Следва

Beauty Starter: Аня Тейлър-Джой, вампирското червило, боядисаната коса и светлите мигли

ОК ли е, или не е ОК да се ваксинираме, ако имаме дерма-филъри?

Случаите на хора с естетични филъри по себе си, които са се ваксинирали срещу Ковид и са изпитали доста неприятни странични ефекти, са потвърдени. Защо и как, следва мнението на специалист дерматолог  

Face преди 3 години

Някои хора се чувстват комфортно, стареейки грациозно, докато други предпочитат да задържат младостта, като използват дермални филъри. Целта да се запазим "свежи", независимо от 30-те, 40-те, 50-те, е обичаен приоритет на времето, в което живеем. Филърите действат безапелационно при изглаждането на несъвършенства: бръчки, трапчинки,  фини линии, неестествен релеф на кожата, като същевременно дават естествено сияен ефект, както писахме ТУК.

via GIPHY

Напоследък обаче има сведения за хора с дермални филъри, които чувстват подуване на лицето или устните след... ваксинация срещу коронавирус. Хм... Нима двете неща са несъвместими? Непрепоръчителна ли е ваксината, ако обмисляме филър или вече имаме? Четем надолу ескпертното мнение на дерматолога Шилпи Хетарпал.  

Защо хората избират филъри изначално?

Дермалните филъри са минимално увреждащи кожата, докато видимо подобряват вида на лицето, затова и все повече хора се обръщат към тях, за да се борят с признаците на стареене. С напредването на възрастта губим виталността и плътния овал на лицата си, в резултат на което лицевите мускули се приближават към повърхността на кожата - фините лини и несъвършенствата в околоочната зона са първият признак на това. Дермалните филъри правят лицето да изглежда по-оформено, жизнено и изгладено от всички тези неприятни фактори, които, да си го кажем, не понасяме.

Д-р  Хетарпал обяснява следното: "По-голямата част от дермалните филъри, които използваме, са направени от хиалуронова киселина. Това е компонент, който се намира в кожата, но с течение на времето - заради възрастта, слънчевите щети и други генетични фактори - губим известно количество от хиалуронова киселина в кожата си. Дермалните филъри позволяват да се компенсира загубеното. Така че, ако някой иска да добави малко повече форма и закръгленост към устните или пълнота в бузите и скулите, избира именно хиалуронови филъри. С тях изглеждаме по-млади, по-привлекателни или просто по-естествени - като по-млада версия на себе си."

Често срещани видове дермални филъри

Дермални филъри на основата на хиалуронова киселина 
Филърите с хиалуронова киселина често се използват за подобряване на контура на кожата и намаляване появата на белези, наранявания или бръчки. 

Дермални филъри на основата на калциев хидроксилапатит
Калциевият хидроксилапатит е минералоподобно съединение, което се намира естествено в костите. Използва се за запълване на тежки лицеви гънки и области, изцяло загубили плътност и блясък. Калциевият хидроксилапатит е използван за първи път в стоматологията и реконструктивната хирургия и има репутацията на много ефективен и безопасен компонент.

Дермални филъри на основата на полиалкилимид 
Полиалкилимидът е полупостоянен дермален филър и се използва за запълване на по-дълбоки бръчки и белези, изключително тънки устни, загубили изразителността си скули и челюстна линия.

Кожни пълнители на основата на млечна киселина
Полимолочната киселина помага на организма да произвежда колаген. Този тип дермален пълнител се нарича стимулатор. Киселината е нетоксична, биоразградима и се използва като материя за хирургични конци от десетилетия.


Защо няма смисъл от продуктите с колаген и как да стимулираме продукцията на магичния белтък


Дермални филъри на основата на полиметил-метакрилатни микросфери (PMMA)
PMMA се считат за полупостоянен пълнител и най-често се използват за лечение на средно до дълбоки бръчки, гънки, сериозни белези. Тях избират хората, които искат по-трайно решение на кожни проблеми.

Какво показват проучванията

През декември миналата година Агенцията за контрол на храните и лекарствата съобщава, че двама души са изпитали значително подуване на лицето след поставяне на ваксини срещу коронавирус. На единия от тях е поставен филър шест месеца преди да бъде ваксиниран. Отокът настъпва ден след ваксинацията. В другия случай филърите са сложени само две седмици преди ваксинацията, а нежеланата реакция идва два дни след. Трети човек сигнализира за подуване на устните два дни след ваксинацията, без да уточнява от колко време има филър в устните. 

"Срещала съм пациенти, които са получили нежелани реакции ведно с ваксината, като филърите са били поставени между седмици и години преди това. В един от случаите процедурата е правена през 2018-та и все пак имаше подуване след ваксинация. Така че изглежда, че страничният ефект може да дойде във всеки един момент, тъй като филърите остават в кожата много по-дълго, отколкото си мислим“, разказва Хетарпал.

Необичайни ли са тези реакции?

Според  лекаря "Това не е нещо ново. При ваксини срещу грип, други бактериални/вирусни заболявания или стоматологични процедури, това е обичайна имунологична реакция. И тя не е алергична, а инфекциозна. Това е просто отговор на имунната система, при който подуването се появява на места, където хората имат или някога са имали филъри."

Но все пак има причина за притеснение: "Обикновено става много рядко. През последните осем години от моята практика съм имала трима или четирима пациенти, болни от пневмония или с  бъбречна инфекция - всички те изпитваха подуване там, където са им сложени дермални филъри. Когато говоря с пациенти за филъри, аз им обяснявам, че въпреки че проучванията предполагат, че дермалните филъри остават около 12 месеца, те могат да бъдат в телата и много по-дълго от това. Третираната зона също е от значение; например области като устните са много подвижни , така че филърите там не издържат толкова дълго, колкото тези в по-неподвижни части на тялото."

Д-р  Хетарпал добавя, че при случаите, на които е била свидетел, пациентите са лекувани с антихистамини, орални стероиди или просто са изчакали реакцията да премине. Ако такава се случи на вас, тя силно препоръчва незабавно да уведомите дерматолог, за да сте наясно какво се случва и да чуете най-добрия начин за действие.

В края на краищата да слагаме ли филъри сега?

Като се има предвид, че само трима участници в проучването (от общо 15 184 души) са пострадали от нежелани реакции, свързани с наличието на филъри, и това, което разказва от първа ръка д-р  Хетарпал, се уверяваме, че все още е предимно безопасно да слагаме филъри, като те не би трябвало да засегнат ефекта от ваксината. Американското общество за дерматологична хирургия дори насърчава своите членове да продължат настоящите практики по отношение на дермалните филъри.

via GIPHY

More Face