Следва

Отворено писмо от Рут Колева

100 филма, които ЗАДЪЛЖИТЕЛНО гледаме поне веднъж в живота си: третите 25

3/4 

Movies & TV преди 3 години

Три четвърти от хората по света вярват, че щастието е по-ценно от парите. Три четвърти тотално отказват да се изолират у дома през последната година. Три четвърти от кафето в световен мащаб се консумира в Америка. Казваме тези привидно случайни факти, защото третата четвърт на поредицата ни за вечни, задължителни и неминуемо интересни филми, които всеки трябва да гледа, е тук. Ако се чудите дали тези неща имат значение, следващите продукции са ваш'то доказателство. Ще се видим пак другия петък с част последна... 


100 филма, които ЗАДЪЛЖИТЕЛНО гледаме поне веднъж в живота си: първите 25


100 филма, които ЗАДЪЛЖИТЕЛНО гледаме поне веднъж в живота си: вторите 25


Момиче за всичко (1940)

Кари Грант и Розалинд Ръсел играят бивша семейна двойка - той редактор, а тя - разследващ журналист - която трябва да се обедини за една последна задача. Разбира се, фактът, че той я е наел точно след като е разбрал, че е сгодена за някой нов, може да има нещо общо с това. Филмът е весел и химията помежду им е пленителна.

Лудия Макс: Пътят на яростта (2015)

Този австралийски филм за дистопичните случвания през 80-те години просто няма право да бъде толкова добър, колкото е. Не само това, но тази приказка за пустош, населена с кръвожадни (буквално) шофиращи банди, се оказва доста феминистка в края на краищата (благодарим, Чарлийз Терон).

Кери (1976)

Сиси Спейсик е Кери - тормозена млада жена, която развива телекинетични способности точно навреме за абитуриентския си бал. Сладко. Но после всичко се превърща в стабилна кървава баня. Знаем, че не трябва да оправдаваме насилието, но за клетата Кери правим изключение, все пак съучениците й заливат нея (и абитуриентската й рокля) със свинска кръв... Заслужава малко съчувствие, нали?

Да убиеш присмехулник (1962)

Скаут Финч разказва историята за това как баща й, Атикус, адвокат от малък град в Южните Щати, защитава неправомерно обвинен чернокож. Филмът е адаптация на любимия роман на Харпър Лий. Грегъри Пек е в ролята на Атикус Финч и тя е толкова фундаментална за него, че ситуацията е като тази с Даниъл Радклив, но през 60-те. 

Професия блондинка (2001)

Ако искате вярвайте (ние не искаме), но този филм влезе в животите ни преди цели 17 години...  Време е да го гледаме пак - просто да си припомним еволюцията на Рийз Уидърспун и нейната невероятна актьорска игра.

Lady Bird (2017)

Филмът на Грета Гъруиг получава множество номинации Оскар, и то с основателна причина. Всеки тийнейджър, израснал в предградията, може да се свърже с този филм на дълбоко ниво. Зрителите често го намират за подобен на комедийната драма от 2002-та "Истинските жени имат извивки" - което също е страхотно.

Принцесата на покера (2017)

Невероятно талантливата Джесика Частейн играе Моли Блум, 26-годишна скиорка от олимпийска класа, която управлява най-ексклузивното покер събитие на годината - високи залози и световен интерес - това са думите за съответното събитие. Но Моли става цел номер едно на ФБР. Американската криминална драма е също толкова смразяваща, колкото и очарователна.

Имате поща (1998)

С участието на Том Ханкс и Мег Райън, тази романтична драма от 1998-ма разказва историята на двама съперници, собственици на квартални книжарници, които абсолютно се мразят в реалния живот, след това се влюбват онлайн и добре... няма да спойлваме повече. 

Звукът на музиката (1965)

Джули Андрюс играе австрийска монахиня по време на Втората световна война в този филм, награден с Оскар. Когато идва във вилата на пенсионирания морски офицер капитан Георг фон Трап, за да бъде гувернантка на седем деца, тя започва да осъзнава колко много означава семейството за нея. Последната част на филма има неочакван обрат и показва неразгадаемата истина за това какво е било да живееш в нацистка Германия.

Бягай! (2017)

Не е често филмът да се вписва толкова перфектно в духа на времето, но в година, която предизвиква напрегнати дискусии за полицейската жестокост, расата и фалшивия либерализъм, той идва като идеална опция. Режисьорът Джордан Пийл преобръща типичния сценарий на филмите на ужасите с тази комбинация от културна критика и хорър тропи.

Лунна светлина (2016)

Да, чували сме толкова много за този филм, че чак не искахме да го гледаме, но истината е, че грам не съжаляваме... "Лунна светлина" е красиво заснета история на чернокож гей, израснал в обществени жилища в Маями. Многослойният филм хвърля светлина върху аспекти на тъмнокожата идентичност, които рядко се показват на филмовия екран преди пет години. А моментът на Оскарите е преломен.

Париж гори (1990)

Преди "Поза" беше "Париж гори". Действието се развива в нюйоркския ъндърграунд, а самият документален филм на Джени Ливингстън осветява балната култура и разглежда проблеми, свързани с расата, пола и бедността. Всичко е толкова силно, колкото и забавно.

Тя (2013)

Запазете този филм за ден, в който се чувствате добре, защото ако сте тъжни, ще станете още по-тъжни. Режисьор е Спайк Джоунз, а "Тя" представя едно не толкова далечно бъдеще, в което панталоните с висока талия все още са тренд и където един самотен мъж се влюбва в операционната система Siri-esque.

Наръчник на оптимиста (2012)

Джей Лау! Това, което изглежда от самото начало като типичен ром-ком, задълбочава поглед върху психични заболявания. Биполярен мъж се опитва да се свърже отново с отчуждената си съпруга след освобождаването му от психиатрична болница. Той среща наскоро овдовяла жена (Дженифър Лорънс) със собствени проблеми, която го убеждава да се присъедини към танцово състезание с нея, за да му помогне да спечели обратно жена си.

Дванадесет разгневени мъже (1957)

Този класически филм е за 12 мъже, спорещи дали млад пуерториканец действително е убил баща си (динамиката на класите и расите ни е позната, заради което този филм е актуален). Но всъщност става въпрос за предразсъдъци, стереотипи и предположения, които носим със себе си всеки ден, без да осъзнаваме това.

Гадни момичета (2004)

Никой филм никога не е подправял толкова блестящо гимназиалната култура, колкото "Гадни момичета", чийто весел сценарий от Тина Фей се е превърнал в емблематичен, носейки фразите "so fetch“, "I know, right?“ и "cool mom" на съвременния английски език. Той, филмът, живее в безброй миймове и GIF-чета, въпреки че наброява вече десет години... Златен е!

Малки жени (2019)

Класическата книга има безброй римейкове, но точно този предлага най-модерния и нюансиран образ на четирите сестри, израснали в доминиран от мъже свят, търсещи любов и финансова сигурност. Обичаме, когато книгата и филмът се припокриват!

Блясъкът на чистия ум (2004)

Една от най-умните любовни истории, правени някога (печели Оскар за най-добър сценарий), разказва за двойка, в която и двамата се подлагат на лечение, за да се изтрият взаимно от спомените си след раздяла. Супер, нали? Не е така, тъй като те преразглеждат съвместния си живот в мрачни ретроспекции и осъзнават, че все още не са готови да се възстановят.

Невероятната съдба на Амели Пулен (2001)

Този известен съвременен френски филм е странна история за една жена, която прави добро, която иска да поправи света около себе си с поредица от добри дела. Изобретателното използване на цветовете и креативният диалог превръщат продукцията в супер гледаем филм за международна публика, в чийто край всички се радвар, че Амели Пулен намира любовта и щастието.

Прави каквото трябва (1989)

Спайк Лий играе в и режисира този филм, който идеално събира комедията и драмата на едно място. Обобщаваме: Лий изгражда общност в Bed-Stuy, Бруклин, кипяща от живот и напрежение, в най-горещия ден от годината. И след това прецаква всичко. Лий се отнася към всичките си герои с любов и в този филм няма човек, който да е истински зъл, въпреки спонтанните и съкрушителни коментари за расизма, класизма и бедността.

В настроение за любов (2000)

Изтънчените костюми, зашеметяващата графика и красивата художествена посока са всички ключови характеристики на този арт хаус филм на китайския режисьор Уонг Карвай. И въпреки че диалогът е оскъден, подгответе се да бъдете очаровани от бавните, но завладяващи сцени на двама женени съседи, които се влюбват.

10 неща, които мразя в теб (1999)

Само ние можем да напишем томове (пък какво остава за останалата част от света) за чара, блясъка и красотата на този филм, а ако никога не сте го гледали, знайте, че това е един от най-добрите тийнейджърски филми, правени някога, от сценария до актьорската игра (две думи: Хийт Леджър *припадък*) до речта и флирта, които правят филма да прилича модерна шекспирова комедия. Обожаваме го и толкова... 

2001: Космическа одисея (1968)

Този филм е трипи и малко труден за проследяване, но е абсолютно засължителен за гледане. Стенли Кубрик ни превежда от зората на човешкия вид до зората на съвсем нов вид само за няколко часа, а неговият възглед за космоса и космическите пътувания поставя стандарт за хиляди научнофантастични филми след 68-ма. По-важното е, че е завладяващ и напълно, напълно ужасяващ. Отлежава наистина добре, въпреки че е направен преди повече от 50 години.

Матрицата (1999)

Дори и да не го осъзнаваме, много екшън филми за алтернативни реалности дължат своите ефекти на този емблематичен филм от 90-те години, който размива границите между реалното и нереалното. Филмът се развива в дистопично бъдеще, в което "реалността" за повечето хора всъщност е просто симулиран свят, наречен "Матрицата". Един компютърен хакер на име Нео (младият Киану Рийвс, който изглежда не по-малко млад сега, е чуден) научава истината за своето съществуване и се опитва да отвърне на удара срещу машините, които управляват тази алтернативна вселена. Да го гледаме днес е като да гледаме модно шоу - стилът от "Матрицата" е толкова 2021. 

Големият Лебовски (1998) 

Все още един от най-цитираните филми на братя Коен, този филм се отличава с веселия си сценарий, непрекъснато безумната последователност на събитията и стоун диалозите на главния актьор, Джеф Бриджис, известен още като "Пича“.

More Movies & TV