Защо пълнеете, след като практически не ядете нищо

Защо пълнеете, след като практически не ядете нищо

За натрупването на килограми има причини, различни от редовното и обилно хранене. Сигурни сме, че някой от точките по-долу ще ви накарат да пренаредите приоритетите си

1. Спите малко

Ако сте недоспали една-две нощи, няма нищо страшно, но ако това се случва постоянно, целият организъм започва да страда, включително и фигурата. Връзката между недостатъчния сън и пълнеенето е доказана научно, още повече, че е съвсем директна: колкото повече си буден, толкова повече ядеш. При това, организмът не успява да се възстанови през кратките часове нощен сън, нарушават се циркадните ритми, а с тях и метаболизмът и производството на хормона грелин (яде ти се повече) и лептин (който контролира насищането).

via GIPHY

Решението: установете график на съня си, лягайте и ставайте в един и същи час, изключете мобилните устройства и компютъра поне час преди да си легнете, а храната трябва да е минимум 2-3 часа преди това. Не пийте кафе вечер, обратно на тезата на Карин Ройтфелд.

2. Под стрес сте

Умението да се справяме с него носи безспорни ползи на здравето ни. Повишеното ниво на кортизол обаче допринася за превръщането на стреса в хроничен, а резултатът е прост и неприятен - наддаване на тегло (и не само). Организмът преминава на авариен режим на работа, респективно необходима му е допълнително енергия. Кортизолът освен това влияе на циркадните ритми.

Решението: медитация, дълбоко дишане и каквото още ви помага на лично ниво да се справяте със стреса. И в никъкъв случай не забравяйте за съня!

3. В депресия сте

Много антидепресанти допринасят за натрупването на килограми, следователно от извънредна важност е да се подберат такива, разбира се, при доказана необходимост от приемането им, при които този ефект е минимализиран. Самата депресия също не щади фигурата: мнозина неосъзнато се стремят да "изядат" връхлитащите ги изпитания.

via GIPHY

Решението: спортът е невероятно полезен в тези случаи, подкрепата от приятел - също. Важна е и консултацията с лекар по отношение на прилаганото лечение, което следва веднага да се замени, ако се наблюдава напълняване.

4. Взимате неправилните лекарства

Коментари: 0

За да коментираш, е необходимо да влезеш в профила си. Ако все още нямаш такъв, използвай линка "Регистрация" по-долу.