Следва

Versace, Fall 2021, READY-TO-WEAR

Marine Serre, Fall 2021, READY-TO-WEAR

Ядрото на Marine Serre

Runway преди 3 години

Различна и интересна, както винаги, Марин Сер представя колекцията си “Core” за есен 2021 не под формата на шоу или кратък филм, а като уебсайт (www.marineserrecore.com), в който можем да видим всяка от визиите, както и кратки кинематографични филми, които показват странната реалност на съвременния свят. Уебсайтът е своеобразна хроника на всичко, което Сер иска да каже и вижда около себе си: едно радостно и утвърждаващо живота празненство на семейството, приятелството и общността.

“Core означава ядрото на бранда по същия начин като процесора на компютър“, споделя Сер по време на пресконференция. “Става въпрос за архива и за това как всичко е свързано. Прагматично. Минаха три години откакто започнахме. Направили сме много, бъдейки един изключително креативен бранд; в един момент изпитахме желание да проговорим, да отразим това, което сме създали. Това е един различен момент. Възможност да разгледаме интересните процеси, които сме минали, и наистина да помислим за дрехите и материалите, от които ги правим - трансформацията е част от нашето творчество.“

Есенцията на колекцията е да покаже всичко, което Сер е постигнала до момента като дизайнер и резултатът е вдъхновяващ: какво може да постигне човек само в рамките на три кратки години и какво може да създаде един дизайнер, когато впрегне таланта си с ясното чувство за целенасоченост да покаже своите ценности. “Това, което никога не съм харесвала в модата, са тенденциите“, казва тя. “Когато знаеш кой си, не е нужно да сменяш лицето си всяка сутрин.“

Визиите са наистина характерни за бранда и същевременно страшно интересни: голяма част от тях представляват черни прилепнали рокли, обвити с копринени шалове с различни принтове и верижки, което говори за силна устойчивост. Други дизайни пък са изработени от рециклирана кожа, която след това бива закърпена графично, създавайки геометрични детайли. Динамиката на това как дрехите се движат заедно с тялото също е голям акцент в колекцията: блейзъри, широки панталони и рокли, дънкови якета и дори шантави туники.

Междувременно коприната с ефект moire, един от подписите на Сер, се появява почти във всяка визия, дори изрязана върху дънково яке, бейзболни шапки и малки чанти. Разбира се, присъстват и емблематичните бодита с полумесец, но този път виждаме монограма и върху деним и плетива.

Друго, което силно прави впечатление, е фактът, че моделите са от доста различни възрастови групи, включително деца, което говори за необходимостта модата да осмисля действителността на всеки, без значение на колко години е. “Беше интересно да направим една ретроспекция на всичко, което сме правили“, споделя Сер. “По принцип целта беше да внесем повече реализъм с процеса на проектиране, както и да въведем по-различни материи в ежедневното облекло.“ Марин постига това, като моли хора от екипа си да носят дрехите, да дадат обратна връзка и след това да бъдат модифицирани според забележките.

Освен всичко това, уебсайтът предлага кратки документални филми, които показват процеса на работа в ателието с различните материи като рециклираните деним и кожа. Марин прави модата реална, достъпна и искрена: “Модата винаги е била като някаква мечта и това не ми харесва. Тук тя е последното нещо, което виждате, защото първото са самите хора.“

More Runway

Седмица на модата в Париж Есен/Зима 2024: простата гениалност на Miu Miu

Runway преди 1 седмица

Не знаем как, но Miuccia Prada не спира да ни учудва, впечатлява и вдъхновява с желанието си да разглоби всяка колекция и всеки тоалет, независимо дали в Prada или Miu Miu, на неговите зъбчета и компоненти.