Следва

Как да напълнеем здравословно

Еко зеленчуци отглеждат в задния си двор в Белия дом

Не цветя а зеленчуци! Красивите градинки пред къщите ни вече имат двойно приложение. Градската зеленина...

преди 14 години

Не цветя а зеленчуци! Красивите градинки пред къщите ни вече имат двойно приложение. Градската зеленина завършва на масата – от Щатите до Лондон.

Тикви, маруля, краставички, копър, спанак, картофи, грах, горски плодове и още много други са само част от зеленчуците, които ще се появят на масата в Белия Дом (без репички, защото Президентът не ги обича).

Новото тук е, че този път няма да бъдат доставени, а отгледани изцяло в White House kitchen garden, едно малко каре от 100 квадратни метра в двора на къщата (видимо за туристите), за първи път направено от Елинор Рузвелт по времето на Втората Световна Война, с което убеждава милиони американци да отглеждат плодове и зеленчуци в задните дворове на къщите си.

Инициативата сега е оглавявана от госпожа Обама – вдъхновена от петиция подписана от хиляди и спонсорирана от thewhofarm.org – не е само една симпатична зелена идея, но отива и отвъд символизма, за да подскаже нов начин за добруване на обществото: „освен, че ще се грижи за масата на първото семейство и неговите гости, отглежданото ще бъде предоставяно и на нуждаещите се във Вашингтон” – казва Дейниъл Саймън, основател на TheWhoFarm.

“Това е и добър повод да покажем на децата важността на здравословната храна на масата и да изградим съзнание и необходимост от качествени хранителни продукти”.

Президентският двор обаче не е единствен пример за преобразяването на гражданите в „творци в зелено”.

Изморен от ежедневната картинка на зелените полянки пред всеки американски дом, Фриц Хаг – архитект и дизайнер – решил да обяви война на разхищението на плодородна земя, с предложението си зелената ливада да се замени с насаждения – като начало на борбата със световния глад.

И за да разкаже за тази своя битка написва и книгата “Edible estates: attack on the front lawn” или просто – модифицирай ливадата в нива!

„Идеята не е нова. Още от деветнадесети век заможните семейства са били единствените, които могат да си позволят зелена трева в дворовете. Средната класа оползотворявала плодородната земя в дворовете си, за да отглежда различни култури и изхранва семейството. Пространството в града е все по- малко и не можем да продължим да си позволяваме лукс в лицето на декоративните градинки: трябва да отглеждаме храна в дворовете си, близо до нас, да помислим и за ползата от парковете – от една страна запазваме зеленината, но допълнително от нея може да се извади и полза.”


Такова радикално мнение, ако щете и доста новаторско, намира своите последователи и в Европа. Като се има предвид, че отглеждането на плодове и зеленчуци в рамките на града позволява не само спестяване за семейния бюджет, но и по-малко емисии въглероден диоксид за транспорт.

Кметът на Лондон например в асоциация с Capital Growth реши да отдели част от обществените зелени площи за отглеждане на хранителни култури, които в последствие да се използват за нуждите на обществени мероприятия.

Бъдещето?
Разпределение на земята, мрежа от хора с власт, които раздават земя на тези, които нямат - като в замята имат право на част от добивите. Модерно – абсолютно, няма две мнения! 21 век – век на Феодалното Възраждане?!? Някой да има нещо да допълни?
 

More from View Sofia

More