Следва

Wе love: Шарлот Казираги в рекламнaта кампания на CHANEL - SS 2021

Rick Owens, Fall 2021, READY-TO-WEAR

Дрескодът: Space Invaders!

Runway преди 3 години

Рик Оуенс е бунтар от класа и като такъв, вместо да се лута напрегнато преди шоуто за новата си колекция, той по-скоро решава да подремне за час-два преди началото. Е, да, но когато ревюто се случва на плажа, а отсреща се намира къщата ти, това е напълно окей.Колекцията му Есен 2021 е трети път, в който дизайнерът избира венецианската лагуна Лидо, за да представи дрехите. “Правенето на тези шоута без публика се превръща в нещо като частна церемония, защото ние го правим за себе си“, споделя Рик по време на пресконференция. “В това има някаква сладост...“.

Но, разглеждайки визиите от колекцията, не “сладко“ е думата, която ни идва наум. Това е по-скоро едно кинематографично научнофантастично преживяване: минавайки по подиума, моделите приличат на група много стилни извънземни, чийто космически кораб се е разбил точно в Лидо, и вместо да изпратят сигнал в небето “S.O.S”, те решават да си направят едно диско/рейв модно ревю.

Както след мъжката колекция, която Рик представи през януари, дизайнерът се изказва така относно страха, безпокойството и яростта, предизвикани от “властта, която почти успя да спечели американските избори“: “Заплахата все още е налице - това ме безпокои и е нещо, за което трябва да сме наистина бдителни“. Тази негова тревожност всъщност резонира и в самата нова колекцията, която синтезира комфортното “пандемично“ облекло и го съчетава с величието на кутюр модата. Концепцията намираме в детайлите, като зашеметяващата финална визия, която представлява рокля в слонова кост, скулптурирана във формата на пясъчен часовник с асиметрично деколте (последната снимка в галерията>>>).

Също толкова зашеметяващи са огромните пъфър палта и перелини, които напомнят на метала на супергерои, както и асиметричните шантави рокли, обсипани с пайети, дългите черно-бели разпокъсани бодита и тези, които страшно напомнят на диско топка. Всяка от визиите включва задължителната маска за лице, а тук-таме се мяркат и някои много добри чифтове ръкавици, които мислим да rock-нем следващата зима.

Да, колекцията е странна, щура и определено не за всеки, но това все пак е Рик Оуенс, така че не сме очаквали нещо нормално. Както казва дизайнерът: “Във времена на раздор, трябва да си смел и да вдигнеш летвата“. Слушаме, Капитане!

More Runway

Седмица на модата в Париж Есен/Зима 2024: простата гениалност на Miu Miu

Runway преди 2 седмици

Не знаем как, но Miuccia Prada не спира да ни учудва, впечатлява и вдъхновява с желанието си да разглоби всяка колекция и всеки тоалет, независимо дали в Prada или Miu Miu, на неговите зъбчета и компоненти.