градовете с влудяваща здравия разум и морал непочтителност. През 1953 г. страховитият образ на мотоциклетната банда е запечатан кинематографично в лентата „Дивият" на Ласло Бенедек, с младия Марлон Брандо в главната роля. Докаран в „Perfecto" на Шот, Брандо с поразяваща лекота пребива сексапилния лидер на конкурентна байкърска банда. Следователно, черното кожено яке е издигнато на национално ниво като емблема на бунтовните младежи, а Брандо е наречен "лошото момче на големия екран". 

След появата си в Холивуд, черното кожено яке губи част от страховитостта си, тъй като е припознато от тълпи крайградски хлапета, които искат да се правят на големи и страшни, и то става част от ежедневния им дрескод. Въпреки това, мрачният му и подривен имидж се поддържа в покрайнините, сред работническата класа, а по-късно и от членовете на "Черната пантера". Тъй като прекалено безобидното хипи движение е изтласкано към 60-те, пънк рокът се превръща в убежище за обезверените младежи през следващото десетилетие. Справедливо узрели с враждебност и нихилизъм, ранните пънкари като Джоуи Рамоне и Сид Вишъс (ръководени от апологетите на пънка, Вивиън Уестууд и Малкълм Макларън) бързо прегръщат гладката лицева кожа на "модния аутсайдер" . И така, факлата е предадена на модната инсустрия. Този път обаче BLJ най-накрая получава благоволението на жените. Джоан Джет, Деби Хари и Пати Смит са само част от дамите в музикалния бизнес, които се наслаждават на тази андрогинна кожена броня.


Деби Хари

Може би задължителното усещане за риск, грубост и безотговорност, с които се асоциира износеното черно кожено яке е това, което го прави толкова съблазнително. Може би илюзията за неуловимост, предоставена на потребителя, е това, което вдъхновява неговата унисекс привлекателност. Каквото и да е обяснението, изглежда съвсем логично, че BLJ намира пътя си до сексуализираните модни върхове. Първоначално вдъхновени от гореспоменатите парчета на Harleys, в които кожата е издигната на пиедестал, те се появяват в края на 50-те години и продължават да процъфтяват до днес.

Разбира се, кожата също често се свързва със сексуално доминиране и фетишизъм в по-голямата общност на BDSM. През 2020 г. черната кожа остава основен елемент на всеки гей парад, независимо от това как участниците се идентифицират, сексуално и/или по пол. В този смисъл кожената броня продължава да прикрива раменете на онези, които карат площадите да стават все по-големи.

Коментари: 0

За да коментираш, е необходимо да влезеш в профила си. Ако все още нямаш такъв, използвай линка "Регистрация" по-долу.