Следва

Седмичен ХОРОСКОП - 08.03 - 14.03

Защо пълнеете, след като практически не ядете нищо

За натрупването на килограми има причини, различни от редовното и обилно хранене. Сигурни сме, че някой от точките по-долу ще ви накарат да пренаредите приоритетите си

Health преди 3 години

1. Спите малко

Ако сте недоспали една-две нощи, няма нищо страшно, но ако това се случва постоянно, целият организъм започва да страда, включително и фигурата. Връзката между недостатъчния сън и пълнеенето е доказана научно, още повече, че е съвсем директна: колкото повече си буден, толкова повече ядеш. При това, организмът не успява да се възстанови през кратките часове нощен сън, нарушават се циркадните ритми, а с тях и метаболизмът и производството на хормона грелин (яде ти се повече) и лептин (който контролира насищането).

via GIPHY

Решението: установете график на съня си, лягайте и ставайте в един и същи час, изключете мобилните устройства и компютъра поне час преди да си легнете, а храната трябва да е минимум 2-3 часа преди това. Не пийте кафе вечер, обратно на тезата на Карин Ройтфелд.

2. Под стрес сте

Умението да се справяме с него носи безспорни ползи на здравето ни. Повишеното ниво на кортизол обаче допринася за превръщането на стреса в хроничен, а резултатът е прост и неприятен - наддаване на тегло (и не само). Организмът преминава на авариен режим на работа, респективно необходима му е допълнително енергия. Кортизолът освен това влияе на циркадните ритми.

Решението: медитация, дълбоко дишане и каквото още ви помага на лично ниво да се справяте със стреса. И в никъкъв случай не забравяйте за съня!

3. В депресия сте

Много антидепресанти допринасят за натрупването на килограми, следователно от извънредна важност е да се подберат такива, разбира се, при доказана необходимост от приемането им, при които този ефект е минимализиран. Самата депресия също не щади фигурата: мнозина неосъзнато се стремят да "изядат" връхлитащите ги изпитания.

via GIPHY

Решението: спортът е невероятно полезен в тези случаи, подкрепата от приятел - също. Важна е и консултацията с лекар по отношение на прилаганото лечение, което следва веднага да се замени, ако се наблюдава напълняване.

4. Взимате неправилните лекарства

Някои противозачатъчни таблетки, някои хормони, стероиди и бета-блокери способстват наддаването на тегло, защото директно влияят на апетита и метаболизма.

Решението: да подберем такива, които нямат подобни странични ефекти.

5. Чревните бактерии работят лошо

Ако чревната флора е нарушена (например, след антибиотично лечение или употребата на много сладки храни), това директно води до напълняване.

via GIPHY

Решението: пробиотици по избор, голямо количество вода, полезна храна. Ако нищо не помага, консултацията с лекар е задължителна.

6. Не ви достигат полезни вещества

Ниското ниво на магнезий, желязо или витамин D пречи на нормалната работа на организма и забавя метаболизма. Да вдигнат нивото на енергия много от нас пробват с помощта на кофеин, сладко или прости въглехидрати.

Решението: прием на желязосъдържащи храни - червено месо и спанак, например, орехи - богати на магнезий, и отделно витамин D на капки, за да сме сигурни, че стойностите, които приемаме, са достатъчни.

7. Остарявате

Уви, това е неизбежно. С годините метаболизмът се забавя, затова е изключително важно движението, разбира се, и спортът.

via GIPHY

Решението: да открием упражненията, които ни пасват, да ядем повече плодове и да пием повече вода.

8. Ядете през нощта

Изследвания доказват, че нощното хранене е много вредно. На практика така поемаме калории, от които тялото ни не се нуждае. Да не говорим, че в този отрязък от денонощието, храносмилането е много забавено и ние просто трупаме количество съдържимо в стомаха, от което има единствено и само вреда.

via GIPHY

More Health

Детокс напитката, която топи мазнините за 14 дни

Health преди 1 месец

Търсите решение за изгаряне на мазнини и възстановяване на силуета за само 14 дни? Не търсете повече! Ето една магическа детокс напитка, която, ако включите в ежедневната си рутина, ще стимулирате метаболизма и ще постигнете целта си, ако тя е здравословно отслабване.